Alesis SamplePad Pro review

  • Introductie
  • Video

De Alesis SamplePad Pro kopen?

De vorige SamplePad van Alesis had vier pads die royale afmetingen hadden, maar je kreeg al snel het idee dat je meer nodig had. Na een verdubbeling van de pads naar acht lijkt de Pro editie mogelijk veel op de Roland SBX, maar is verkrijgbaar voor de helft van de prijs.

In deze Alesis SamplePad Pro review of hij qua prestaties ook tegen de concurrentie op kan boksen.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Alesis SamplePad Pro

Positief:
  • Laag geprijsd
  • Uitbreidbare triggering opties
  • Gratis bonus samplepakket
  • Stevig apparaat
  • Mooi design
Negatief:
  • Een of twee aparte menuknoppen zou geen overbodige luxe geweest zijn
  • Pads zijn erg gevoelig
  • Snelheid waarmee samples en kits geladen worden

 

Ontwerp en functies

De naam zelf geeft niet echt aan wat hij doet, want rechtstreeks samples creëren is niet mogelijk. De onboard capaciteit is gelimiteerd tot ongeveer 200 geluiden en de SamplePad Pro leest samples die je op de SD-kaart plaats (maximaal 32GB).

percussie alesis samplepad pro review

 

Het apparaat is afgewerkt in het bekende zwart met blauwe led van Alesis en hij ziet er strak uit. De lay-out is logisch met alle draaiknoppen verwijderd van het speeloppervlak en die zijn in plaats daarvan terug te vinden op de voor- en achterkant. Alesis heeft in onze ogen echter iets te veel verwijderd. Het zou een stuk makkelijker zijn om door het menusysteem te navigeren met de toevoeging van een soort Ja/Nee-knop of Selecteer/Sluiten instelling. In plaats daarvan moet je twee knoppen tegelijkertijd indrukken en de gevoeligheid van de knoppen zorgt ervoor dat je dit niet altijd voor elkaar krijgt.

Afgezien van deze kleine eigenaardigheid is het menu simpel en hoef je niet diep te duiken voor het selecteren van kits en te schakelen tussen drumgeluiden. Het enige waar je naar hoeft te zoeken zijn de instellingen, opslaan van kits en het laden van samples op de SD-kaart.

alesis samplepad pro review kopenAlesis heeft een gratis samplepakket met hits en loops toegevoegd; welke je op hun website kan downloaden. Je wordt getrakteerd op bijna 500MB aan geluiden, welke gebruikt worden voor de hele percussie-serie van het bedrijf. Nieuwe samples of loops op de SamplePad laden is makkelijk. Je verbindt het instrument met je computer via USB en zorgt ervoor dat je een SD-kaart in het instrument geplaatst hebt. Selecteer de sample-load (sample laden) optie en de SD-kaart zal verschijnen in je besturingssysteem. Alle geluiden moet je op de ‘root’ van de kaart laden om ze leesbaar te maken. Zodra je dit gedaan hebt hoef je alleen nog maar de sample-locatie op ‘card of kaart’ te zetten en je bent klaar.

alesis samplepad pro review percussie kopen

De SamplePad Pro heeft extra trigger en pad ingangen, dus je kan hem uitbreiden met twee extra pads, kick en hihat triggers. Er is ook een MIDI I/O, Aux in met volumeknop en voetschakelaar invoer voor systeemcontrole. Wat ons al snel opviel tijdens deze Alesis SamplePad Pro review, is hoe divers hij kan zijn tijdens livesituaties. Externe uitrusting verbinden via MIDI is erg makkelijk; je hoeft alleen elke pad te koppelen aan een MIDI-kanaal naar keuze. Met de extra pad en trigger ingangen kan je iets zoals de EHX Clockworks verbinden om een aantal polyritmes sequences te creëren en nog steeds de vrijheid hebt om met de pads te spelen.

De speelbaarheid van de pads tijdens deze Alesis SamplePad Pro review is goed genoeg, maar het voelt niet zo goed als de alternatieven die Roland en Yamaha aanbieden. Het voelt aardig hol wanneer je op de pads slaat met een stok en de feedback is nagenoeg niet aanwezig. De gevoeligheid van de pads is ingesteld voor een zwaardere speelstijl, maar het is makkelijk genoeg om dit aan te passen aan je persoonlijke manier van spelen.

Toen we de SamplePad Pro voor het eerst gebruikte hadden we soms last van dubbele activering of ‘crosstalk’, maar na een firmware update hadden we hier helemaal geen last meer van.


 

Is de Alesis SamplePad Pro het overwegen waard?

De SamplePad Pro biedt een diverse oplossing voor personen die hun creatieve output uit willen breiden, ongeacht of dit voor live of in een studio is.

Alhoewel het lichtgewicht chassis de misbruik van een hoop reizen mogelijk niet kan weerstaan, maakt zijn flexibiliteit, eenvoud en prijs hem een goede allround sampling tool.

Als je hem meer ziet als een expressieve samplespeler en controller, dan heeft hij veel meer te bieden dan een beatmachine.


 

Conclusie van de Alesis SamplePad Pro

percussie kopen alesis samplepad pro review

De SamplePad Pro is goed geprijsd en houdt je sampling en triggering opties open. Het is zeker niet de beste samplepad in deze prijsklasse, we raden je dan ook aan om goed te onderzoeken of dit de juiste voor jou is. Er zijn tal van alternatieven beschikbaar.

Heb je dit apparaat al thuis? Laat ons dan weten wat jij er van vindt.

 

 

7 Totale Score
Niet het beste van Alesis

De SamplePad Pro is goed geprijsd en houdt je sampling en triggering opties open. Het is zeker niet de beste samplepad in deze prijsklasse maar doet meestal wat je ervan verwacht.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo