Roland SPD::ONE serie review

  • Introductie
  • Video

De Roland SPD::ONE serie kopen?

Deze relatief nieuwe SPD::ONE series percussiepads zijn onderdeel van de elektrische percussie familie van Roland en zijn er in vier verschillende smaken: Electro, Kick, Percussion en Wav.

De eerste drie hebben vergelijkbare eigenschappen en functies, terwijl de SPD:ONE Wav (gericht op personen die hun eigen achtergrond- en clicktracks toe willen voegen) ietwat anders werkt.

In deze Roland SPD::ONE serie review zullen we duidelijk uitleggen wat ze allemaal te bieden hebben.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Roland SPD::ONE serie

Positief:
  • Fysiek opstellen is snel gedaan
  • Makkelijk om te gebruiken
  • Alle klinken geweldig
Negatief:
  • Geen line-in
  • Geen adapter
  • Alleen 16 bit samples te gebruiken

 

Ontwerp

Een ding dat je mogelijk op zal vallen wanneer je naar de SPD::ONE pads kijkt, is dat ze erg lijken op de iconische Roland Boss pedalen serie. Het helder gekleurde, volledig metalen chassis en stijl zou zeker niet misstaan op het pedaalboard van je gitaarspeler.

roland spd one serie review

 

Interessant genoeg zijn deze pads ontwikkeld om bespeeld te worden met een stok, hand of zelfs met je voet, en Roland richt zich dus niet alleen op drummers. Voor ons betekent dit echter dat hij overal in je kit geplaatst kan worden.

Als je ze wilt bevestigen (wat voor de meeste personen zal gelden), dan kan je de meegeleverde uitrusting gebruiken waarmee elke pad vastgeklemd wordt aan een tomhouder, L-rod of koebel paal met een maximale diameter van 12,7 mm.

roland spd one serie reviewDit is goed nieuws voor veel personen, maar de houders die wij op het moment van deze Roland SPD::ONE serie review hadden werkten helaas niet zo goed. We moesten dus zelf een bevestigingsoplossing maken voor ons drumstel en een extra klem voor de Electro pad.


 

Gebruik van de Roland SPD::ONE serie

Met de bevestiging in orde wordt het tijd om het over de geluiden te hebben. Op dit gebied heeft Roland alles gedekt. Elke module is volgestopt met bruikbare geluiden die precies bij het model passen en uiteenlopen van klassiek tot modern. Daarnaast zijn ze gesampled met een geweldig(e) detail en kwaliteit.

Zoals we al aangaven hebben de Electro, Kick en Percussion pads een vergelijkbare lay-out en functiepakket en dit spreekt alleen voor zich. Van links naar rechts heb je draaiknop welke 12 verschillende posities biedt voor het selecteren van je geluiden, stemcontrole voor het aanpassen van de toonhoogte van een sample, een dubbele effecten controle (je kan uit een van twee kiezen) en het mastervolume.

De geluidsselectie heeft eigenlijk twee lagen, dus direct uit de doos heb je twee geluiden per positie ter beschikking door op de variatieknop te drukken. Wanneer je dit doet begint de led ernaast een of twee keer te knipperen, om aan te geven welke laag je geselecteerd hebt. Erg handig.

roland spd one wav pad review

 

Daarnaast is het bij alle drie van deze pads mogelijk om zelfgemaakte samples in de twaalf posities te laden. Je selecteert simpelweg het gebruikersslot, verbindt je computer via USB, drukt op de variatieknop en sleept een .wav-bestand in de SPD::ONE (welke weergegeven wordt als een flashschijf). Zodra je dit gedaan hebt kan deze sample op dezelfde manier bewerken als de onboard geluiden.

Nu we het toch over de onboard geluiden hebben, kunnen we je vertellen dat de tunecontrole geweldig is om deze geluiden aan te passen aan je liedje. Dit betekent dat je een hoop uit een klein beetje kan halen. De effecten zijn ook bruikbaar; de Electro en Percussion hebben reverb en delay, terwijl de Kick reverb en distortion heeft. Je kan selecteren welk effect je wilt door de knop naar links of rechts te draaien.

Hoe verder je draait, hoe intenser het effect wordt (bij delay wordt bijvoorbeeld de vertragingstijd veranderd). Ze zijn geweldig om tijdens het spelen mee te experimenteren, maar persoonlijk vonden we de reverb een beetje te bij de meer intense instellingen. Net als bij de tune-instellingen worden effecten globaal toegepast. Als je dus een ander geluid kiest, dan moet je de gewijzigde instellingen terugzetten als je die niet wilt gebruiken.

roland spd one review kopen

Tot dusver hebben we de SPD::ONE Wav niet genoemd. Dat komt omdat hij aardig verschilt van de andere drie. Hij is ontwikkeld als een sample afspeel oplossing voor drummers die geluiden, phrases en volledige achtergrond tracks live willen activeren naast een clicktrack.

Dus door hem te verbinden met je computer via USB heb je toegang tot 12 mappen (een voor elke positie). Elke map bevat een Master en Click map. Je plaatst de clickloze achtergrond track, one-shot sample of phrase (het afspelen wordt bepaald door de bestandsnaam) geluidsbestand in de Master en de corresponderende (en gesynchroniseerde) clicktrack in de Click map.

roland spd one serie review percussie

De SPD::ONE Wav laat de ‘mastergeluiden’ vervolgens uit de primaire uitvoer en je koptelefoon komen, terwijl de geluiden in de click map alleen naar je hoofdtelefoon gestuurd worden. Met de mixcontrole kan je vervolgens de track en clickniveaus in je oren afstellen. Het is eenvoudig en enorm slim gedaan, en een manier die het gebruikmaken van click tijdens een livesituatie erg makkelijk maken.

Er is alleen een klein minpunt. De toevoeging van een line-in had het mogelijk gemaakt om een normaal monitorsignaal toe te voegen om de rest van de band te horen, zonder gebruik te hoeven maken van een externe mixer.


 

Conclusie van de Roland SPD::ONE serieroland spd one wav pad review

Roland heeft duidelijk naar de markt gekeken en levert iets dat duidelijk ontbrak. Zullen TM-2 of SPD-SX gebruikers overstappen?

Waarschijnlijk niet, maar we denken zeker dat een hoop drummers de Wav pad zullen gebruiken als een op zichzelf staande oplossing voor een click.

 

 

7.5 Totale Score
Gewoon goede percussie

Roland SPD::ONE serie biedt iets wat de markt nodig heeft: gewoon goede percussies zonder al te veel toeters en bellen. De SPD::ONE serie werkt uitstekend en biedt een aantrekkelijke prijs

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo