Yamaha DTX-Multi 12 review

  • Introductie
  • Video

De Yamaha DTX-Multi 12 kopen?

Alhoewel volledig elektrische drumstellen erg ver zijn gekomen in de laatste jaren, zijn ze voor sommige drummers meer dan ze nodig hebben. Als je alleen maar een paar elektronische elementen naast een akoestische kit nodig hebt, dan is een percussie-pad zoals de DTX-M12 van Yamaha mogelijk een goede keuze. In deze Yamaha DTX-Multi 12 review bespreken we wat hij te bieden heeft.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Yamaha DTX-Multi 12

Positief:
  • Makkelijk om te gebruiken
  • Luxueuze zachte rubberen pads
  • Erg degelijke verbindingsopties
Negatief:
  • Mist onboard sampling opties
  • Sample geheugen beperkt
  • Display te simpel

 

Ontwerp en eigenschappen

De DTX-serie van Yamaha is altijd goed in elkaar gezet en de M12 behoudt dezelfde standaard van de volledige kits in de serie. Het overgrote deel van het apparaat bestaat uit stevig plastic dat wel tegen een stootje kan en zijn goed doordachte afmetingen zorgen ervoor dat je hem makkelijk kan spelen en opstellen.

yamaha dtx multi 12 review

 

Precies de juiste afmetingen bieden is niet makkelijk bij een alles-in-een module, maar Yamaha doet dit goed bij de M12. Zijn zes primaire pads hebben een speelgebied van grofweg 100 x 110 mm en bieden dus een degelijk doel om te raken. De zes kleinere pads (de afgeronde ‘balken’ aan de boven- en onderkant van het speelgebied) vereisen een meer nauwkeurig gerichte stok. Het verhoogde profiel van deze vermijdt echter dat je te vaak op de verkeerde slaat.

De pads zelf voelen goed aan. Een zacht rubberen oppervlak geeft een fijne, luxueuze hoeveelheid ‘speling’, waardoor de M12 erg vergevend voor de polsen is. En zelfs de selectie van besturingsknoppen zijn zacht om aan te raken, zowel op het gebied van reactie als oppervlak. Al met al is de interactie met de M12 een fijne ervaring tijdens deze Yamaha DTX-Multi 12 review.

yamaha dtx multi 12 review percussiepad

Connectiviteit is nog een sterk punt van de M12, met MIDI In/Out, 1/4-inch ingangen om maximaal vijf extra pads toe te voegen, een Aux In aansluiting, stereo en koptelefoon uitgangen en USB-verbindingen. Het is een flink aanbod, wat de M12 makkelijk in het middelpunt van een uitgebreide opstelling plaats, waarbij je externe sequencers of geluidsbronnen aan kan sturen wanneer dit nodig is.

De grootste compromis die gemaakt is om de compacte vorm van de M12 te bieden, komt in de vorm van het lcd-scherm. Deze is helder en scherp genoeg, maar de kleine afmetingen betekenen dat je meer moet scrollen, wat bewerken langzamer maakt dan dat het kan zijn.


 

Gebruik van de Yamaha DTX-Multi 12

Of je nu je handen, vingers of stokken wilt gebruiken, ze werken allemaal bij de M12, wat uiteraard afhangt van de instrumenten die je bespeelt. Bepaalde tablageluiden reageren bijvoorbeeld goed op tikken met je vingers, terwijl conga’s beter reageren op een sterke hand. En stokken zijn natuurlijk de logische keuze wanneer je het apparaat samen met een drumstel gebruikt.

yamaha dtx multi 12 review percussiepad

 

Binnen in de M12 vind je bijna 1300 presetgeluiden, welke van de Motif synthengine of DTXtreme elektro kit komen. En het overgrote deel is echt goed. Er is een mooie selectie van percussie, een goed aanbod van elektrische en akoestische kits en een opmerkelijke hoeveelheid nieuwe geluiden of eindeloze variaties van rock kits.

Als je op zoek bent naar subbas boom, shaker of tambo geluiden om je selectie een beetje nieuw leven in te blazen, dan heeft de M12 alles wat je nodig hebt. Als je echter zijn volledige potentie wilt benutten, dan kan je tot 64 MB van je eigen samples via USB laden. Vervolgens kan je tot vier geluiden per pad koppelen, ze allemaal tegelijkertijd af laten spelen of door ze schakelen met progressieve slagen.

Het is ook makkelijk om je eigen patronen op te nemen met behulp van de interne geluiden en deze toe te wijzen aan een pad. Dit patroon volgt vervolgens een eindeloze loop totdat je weer op de pad slaat.

percussiepad kopen yamaha dtx multi 12 review

De algemene speelreactie van de M12 is erg degelijk, maar in tegenstelling tot de super organische Korg Wavedrum, biedt hij niet simpelweg een perfecte nabootsing van een akoestisch geluid.

In plaats daarvan is hij bedoeld om grote, bruikbare tonen te combineren met de soort ‘besturingscentrum’ vibe van een flexibele partner op het podium. En dit doet hij erg goed.


 

Conclusie van de Yamaha DTX-Multi 12yamaha dtx multi 12 review percussiepad kopen

Als een losse oplossing voor op het podium naast je normale instrumenten presteert de M12 erg goed. En dat alleen al maakt hem interessant om te overwegen.

Verder is het een solide apparaat die goede klanken voortbrengt. Of je nu je handen, vingers of stokken wilt gebruiken, ze werken allemaal bij de M12.

 

 

8 Totale Score
Goede percussie

Of je nu je handen, vingers of stokken wilt gebruiken, ze werken allemaal bij de DTX-Multi 12. Best te gebruiken voor op het podium naast je normale instrumenten. Ook voor andere toepassingen presteert de DTX_Multi 12 erg goed.

Gebruikers Beoordeling: 3.2 (5 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo