Beste drumstokken kopen? Onze TOP 5.

Drumstokken zijn er in veel verschillende vormen en maten. Het hebben van de beste drumstokken is een van de belangrijkste behoeften van een drummer. Minder kwalitatieve modellen kunnen onevenwichtig zijn, zijn vaak gemaakt van slechte materialen en breken makkelijk. Vaak is er ook een verschil tussen dezelfde modellen, waardoor je nooit dezelfde speelervaring krijgt.

We zullen hieronder eerst beginnen met het bespreken van de beste drumstokken (in onze ogen). Daarna zullen we het gaan hebben over afmetingen, benamingen, de soort tip en nog meer.

 

De beste drumstokken: onze aanraders

 

Vic Firth American Classic Extreme 5AN met nylon tip

Vic Firth American Classic Extreme 5AN met nylon tip

 

Een van de meest gerenommeerde fabrikanten van drumstokken, Vic Firth, heeft de Classic Extreme 5AN met nylon tips gemaakt. De Vic Firth 5A is een erg populaire keuze voor drummers geworden. De Extreme 5A stokken zijn een beetje langer en voegen wat extra bereik aan je spelen toe.

Deze stokken zijn gemaakt van hickory of ook wel carya genoemd, dus hun dichtheid gemengd met een beetje flexibiliteit bieden een gearticuleerd geluid, geschikt voor verschillende drumstijlen. Hickory is een bekende schokopvanger, dus ze hebben een genezend effect op de handen van de drummer.

Opmerking: Bij elektronische drumstellen geven we de voorkeur aan dit model. Voor een akoestische set werkt in onze ogen een houten tip beter (Extreme 5A).

 

Zildjian 5A Wood Black Dip

Zildjian 5A Wood Black Dip

 

De Zildjian 5A Wood Black Dip drumstokken zijn een van de populairste drumstokken van dit moment. Net als de hierboven genoemde stokken van Vic Firth, zijn deze erg goed voor beginners. Deze heeft echter een houten top. De Full-size ovale top zorgt voor een volle klank, en het uiterlijk maakt het aantrekkelijk drumstokken voor een relatief lage prijs.

 

Promark Select Balance Rebound Balance .535

Promark Select Balance Rebound Balance .535

 

Promark, nog een gerenommeerde fabrikant van drumapparatuur, biedt de geweldige Rebound Balance .535 drumstokken. Ook deze zijn gemaakt van hickory en extra aangepast om hetzelfde gewicht te hebben. Daardoor bieden deze stokken een consistent drumgevoel waar de drummer niet door vermoeid raakt.


 

Drumstok afmetingen

Er zijn in een notendop vier primaire soorten drumstokken waar beginnende drummers uit zouden moet kiezen: 5A, 5B, 7A en 2B.

Beste drumstokken kopen gids

 

De nummers

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, hebben al deze soorten een nummer en letter in hun naam. Het nummer heeft betrekking op de dikte van een drumstok. Hoe lager het nummer, hoe dikker de drumstok en andersom. Een 7A drumstok is bijvoorbeeld veel dunner dan een 2B soort.

En dan is er ook nog een letter. Deze letters stammen uit de tijd toen drumstellen op de consumentenmarkt uitgebracht werden.

 

De letters

De letter ‘A’ stond in het begin voor orkestdrummen. Deze A-drumstokken werden gebruikt door drummers van grote bands en grote orkesten door hun dunne afmetingen en zachtheid, waardoor ze aanbevolen werden voor rustigere drumsessies. Ze worden echter nu gebruikt voor verschillende genres en de A-soort is voor ons een favoriet.

De letter ‘B’ komt van het woord band. Logischerwijze waren deze drumstokken bedoeld bandspelers, wat vandaag de dag nog steeds het geval is. Ze zijn over het algemeen groter dan A-drumstokken en worden gebruikt door spelers die een krachtig optreden willen geven.

Tot slot is er nog een andere soort drumstokken, het ‘S-type’. Ze werden voor het eerst gebruikt in straatbands, waar de letter ook vandaan komt. Aangezien je voor op de straat spelen extra veel geluid en kracht nodig hebt, zijn dit de dikste en zwaarste van alle drie de soorten..


 

Drumstokken kiezen op basis van hun materiaal

Drumstokken zijn gemaakt van verschillende soorten materialen. Elke soort heeft speciale functies met betrekking tot verschillende drumstijlen en geluiden. Hieronder zullen we de meest voorkomende materialen bespreken.

Beste drumstokken kopen gids

Hout

Het meest populaire drumstok materiaal met de langste traditie. Hout is perfect voor drummers die snel moeten spelen. Op het gebied van het soort hout zijn eik, esdoorn, persimmon en hickory de meest gewilde soorten en om verschillende redenen.

  • Eik heeft een hoge dichtheid en is hardhout, wat bedoeld is voor krachtig drummen.
  • Esdoorn is daarentegen het lichtste soort hout met een lage dichtheid, waardoor het uitstekend is voor wanneer je snel moet spelen.
  • Hickory is harder en zwaarder dan esdoorn, maar zachter dan eik. Aangezien deze soort zo in het midden zit, kom je dit hout het meeste tegen bij drumstokken. De elasticiteit speelt daarnaast een grote rol bij het verminderen van vermoeide handen. Om die reden is het een goede optie voor beginners.
  • Persimmon is tot slot het meest luxe van alle drumstok materialen en wordt meestal gebruikt voor speciale drumstok toepassingen, zoals concertstokken voor snares. Het is een duurzaam, zwaar en dicht hout dat diepe, donkere geluiden produceert. Om die reden verschilt het van de andere soorten hout.

 

Beste drumstokken kopen gids

Koolstofvezel

Het grootste voordeel van koolstofvezel ten opzichte van hout is de duurzaamheid. Drumstokken met dit materiaal houden het meestal veel langer uit dan hun houten tegenhangers.

Mogelijk kan je deze soort drumstokken echter beter voor later in je drumcarrière overwegen, aangezien ze duurder zijn dan houten stokken. Daarnaast heb je ook minder keuze vrijheid. Koolstof drumstokken worden niet op grote schaal geproduceerd, omdat de meeste drummers toch liever voor houten stokken kiezen.


 

De ’tips’ van de drumstokken

Naast de dichtheid van het materiaal en de lengte van de drumstokken, zijn de tips (of het uiteinde) belangrijk met betrekking tot de kwaliteit en het soort geluid.

Nylon drumstok tips zijn de beste keuze voor drummers die een helder en resonerend geluid nodig hebben. Vergeleken met houten tips kunnen ze minder ruig zijn op het speeloppervlak (aangezien de tips niet splinteren), waardoor ze een geweldige optie zijn voor drummers die op elektrische drumstellen spelen.

Beste drumstokken overzicht

Houten tips komen het meeste voor. Ze bieden vaak een neutrale combinatie van goede articulatie en rijke geluiden op verschillende elementen van drumstellen. Verschillende soorten houten tips zullen echter ook een ander geluid creëren, waar we het hierboven over hebben gehad.

Zogenaamde ‘swizzle’ drumstokken hebben aan beide uiteinden een tip. Aan de ene kant zit een standaard drumstok tip, terwijl de andere tip omringt wordt door een kleine synthetische bal. Deze combinatie maakt het mogelijk om een soepel en warm geluid op toms en bekken te bereiken.


 

Drumstokhouder

Het is altijd vervelend wanneer je je beste drumstokken laat vallen, vooral op het podium. Je kan het probleem echter grotendeels oplossen door een drumstokhouder te kopen. Op het podium heb je soms meer dan een paar drumstokken nodig en een drumstokhouder lost het probleem van opslag direct op.

SwirlyGig SwirlyShtick drumstokhouder

SwirlyGig SwirlyShtick drumstokhouder

 

Er zijn veel verschillende modellen waar je uit kan kiezen en de keuze hangt uiteindelijk af van je voorkeur. Probeer wel eentje te kopen die groot genoeg is en ruimte biedt voor zo’n acht paar stokken. Zorg er ook voor dat je hem op een makkelijk plaats kan bevestigen en dat het bevestigen ook makkelijk gaat en de houder moet niet te makkelijk los kunnen komen..


 

ConclusieBeste drumstokken kopen gids

De beste drumstokken voor jou hangt af van je drumvaardigheden en je speelvoorkeuren. Beginnen met meer neutrale stokken en na verloop van tijd overgaan op meer unieke die speciale functies bieden vinden wij het beste idee. Het is ook belangrijk om meer over de tips van de stokken te leren en of ze bij je drumstel passen.

Als je niet zeker weet met welke soort drumstokken je moet beginnen, dan raden we een 5A model aan en kijk vervolgens vanuit daar verder. Het is belangrijk om te onthouden dat de informatie over de drumstok afmetingen als een handleiding gezien moet worden. De implementatie van deze afmetingen varieert per fabrikant. Om die reden raden we aan op verscheidene drumstokken uit te proberen, om zodoende erachter te komen welk paar je het fijnste vindt.

Hopelijk heeft dit artikel je nuttige informatie gegeven over het vinden van de beste drumstokken, zodat je degene uit kan kiezen die het beste bij je passen. Wat zijn volgens jou de beste drumstokken? Laat het hieronder weten.

Elektrisch drumstel
Logo