Welke is de beste koptelefoons voor drummers?
Ik kreeg mijn eerste koptelefoon gratis naast mijn eerste elektronische drumstel en besteedde hier totaal geen aandacht aan, totdat ik veel later een merk model kocht en echt versteld stond van het verschil. Dus zodra je het juiste elektronische drumstel voor je doeleinden gevonden hebt, zal deze niet goed zijn zonder de beste koptelefoon. Ze zullen het geluid van je kit maken of breken en dat zal je motivatie om te oefenen ook beïnvloeden.
En daarom zal ik mijn vier beste koptelefoon modellen voor elektronische drums met je delen. Deze hoeven niet duur te zijn, maar de duurdere zullen uiteraard meer bieden op het gebied van prijs en duurzaamheid.
Dus ik zal je 2 goedkopere, 1 middel geprijsde en 1 duurder model laten zien, van wat volgens mij de beste koptelefoons voor elektronische drums zijn. (Sommige zijn zelfs mijn beste drum koptelefoons in het algemeen, omdat ze ook werken bij akoestische drums.)
Beste koptelefoons die je op dit moment kunt kopen
Hieronder zullen wij de beste koptelefoons noemen die je op dit moment kunt kopen.
Alesis DRP100
- Goed geluidsbereik van strakke basdrums tot hoge klanken van bekken. En op het gebied van kwaliteit vind ik ze ook goed klinken. Maar uiteindelijk zijn kwaliteitsbeslissingen altijd subjectief.
- Met 32 decibel ruisonderdrukking, zal je niks horen wanneer je op een pad slaat terwijl je de koptelefoon aangesloten hebt.
- Een hoge ruisonderdrukking maakt het ook mogelijk om ze te gebruiken met akoestische drumstellen (wanneer je in een band speelt, etc).
- Zweetbestendige hoofdband handig voor lang oefenen/live sessies.
- De oorschelpen moeten strak zitten vanwege de hoge ruisonderdrukking. Dit kan vervelend worden tijdens lange drumsessies (2 uur en meer).
Eigenschappen
De Alesis DRP100 heeft een kabel van 180cm en een 1/8-inch aansluiting (voor smartphones, iPhone, iPad, computer, etc.) en ook een 1/4-inch adapter om hem te verbinden met je elektrische drumstel. Ze verminderen het geluid met 32 decibel en hebben een zweetbestendige hoofdband die gemaakt is van silicone voor flexibiliteit. En hij wordt geleverd in een beschermd zakje.
Prijs en mening
De Alesis DRP100 is de goedkoopste koptelefoon in deze recensie. Ik heb plezier gehad tijdens het oefenen met deze en ze gaven me zowel op het podium als thuis een goed geluid. En aangezien ik graag in korte sessies oefen (maar elke dag), had ik niet veel problemen met het feit dat de oorschelpen erg strak zaten.
Vic Firth
- Kan aangepast worden voor alle soort hoofdafmetingen, zelfs voor kinderen.
- Hij past comfortabel vanwege schuimkussens die in de oorschelpen zitten. Ik kan zonder problemen een twee uur durende oefensessie of een bandrepetitie spelen.
- 24 decibel ruisonderdrukking is nog steeds genoeg om hem te gebruiken met een akoestisch drumstel.
- De Vic Firth heeft een lage impedantie (32 ohms). Een hogere zou duurder zijn en betekent mogelijk een betere geluidskwaliteit, maar alleen als je een koptelefoonversterker gebruikt, welke elektronische drumstellen niet hebben. 32 ohms geeft je maximale kwaliteit zonder dat je meer dan nodig hoeft te betalen.
- Je kan hem niet direct uit de doos verbinden met een elektrisch drumstel. Je moet hier eerst een 1/4-inch of 1/8-inch adapter voor kopen.
- Drummer vrienden van mij, vooral degene die kinderen leren drummen, vertelde mij dat de koptelefoon na een paar maanden kapotging (gebroken hoofdband of stuk plastic brak af van de oorschelp). Ik heb dit zelf niet ervaren en een hoop gebruikers laten online positieve reacties achter, maar het kan gebeuren.
Eigenschappen
De Vic Firth stereo ruisonderdrukkende koptelefoon heeft twee oorschelpen die strak zitten en verbonden worden via twee metalen staven die bedekt zijn in leer.
Hij heeft een kabel die 180cm lang is en een 1/8-inch aansluiting (voor smartphones, iPhones, iPads, computers, etc) en vermindert omgevingsgeluid met 24 decibel.
Prijs en mening
Aangezien de Vic Firth en de Alesis DRP100 bijna dezelfde prijs hebben, zou ik persoonlijk voor de Alesis kiezen, vanwege de simpele reden dat ik hem er iets gaver uit vind zien.
Maar, ik vind het gevoel hoe de oorschelpen rond mijn oren zitten wel erg fijn. Het is bijna alsof het dragen van deze mijn drumconcentratie een boost geeft. En het is uiteraard gaaf dat je een koptelefoon kan gebruiken voor zowel elektronisch als akoestisch drummen.
Sony MDR-7506
- Deze koptelefoon geeft je het volledige geluidsbereik en levert duidelijk de minder merkbare onderdelen van een liedje (achtergrond gezang) of een drumstel (brushes, light ridebekken, etc).
- Bij een vaste input is de Sony MDR luider dan veel andere koptelefoons, wat het probleem met de niet-aanwezige geluidsisolatie deels oplost (zie hieronder).
- Langste kabel in deze recensie, wat het mogelijk maakt om op te staan zonder dat je de koptelefoon elke keer af hoeft te doen.
- Hij blokkeert omgevingsgeluid via het gesloten design om de oren, maar er is geen actieve ruisonderdrukking. Dit is genoeg voor het spelen van elektrische drums, maar in tegenstelling tot de Alesis or Vic Firth, kan je de Sony MDR niet gebruiken voor akoestisch drummen/band situaties.
- Dit is niet de eerste keer dat we dit gezien hebben in dit artikel, maar het hoort bij koptelefoons en dat is slijtage. De Sony MDR is hier niet immuun voor en sommige personen geven aan dat de oorschelpen loskomen, aangezien deze alleen maar verbonden zijn met een plastic band die rond de oorschelpen zit. Ik had hier wederom geen problemen mee, maar hier zou je wel van op de hoogte moeten zijn en mogelijk moet je voorzichtig aan doen.
Eigenschappen
De Sony MDR-7506 heeft twee strak zittende oorschelpen die opgevouwen kunnen worden voor opslag. De kabel is 3 meter lang met een 1/8-inch aansluiting aan het einde, waar een 1/4-inch aansluiting van gemaakt kan worden via de adapter die in de doos zit. Tot slot heeft deze koptelefoon gouden verbindingen voor een betrouwbaar en stabiel geluidssignaal.
Prijs en mening
De Sony MDR-7506 is iets duurder dan de Alesis DRP100 en de Vic Firth koptelefoons. Deze iets hogere prijs zie je terug in de merkbaar betere geluidskwaliteit. Dit is goed voor mij, aangezien ik soms opneem met mijn elektronische drumstel en schakel graag tussen kit en laptop met mijn koptelefoon om te zien hoe goed (of slecht) het ging. De nauwkeurigheid is belangrijk voor mij en daarom was het voor mij geen probleem om een extra koptelefoon te kopen voor een akoestisch drumstel/bands.
Roland RH-300V
- Deze koptelefoon articuleert de lage en hoge uiteinden van het elektronische drumstel, want dat is wat deze kits nodig hebben en veel andere koptelefoons niet bieden. Ze brengen echt het volledig geluid van je elektronische kit naar buiten.
- Hij is stevig. Hier heeft men het niet over oorschelpen die loskomen.
- Hij zit comfortabel strak door de gevulde hoofdband en beweegt niet.
- Dit is in mijn ogen een half nadeel, maar deze koptelefoon is specifiek voor elektronische drums, wat komt vanwege hun nadruk op de lagere en hogere frequenties. Dus ik zou hem niet aanraden voor thuis/studio mixen
- Geen actieve ruisonderdrukking, dus deze werken niet voor band/akoestische drums.
Eigenschappen
Deze Roland koptelefoon is gemaakt door de leidende fabrikant van elektrische drums en zal een wijde hoeveelheid frequenties creëren (via 50mm drivers en een 10Hz tot 22kHz frequentiereactie; de andere koptelefoons tot dusver hadden 40mm drivers en 20Hz tot 20kHz). De Roland RH-300V heeft een zachte gevulde hoofdband, kan in elkaar gevouwen worden voor opslag en heeft gesloten oorschelpen (wat betekent dat hij het geluid isoleert). De kabel is zo’n 2,5m lang en eindigt in een gouden 1/8-inch aansluiting, welke verbonden kan worden met je elektronische drumstel via de 1/4-inch adapter die je in de doos kan vinden.
Prijs en mening
De Roland RH-300V is aardig prijzig, maar ik vind dat hij het waard is, omdat een goed elektrisch drumstel mijn motivatie voor spelen maakt of breekt. Ik heb voorheen een goedkopere Roland koptelefoon gebruikt en alhoewel deze goed klonk, ben ik erg onder de indruk van de RH-300V. Hij is wederom niet de beste koptelefoon voor het mixen van opnames, maar hier heb ik een andere koptelefoon voor. Dus het komt neer op de allround of gespecialiseerde geluidsbeslissing.
Conclusie
Hierboven hebben we je een kleine selectie gegeven van de beste koptelefoons die je op dit moment kunt kopen. Uiteraard zijn er tientallen, zoniet honderden, alternatieven.
Bovenstaande koptelefoons hebben wij getest en daarbij ook gelet op de prijs. Al deze koptelefoons kun je kopen voor minder dan 150 euro. Veel duurder zouden we je niet aanraden vanwege slijtage en minimale kwaliteitsverschillen.
We hopen dat je iets wijzer bent geworden van dit artikel. Laat ons weten welk koptelefoon jouw voorkeur heeft in de reacties onder dit bericht.