Beste drumvellen kopen met deze ultieme gids

Beste Drumvellen Evans G2 ClearVan alle onderdelen van een drumstel hebben drumvellen volgens verscheidene onderzoeken de meeste invloed op hoe je drumstel klinkt. Een hoogwaardig drumstel kan goedkoop klinken met slechte drumvellen en een goedkoop setje kan geweldig klinken met de beste drumvellen. Maar goede drumvellen voor je noden vinden kan moeilijk zijn. Als je geen geluidstechnicus bent, dan kunnen termen zoals ‘pitch’, ‘sustain’ en ‘reverb’ voor hoofdpijn zorgen.

Als je echter dieper in de materie duikt, zul je erachter komen dat het niet zo moeilijk is om uit te vinden hoe drumvellen werken. Het enige wat je nodig hebt is iemand die het in eenvoudig Nederlands uitlegt. En dat zullen we dus ook doen in dit artikel; een makkelijk te begrijpen uitleg over hoe drumvellen werken en hoe je de beste drumvellen kan kopen. En aangezien de ‘beste’ een relatieve term is, zullen we de beste drumvellen voor rock of metal, jazz en de kerk met je delen. Daarnaast zullen we elke stijl ook onderverdelen in snare, bas en tom drumvellen.


 

Evans of Remo drumvellen kopen?

Evans en Remo zijn de grootste fabrikanten van drumvellen. En kiezen voor de een of de ander is net als het kiezen tussen bruine of witte chocola. Beide zijn geweldig, maar het hangt allemaal af van je smaak. Het verschil is minimaal, maar volgens de meeste gebruikers hebben de drumvellen van Remo iets meer sustain dan degene van Evans.

Uiteindelijk komt de keuze neer op wat het beste voor jou voelt. Dus kies een merk uit en probeer wanneer je drumvellen aan vernieuwing toe zijn het andere merk uit, zodat je de twee goed met elkaar kan vergelijken.


 

Drumvellen voor rock of metal?

Voordat je naar beneden scrolt en een opmerking achterlaat over hoe we het in ons hoofd halen om rock en metal in te delen in hetzelfde genre, willen we je gerust stellen dat we niet denken dat ze hetzelfde zijn. We zijn echter wel van mening dat drummers die geïnteresseerd zijn in een van deze twee stijlen, vaak een sterke ‘punch’ willen bereiken wanneer ze op de drums slaan. Dus onze twee criteria voor rock en metal drumvellen zijn:

  • Twee lagen voor een korte sustain en kleine boventonen/lage pitch
  • Helder drumvel voor een duidelijke punch (‘attack‘)

 

Beste snare drumvellen voor rock of metal

Remo Emperor X

beste drumvellen kopen gids

De Emperor X is erg dik en heeft daardoor zo weinig sustain en boventonen als je kan krijgen. De klank zal dus laag zijn en de deklaag zal hem erg krachtig maken. De stip in het midden biedt wat demping en zal de duurzaamheid verbeteren. De snare is namelijk degene die je het vaakst raakt bij een drumstel. Dit drumvel is beschikbaar voor alle snare maten.

Evans EC

beste drumvellen kopen gidsHet enige verschil ten opzichte van de Remo Emperor is dat de twee lagen van dit drumvel dunner zijn (10 + 7 mm). Maar dit zal voor een subtiel geluidsverschil zorgen. We raden aan om je keuze te maken op basis van het design, aangezien de Evans EC er flink anders uitziet dan de standaard.

 

Beste drumvellen voor rock of metal toms

Evans G2 Clear

beste drumvellen kopen gidsG2 staat voor dubbellaags en ‘clear’ of helder was ons tweede criteria. Als je woorden zoals ‘fusion’, ‘rock’ en ‘standaard’ in een omschrijving ziet, dan is het belangrijk om te onthouden dat dit niks met de stijl te maken heeft, maar aan de maten refereert; standaard is voor 12-, 13- en 16-inch toms, Fusion is voor 10-, 12- en 14-inch en Rock is voor 10-, 12- en 16-inch

 

Remo Pinstripe Clear

beste drumvellen kopen gidsHetzelfde qua lagen, maar met een extra functie ten opzichte van het Evans model. De zwarte lijn rond de rand van het drumvel is bedoeld voor het verlagen van de boventoon, zodat je zelfs nog minder boventonen/een lagere pitch krijgt met dit model. Hij is beschikbaar als 10, 12 en 14-inch pakket, 10, 12 en 16-inch pakket en 12, 13 en 16-inch pakket.

 

 

Beste rock of metal drumvellen voor bas

Evans EMAD Clear

beste drumvellen kopen gids‘EMAD’ staat vertaald voor ‘extern bevestigde instelbare demping’ en betekent dat er een schuimring op de vel zit. Je kan de ring met de hand plaatsen of verwijderen en de hele ring of de helft gebruiken om de gewenste hoeveelheid demping te bereiken. Hij is beschikbaar in alle mogelijke basdrumformaten (18-, 20-, 22- en 24-inch).

 

Remo Powerstroke P3 Clear

beste drumvellen kopen gidsDit drumvel is enkellaags, maar de dempring (zwarte lijn rond de randen) fungeert als een tweede laag. De ring vermindert de boventonen en geeft een krachtige middelhoge punch met een klein beetje sustain. Beschikbaar in 18-, 20-, 22- en 24-inch.

 


 

Beste drumvellen voor jazz

Als je jazz speelt, dan wil je zeer waarschijnlijk een beetje sustain en een ietwat hoge pitch. Daarom raden we de beste drumvellen met een enkele laag aan. We gaan er ook vanuit dat je een zachte in plaats van een krachtige reactie van je drums wilt hebben. Dus we zullen drumvellen met een deklaag delen.

 

Beste snare drumvellen voor jazz

Remo Ambassador

beste drumvellen kopen gidsDit is volgens velen een van de beste verkochte drumvellen wereldwijd. Met zijn lange sustain, relatief hoge pitch en zachte reactie is dit het beste drumvel voor jazz of latin. Beschikbaar in 14- of 13-inch.

 

Evans Power Center

beste drumvellen kopen gidsTwee verschillen tussen de Remo Ambassador. De stip in het midden (verborgen aan de onderkant) verlaagt de hoeveelheid sustain van dit vel een beetje. Daarnaast is de Evans Power Center ook beschikbaar in alle mogelijke snaredrumformaten (zelfs voor kinder drumstellen).

 

 

Beste drumvellen voor jazz toms

Evans G1 Coated

beste drumvellen kopen gidsG1 betekent enkele laag en deze kop heeft een bijzonder dikke laag (10mil). Dat betekent, het heeft boventonen en een hoge toon, maar niet overdreven. Verkrijgbaar in alle mogelijke tom maten.

 

Remo Ambassador Coated

beste drumvellen kopen gidsDe eigenschappen zijn hetzelfde, dus er is alleen het chocolade of vanille geluidsverschil tussen Evans and de bovenstaande Remo. Kijk wel goed in welke maten dit model beschikbaar is.

 

Beste jazz drumvellen voor bas

beste drumvellen kopen gids

Evans EMAD Coated

Als je op zoek bent naar het verminderen van de boventonen, dan zal deze ‘extern bevestigde verstelbare demping’ ring beter zijn dan de Remo. Anders is het weer chocolade of vanille. Verkrijgbaar in alle gebruikelijke basdrumformaten.

 

Remo Ambassador Coated

beste drumvellen kopen gidsNet als de Evans geeft dit vel je een hoge pitch en een zachte reactie. Het verschil is dat je meer sustain zal krijgen, omdat er geen ring is. Dit is onze favoriet voor de jazz basdrum. Beschikbaar in 18-, 20- of 22-inch.

 


 

Beste drumvellen voor de kerk

Bij de meeste religieuze opstellingen wil je een geluid tussen rock en jazz hebben. Ten eerste minder sustain dan bij jazz, omdat de architectuur van een kerk meestal al genoeg geeft. Dus we gaan drumvellen met twee lagen. En ten tweede niet zoveel punch als in rock, omdat het meestal niet de bedoeling is om de mensen weg te blazen met een krachtig geluid. Dus we gaan voor de beste drumvellen met een deklaag.

 

Beste snare drumvellen voor in de kerk

Je zal er mogelijk achter komen dat deze vellen enkellaags zijn, maar ze hebben beide een dempstip, welke de extra boventonen aanpakken.

Remo Controlled Sound Coated

beste drumvellen kopen gidsDe stip produceert een dempend effect welke erg van pas zal komen in de kerk en de duurzaamheid van het vel ook zal verbeteren. Deze stip zit aan de achterkant en zal dus niet in de weg zitten als je over de snare veegt. Beschikbaar in 13- of 14-inch.

 

Evans Power Center Coated

beste drumvellen kopen gidsVergelijkbare karakteristieken als het bovenstaande Remo model, maar beschikbaar in meer maten (ook voor kinder drumstellen).

 

 

Beste drumvellen voor toms in de kerk

Evans G2 Coated

beste drumvellen kopen gidsEen klein beetje sustain en boventonen en een zachte reactie bovenop. Veel betere toms voor in de kerk zijn er niet. Beschikbaar voor alle tom formaten.

»»  Prijzen vergelijken  »»

 

 

Remo Emperor Coated

beste drumvellen kopen gidsZelfde eigenschappen als de Evans, dus kies waar je voorkeur naar uit gaat.

»»  Prijzen vergelijken  »»

 

 

 

Beste drumvellen voor bas in de kerk

Evans EMAD Coated

beste drumvellen kopen gidsAlhoewel deze enkellaags is zal de externe ring de extra boventonen en sustain wat verminderen. De ring bevestig je op het oppervlak van de drumvel en je kan de volledige of een halve ring gebruiken. Dit drumvel zal je een middelhoge pitch met een zachte reactie en een beetje sustain geven. Beschikbaar alle basdrumformaten.

»»  Prijzen vergelijken  »»

 

Remo Powerstroke P3 Coated

beste drumvellen kopen gidsNet als de Evans is deze enkellaags, maar hij heeft ook een dempring welke de hogere boventonen verlaagt (zwarte lijn rond de rand). In tegenstelling tot de Evans is de dempring geïntegreerd en je kan dus niet een deel verwijderen. Beschikbaar in 18-, 20-, 22- en 24-inch.

»»  Prijzen vergelijken  »»

 

De twee cruciale eigenschappen van drumvellen

beste drumvellen kopen gids

Als je je afvraagt waarom we vreemde Engelse termen zoals ‘sustain’, ‘pitch’ en ‘attack’ hebben gebruikt, dan zullen we dat nu uitleggen. Het is namelijk erg makkelijk om erachter te komen hoe een drumvel zal klinken door naar de omschrijving te kijken.

Het hangt allemaal af van maar twee eigenschappen die beïnvloeden hoe een drumvel vibreert (en dus geluid genereert). Dit zijn:

  • Dikte – Bij drumvellen wordt met dit gerefereerd aan of de vel een of twee lagen heeft.
  • Extra massa op het oppervlak – Als dit er is, dan is de vel ‘coated’, waarmee een deklaag bedoeld wordt. Zo niet, dan is de vel ‘clear’ of helder.

Wat voor invloed de dikte heeft:

  • Als een vel twee lagen heeft, dan zullen deze tegen elkaar vibreren en daardoor de lengte van de sustain beïnvloeden, welke kort zal zijn.
  • Twee lagen zullen ook dikker zijn dan een, wat inhoudt dat de vel op een lagere frequentie vibreert. Het resultaat: lage pitch/weinig boventonen.
  • Een enkele laag doet het tegenovergestelde en geeft je een langere sustain + hogere pitch/meer boventonen.

Wat voor invloed een deklaag/helder heeft:

  • Een drumvel met deklaag heeft meer massa op het oppervlak dan een heldere. Dit voegt een dempend effect toe. In subjectieve termen betekent dit dat drumvellen met een deklaag een minder duidelijke attack hebben.
  • Het geluid is dus minder krachtig.
  • Heldere drumvellen zijn precies het tegenovergestelde en klinken dus krachtiger.

En dat zijn in onze ogen de beste drumvellen voor rock, metal, jazz en in de kerk. Nu zijn we geïnteresseerd in jullie aanbevelingen. Of heb je ervaring met een van deze drumvellen? Laat in beide gevallen hieronder een reactie achter.

Elektrisch drumstel
Logo