Elektron Digitakt review

  • Introductie
  • Video's

De Elektron Digitakt kopen?

Ondanks dat Elektron verscheidene kwalitatieve synths ontworpen heeft en ook de Analog Heat en Drive effecten, staat het Zweedse bedrijf het beste bekend om zijn klassieke drumcomputer en door sequencer aangedreven grooveboxes. Een van de nieuwste toevoegingen is de Digitakt, een sampling drumcomputer en MIDI-sequencer.

De Digitakt is een volledig digitale architectuur en daarmee een van de weinige niet-analoge producten van het bedrijf. Met een prijs van zo’n €600 is hij een stuk goedkoper dan de bestaande drumcomputers, zoals de Octatrack en Analog Rytm. In deze Elektron Digitakt review zullen we hem onder de loep nemen.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Elektron Digitakt

Positief:
  • Flexibele en krachtige geluidsbron
  • Diepe sequencing mogelijkheden
  • Snelle sampling werkstroom
  • Compact en robuust
Negatief:
  • Geen directe USB of SD sample poort
  • Af en toe een intuïtieve werkstroom

 

Ontwerp en eigenschappen

De Digitakt is qua design ondergebracht in een vierkant chassis dat identiek is aan dat van de Analog Heat. Visueel is het een standaard product van Elektron; veel matzwart met rubberen grijze draaiknoppen en een minimale hoeveelheid gekleurde leds. Het OLED-scherm heeft een zekere retro kwaliteit, maar is onder alle lichtomstandigheden helder en scherp, en de verschillende displays van het besturingssysteem zijn over het algemeen overzichtelijk ingedeeld.elektron digitakt drumsampler features

 

Ondanks de prijs voelt de Digitakt hardware tijdens deze Elektron Digitakt review niet veel goedkoper aan dan die van de Analog Rytm. Het meest opvallende verschil tussen de twee machines is het gebrek aan snelheidsgevoelige drumpads bij de eerste. In plaats daarvan wordt de triggering en sequencing van de Digitakt gedaan met twee rijen plastic knoppen die doen denken aan het klikgevoel van een ouderwets computertoetsenbord, maar steviger.

De Digitakt beschikt over 16 kanalen verdeeld over acht audio (bijv sampling) kanalen en acht MIDI-kanalen. Samples zelf kunnen worden geladen via het interne geheugen of gesampled worden met de audio-ingangen van de Digitakt. Het sampleproces is snel, vloeiend en kan worden uitgevoerd zonder dat de sequencer hoeft te worden gepauzeerd.

Het openen van het sample-venster in het besturingssysteem van Digitakt biedt opties voor het instellen van niveaus, opnames te starten en een automatische opnamedrempel in te stellen. Eenmaal opgenomen hoef je maar op een paar knoppen te drukken om een opname op te slaan, te trimmen en hernoemen en vervolgens te koppelen aan een audiotrack. Omdat de Digitakt een opgenomen audiofragment ‘vasthoudt’ totdat je deze handmatig wist, is het eenvoudig om meerdere hits uit langere stukken audio te snijden.

Beste Elektron Digitakt achterkant

Het is belangrijk om op te merken dat, ondanks de stereo-ingangen, de Digitakt in mono sampled, dus opnames tegelijkertijd van de L/R-invoer worden samengevoegd tot één kanaal. Samples worden opgeslagen op en geladen van de +Drive, welke 1GB intern geheugen biedt. De Digitakt wordt ook geleverd met een goed aanbod van hoogwaardige fabrieksgeluiden en kits.

Het laden van samples naar de +Drive wordt afgehandeld via de desktop sample transfer applicatie van Elektron. Zonder SD- of USB-ingang op de hardware betekent dit echter dat er geen manier is om geluiden in de Digitakt te laden zonder dat er een computer is met de juiste software, wat een beetje jammer is. Zodra je ze geladen hebt in de Digitakt gaat hij echter op een slimme, niet-destructieve manier om met geluiden, wat betekent dat geluiden die aan patronen zijn toegewezen, worden gekopieerd in plaats van direct bewerkt, zodat het origineel beschikbaar blijft.

Opgeslagen opnames of geluiden die al in het interne geheugen zijn geladen, worden toegewezen en bewerkt in het SCR-menu van elke track. Er zijn bedieningselementen voor het instellen van de afstelling van een sample, begin- en eindpunten, samen met de afspeelmodus en loop-instellingen. Door hiermee te spelen kun je van alles bereiken, van eenvoudige one-shots tot meer geleidelijke en textuurvreemde geluiden. Hier is ook een beetje bitrate reductie, wat geweldig is voor het versterken van dunne geluiden met een beetje lo-fi kracht.

elektron digitakt drumsamplerVervolgens krijg je in het FLTR-venster controles voor filtertype, cutoff en resonantie, samen met een ADSR envelope met dieptecontrole. Het AMP-venster biedt dan nog een AHD envelope-vormer, samen met niveau- en panregelaars. Er zijn hier ook besturingselementen voor de globale reverb en vertraging, samen met een insert vervorming. Elke track heeft ook zijn eigen LFO, die kan worden gerouteerd naar een verscheidenheid aan filter-, versterker- en sample-manipulatieparameters, met zeven golfvormen en de mogelijkheid om in een verscheidenheid aan synced, unsynced en retriggered modes te draaien.

Terwijl ‘digitaal’ vaak, ten onrechte, wordt gezien als synoniem voor goedkopere of minder ‘volle’ geluiden, vind je genoeg kracht terug in de geluidsengine van de Digitakt. De bitreductie en overdrive zijn bijzonder goed in het toevoegen van extra volheid en kracht aan geluiden, en de sample-manipulatie en looping tools zorgen ervoor dat de Digitakt dingen in esoterisch gebied kan brengen, ver voorbij de eenvoudige one-shot sampling.

De globale vertraging en reverb klinken ook geweldig tijdens deze Elektron Digitakt review. Elk heeft zijn eigen bewerkingsscherm met de gebruikelijke grootte, bewerken en breedte besturingen, waardoor beide solide tools zijn voor het toevoegen van die ‘finishing touch’ van sfeer en ruimte aan patronen.

MIDI-tracks worden ondertussen gebruikt om trigger en CC info naar externe instrumenten te sturen. De acht tracks kunnen elk een viertonige polyfonie uitvoeren, die per stap kunnen worden bewerkt, waardoor de Digitakt een vrij handige ‘hub’ is voor een synced hardware apparaat. Voor de MIDI-track kunnen de filter- en versterkervensters worden geconfigureerd om CC-data uit te voeren, en de LFO’s van elke track kunnen ook extern worden gerouteerd.


 

Overbridge

Aan de achterkant is de Digitakt voorzien van een stereo-ingang (alhoewel deze zoals eerder aangegeven in deze Elektron Digitakt review in mono sampled), twee primaire stereo-uitgangen en een enkele hoofdtelefoonuitgang. Er zijn ook drie MIDI-poorten (in, out en thru), waarbij de laatste ook fungeren als DIN-syncpoorten. Er is ook een USB-aansluiting voor een verbinding met een hostcomputer. Net als bij de vorige Elektron instrumenten kan de Digitakt profiteren van de Overbridge software van het bedrijf, welke strakke DAW-sync en audio-interface mogelijkheden biedt.

elektron digitakt review

Het verschil deze keer is echter dat Elektron een tweelaags systeem voor Overbridge implementeert. Er is een gratis versie voor het verzenden van samples, MIDI via USB, een bibliotheektool en beperkte audio streaming via USB. Daarnaast is er premium versie met volledige interface functionaliteit, individuele audio track uitgangen via USB en een VST-stijl interface. Het is een beetje jammer om deze functionaliteit dit keer als een aparte aankoop te zien. Rekening houdend met wat het biedt, zullen we verrast zijn als veel gebruikers de extra prijs hiervoor niet betalen (€79), dus het is een goed idee om die prijs mee te nemen in je overweging.


 

Sequencer

Net als bij de vorige Elektron drumcomputers is de diepte van de sequencer de echte troef van de Digitakt. Hoewel er te veel is om uitgebreid te bespreken in deze Elektron Digitakt review, zijn er een paar hoogtepunten die het waard zijn om te benoemen. Ten eerste kan bijna elke parameter geautomatiseerd worden via de parameter vergrendeling mogelijkheden van de Digitakt.

Dit maakt het mogelijk om per stap verschillende waarden voor alles binnen de parametervensters op te slaan. Dit kan gedaan worden in step-sequencing mode, door de betreffende stap ingedrukt te houden, of live opgenomen worden. De Digitakt beschikt ook over een Conditional Locks modus, die het mogelijk maakt om veranderingen te dicteren op basis van waarschijnlijkheid, wat geweldig is voor het toevoegen van variatie in patronen.

Beste Drum Synthesizer Elektron Digitakt review

 

Een Fill-modus is een vergelijkbaar nuttig hulpmiddel voor het mengen van patronen, waardoor tijdelijke variaties kunnen worden gemaakt. De sequencer maakt het mogelijk om voor elke track een patroonlengte in te stellen, waardoor het gemakkelijk is om complexe polyritmes te creëren. Er zijn ook flexibele opties voor globaal tempo, swing en maatsoort. Voor diepere aanpassingen aan het ritmische gevoel van een patroon kunnen per stap microtiming aanpassingen worden gemaakt.

Retrigs kunnen op elke stap worden toegepast, waardoor er snel ‘rolls’ van samples worden gecreëerd die worden vergrendeld tot aanpasbare beatdivisies. Naast de directe omgeving van de sequencer en geluiden heeft de Digitakt een flexibele architectuur voor het maken van langere creaties. Het geheugen is verdeeld in Projecten, die elk tot 128 patronen en 127 samples kunnen bevatten. Elk patroon heeft zijn eigen geluiden en meerdere patronen kunnen aan elkaar worden vastgekoppeld om complexere projecten te creëren.

elektron digitakt review drumsampler kopen

Hoewel acht audiokanalen geen groot aantal is (vergeleken met softwaregestuurde beatmakers in ieder geval), kan de sample toewijzing voor elke stap worden geautomatiseerd, samen met alle parameters van de geluidsengine, waardoor het effectief mogelijk is om meerdere geluiden te laten activeren door één enkele audiotrack.


 

Conclusie van de Elektron Digitakt

elektron digitakt review

Hoewel dit alles zeer flexibel en capabel is, is de Digitakt niet noodzakelijkerwijs de meest intuïtieve sampler om te gebruiken. Dit zal tijdens deze Elektron Digitakt review waarschijnlijk niet als een verrassing komen voor doorgewinterde gebruikers van Elektron apparatuur. Het is vaak zo dat hun instrumenten over diepte en functionaliteit beschikken ten koste van eenvoud en toegankelijkheid. Dit is niet noodzakelijkerwijs een kritiekpunt; het is niet dat de Digitakt slecht is ontworpen.

Zodra je het eenmaal snapt, lijken de meeste ontwerpbeslissingen opmerkelijk logisch. Verwacht gewoon dat je een paar uur moet besteden aan het lezen van de handleiding om het meeste uit het instrument te halen.

We zijn echter grotendeels positief tijdens deze Elektron Digitakt review over wat dit instrument te bieden heeft en ondanks een paar kleine minpunten (de afhankelijkheid van een computer voor het laden van samples en de extra Overbridge kosten), levert het instrument de diepe sequencing functionaliteit van Elektron voor een (relatief) betaalbare prijs.

Hij ziet er misschien uit als een bescheiden sampler, maar met een geweldige sequencing en een degelijke hoeveelheid connectiviteit, zullen we niet verrast zijn dat dit instrument het middelpunt van een hoop studio’s en live opstellingen wordt. Zeker niet een groovebox om te onderschatten.

 

LEES OOK: Beste drum synthesizer kopen TOP 7

9 Totale Score
Compact, robuust en toch uitstekend

Zodra je dit apparaat snapt, vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Hij ziet er misschien uit als een bescheiden sampler, maar met een geweldige sequencing en een degelijke hoeveelheid connectiviteit, zullen we niet verrast zijn dat dit instrument het middelpunt van een hoop studio's en live opstellingen wordt.

Gebruikers Beoordeling: 3.2 (5 votes)

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo