Korg Volca Beats review

  • Introductie
  • Video

De Korg Volca Beats kopen?

De Korg Volca Beats is wereldwijd een erg populaire drumcomputer met een interessant prijskaartje. In deze Korg Volca Beats review zullen we uitgebreid bespreken of hij kan voldoen aan onze verwachtingen of dat je hem beter over kan slaan. Laten we snel verder kijken.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Korg Volca Beats

Positief:
  • Klinkt net zo goed als duurdere analoge machines
  • Super compact, goed gebouwd, kan op batterijen werken
  • Erg goedkoop gezien de kracht/functies
  • Geweldige toevoeging aan zowel kleine als grote opstellingen
Negatief:
  • Laag volume
  • Matige snare drum
  • Geen stroom adapter bijgeleverd

 

Beste van twee werelden

De Volca Beats is ontworpen in Japan en gebouwd in Vietnam en heeft een ‘volledig analoog signaalpad’. Echter, zoals Korg ons heeft uitgelegd, worden de “besturingssignalen digitaal gegenereerd”, terwijl de “CPU een 10-bit DAC heeft met een ongelooflijke bijna analoge resolutie”. We kunnen tijdens deze Korg Volca Beats review direct bevestigen dat dit klopt.

Beste Korg Volca Beats Review

 

In wezen is dit een hybride instrument; een analoge geluidsengine met digitale controle, zodat de draaiknop aanpassingen en noten info kan worden opgenomen in de sequencer/toegang verkregen worden via MIDI. Verschillende parameters op de voorkant van de Volca hebben een MIDI CC en kunnen worden geactiveerd worden via een MIDI-controller. Zo kun je bijvoorbeeld de hihat ‘gruis, ‘gestotter’ en tom decay aansturen op de Beats.

De sequencer op de Volca is beperkt tot 16 stappen, maar je kunt langere sequenties maken door deze te gebruiken als een geluidsmodule/sequencing vanuit je DAW. Realtime opnemen is mogelijk en de Beats heeft een volledig bewerkbare step opname. Hij kan ook acht sequenties opslaan en hoewel er geen sequentie koppeling is, is sequenties laden vanuit het geheugen direct.drumcomputer kopen korg volca beats reviewHij is ondergebracht in een transparante kunststof behuizing ( je kunt de binnenkant zien/leds zien knipperen) met een metalen voorpaneel en is ongeveer zo groot als een VHS-cassette, waardoor hij perfect is voor productie waar je maar naartoe gaat. Hij kan worden aangedreven door een batterij of door het netstroom, maar er is geen stroomvoorziening inbegrepen, dus neem dit mee in je budget.


 

De buitenkant

De draaiknoppen komen rechtstreeks van de Monotron, met nagenoeg een draaiknop per functie. De bouwkwaliteit is een grote stap voorwaarts; alles voelt strak/stabiel aan en is klaar voor je om ernstig te misbruiken.korg volca beats review

 

Je zult merken dat sommige draaiknoppen transparant zijn en andere niet. Een richtlijn om aan te houden (met enkele uitzonderingen), is dat de niet-transparante draaiknoppen niet gesequenced kunnen worden, terwijl dit bij de transparante wel kan en deze hebben ook een rode backlit en knipperen om aan te geven welke parameters actief zijn of opgenomen worden in een ‘motion sequence’ (motion sequencing vangt de bewegingen van de draaiknoppen op in de sequencer op de Beats).

De tempodraaiknoppen knipperen volgens het interne of MIDI-geklokte tempo en elke toets/sequentiestap heeft ook een eigen led. Deze laten je in een oogopslag zien wat er gebeurt binnen complexe sequenties.

Connectiviteit op de Volca is beperkt tot een gedeelde stereo mini-aansluiting voor hoofdtelefoon/main out, hoewel het audiosignaal zelf mono is en je adapters nodig hebt voor de interface met 1/4-inch gebaseerde studioapparatuur. Er is ook een din MIDI-ingang voor het activeren van een extern MIDI-apparaat/klok (zoals een DAW of controller) en er is Sync in/out die gebruik maakt van 5-volt audio pulsen om de ene Volca te synchroniseren met de andere (kabels worden meegeleverd).

drumcomputer korg volca beats review

Blijkbaar is er geen limiet aan het aantal Volca’s dat je op deze manier kunt koppelen voor kloksynchronisatie, maar zonder een MIDI out mod van derden, is er geen manier om een enorme polysynth (bijvoorbeeld met behulp van drie Volca Bass instrumenten) te bouwen, omdat sync geen note-on/off info verstuurt.

Afgezien van dit hebben we tijdens deze Korg Volca Beats review het synchroniseren van de sequencer van de Volca naar de MIDI-klok van Logic (en onze DSI Tempest) getest en alles werkte vlekkeloos. Ook wanneer je een Volca als slave aan een MIDI-klok koppelt, kun je alle andere aangesloten Volca’s naar deze master klokken met behulp van synckabels en dit werkt geweldig.

Als je echter een Volca als de master gebruikt en met andere Volca’s verbindt, houd er dan rekening mee dat wanneer je op afspelen op de master drukt, de sequencers van de andere niet zullen starten totdat je op afspelen op elke respectievelijke unit drukt.


 

Modding mogelijkheden

Net als de Monotron en Monotribe kunnen de Volca’s aangepast en uitgebreid worden, maar dit maakt je garantie ongeldig. Zo hebben sommige mensen hun Volca’s al aangepast voor MIDI out en CV controle. Daarnaast kan je individuele audio outs toevoegen voor drumgeluiden op de Beats.

Korg Volca Beats Review Volca serie

Deze aanpassingen zijn echter moeilijker bij de Volca’s dan de Monotron/Tribe, dus wees voorzichtig met die soldeerbout. Een handig iets, is dat Korg wederom de belangrijkste PCB-soldeerpunten gelabeld heeft (MIDI out, kick out, etc), wat weer duidelijk aangeeft hoe belangrijk de gebruikers voor hun zijn.

Het is bijna verplicht (als je een iOS-apparaat gebruikt) om de gratis SyncKontrol App van Korg te bekijken. Sluit een synchronisatiekabel van de hoofdtelefoon uitgang op je iOS-apparaat aan op de Sync In op je master Volca en je kunt de sequencer(s) starten/stoppen, het tempo instellen of swing toevoegen. Dit laatste punt is belangrijk, want er is verrassend genoeg geen swingparameter op de Volca. Ook is de swing van SyncKontrol vrij schokkerig bij hogere percentages (hoewel het geweldig is voor het maken van verdraaide/gebroken beats).


 

Prestaties

Gebaseerd op ‘standaard analoge vintage circuits’ (en een vergelijkbaar geluid als een Roland TR606), heeft de Beats zes analoge en vier PCM-geluiden. De kick kan klikkend of diep zijn, de hats zijn mooi gesneden en de snare heeft een houtachtige toon die verder versterkt kan worden door een PCM-clap toe te voegen of de ‘snap’ te vergroten. De Active Step-modus is ideaal voor oneven maatsoorten/variaties, terwijl Step Jump fantastisch is voor live vullingen (houd je vinger op elke stap om een loop te maken).drumcomputer korg volca beats review

 

Stutter kan ook fills en rolls, gated FX, delays/reverb en bit-crushing/pitch shifting maken en kan globaal/individueel worden toegepast en vervolgens ‘motion sequenced’ worden. Dempen (druk op mute+geluid) en het veranderen van het onderdeelvolume is eenvoudig, terwijl de PCM-geluiden een snelheidsregeling hebben die de toon radicaal kan veranderen. Het enige wat ontbreekt is een filter en swing.

korg volca beats review drumcomputer kopen

Het invoeren van noten en beats in de sequencers op de Volca gebeurt via de ‘multi-touch’ toetsen(of via MIDI) en het is verrassend eenvoudig om nauwkeurig te spelen (veel gemakkelijker dan de Monotron/Tribe). Om echter het maximale uit een optreden/sequentie te halen (en vooral bij het spelen van akkoorden op de Volca Keys) raden we aan om een extern MIDI-keyboard aan te sluiten. De Beats reageert niet op de snelheid over MIDI, maar alle Volca’s reageren betrouwbaar op MIDI-noteninvoer. Elke eenheid kan ook zijn eigen MIDI-kanaal hebben, maar er is geen multi-timbraliteit op de Volca.

In combinatie met de Func-knop fungeren de toetsen daarnaast ook als functieknoppen, om toegang te krijgen tot secundaire functies en dit systeem werkt goed en is gemakkelijk te leren. De balans tussen functionaliteit, gebruiksgemak en speelbaarheid is geweldig en het is verbazingwekkend hoeveel er voor het geld is ingestopt.

Hoe klinkt hij dan tijdens deze Korg Volca Beats review? Geweldig! Je moet onthouden dat je maar zo’n €150 betaalt. Alhoewel de kleine luidspreker een verrassende hoeveelheid kracht heeft, realiseer je je hoe geweldig de Volca klinkt als hij eenmaal is aangesloten op je studiomonitors of een groot systeem. De ruwe tonen klinken bijna net zo goed als instrumenten die veel duurder zijn.

drumcomputer korg volca beats review

Het enige nadeel is dat de Volca een vrij laag volume heeft, met name op de Beats en je moet vaak je mixer gain opvoeren om hem luid genoeg te krijgen. Dit heeft de neiging om achtergrondgeluiden in de schakelingen te vergroten, dus je moet voorzichtig zijn met je gain. Afgezien van dit zijn de lage uiteinden op de Beats aangenaam krachtig.

Alles bij elkaar genomen kan Korg trots zijn en dit is duidelijk een maatstaf voor geluid/functies in deze prijsklasse. We zullen ook niet verrast zijn als de Volca een deel van de verkoop van duurdere synthesizers binnenhaalt.


 

Conclusie van de Korg Volca Beats

korg volca beats review

De sequencer voelt tijdens deze Korg Volca Beats review strak aan en is perfect voor soloshows, kinderen introduceren in de leuke wereld van productie, voor live instrumentalisten/zangers die achtergrondmodules/analoge geluidsmodules willen en voor producers die weinig ruimte hebben, maar analoge drums van hoge kwaliteit willen zonder hun bankrekening te hoeven plunderen. De modding mogelijkheden zijn daarnaast een echte bonus.

Natuurlijk moet je voor deze prijs compromissen verwachten, waaronder geen standaard MIDI out, geen inbegrepen PSU(s), geen audio in, geen swing, geen manier om tracks te kopiëren en geen patroonketen.

De richting die Korg is ingeslagen tijdens de release van de Volca Beats heeft ervoor gezorgd dat meer fabrikanten hun ogen geopend hebben en weer aan hun gebruikers denken. Het is daarom zeer verdiend dat dit instrument zo populair is en er nog steeds enorm veel van verkocht worden.

LEES OOK: Beste drum synthesizer kopen TOP 7

7.5 Totale Score
Goede prijs voor een geweldig apparaat

Korg heeft met de Volca Beats wederom bewezen te weten wat haar gebruikers willen: een goed apparaat voor een lage prijs. Omdat dit apparaat door zowel beginner als meer ervaren muzikant gemakkelijk gebruikt kan worden, raden wij hem aan iedereen aan.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo