Roland TR-8 review

  • Introductie
  • Video

De Roland TR-8 kopen?

Toen Roland op het punt stond om de TR-8 uit te brengen, genoten we een hoop van de discussies over analoog vs digitaal die ontstonden toen het bedrijf foto’s van hun toentertijd nieuwe TR-8 en Aira producten liet zien. Maar wat krijg je nu eigenlijk bij de TR-8 en waar staat Aira voor? Nou ten eerste is Aira geen acroniem.

Roland zelf omschrijft het als een productserie gericht op dj’s/producers die overdag hun eigen muziek in een studio maken en vervolgens ’s avonds optreden. Wat de TR-8 allemaal te bieden heeft zal je ontdekken in deze Roland TR-8 review.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Roland TR-8

Positief:
  • Biedt een authentiek geluid en gevoel van de originele TR-808 en TR-909
  • Solide gebouwd met een intuïtieve interface gericht op optreden
  • 32-bit, 96kHz ACB-modellingbron (analoog circuit gedrag), met een output per instrument via USB
Negatief:
  • Niet mogelijk om parameter veranderingen te bewaren
  • Mist tracksolo en ongedaan maken functies

 

Digitaal hoeft niet slecht te zijn

De grote vraag waar veel personen antwoord op willen hebben, is of de TR-8 analoog is. Het antwoord is nee. Het is een digitale drumcomputer die gebruikt maakt van de ACB-modellingbron van Roland die ontwikkeld is om analoge circuits en de manier waarop ze gedragen na te bootsen (ACB heeft niks te maken met SuperNatural, het is een volledig nieuwe bron).

roland tr 8 review drumcomputer kopen

 

Voordat diehard fans de rest van deze Roland TR-8 review overslaan omdat hij niet analoog is, durven we te zeggen dat deze machine de gedachte dat virtueel analoog niet zo goed kan klinken als echt analoog aanvecht. Om die reden verdient hij zeker weten je aandacht.

We waren tijdens deze Roland TR-8 review erg enthousiast om de TR-8 uit zijn doos te halen en na de doos geopend te hebben werden we begroet door een slank en futuristisch uitziende doos met een zwart geborsteld aluminium voorpaneel, groene plastic randen, een overvloed aan draaiknoppen en backlit knoppen/schuifregelaars en Jupiter 50/80-stijl meerkleurige plastic pads.

Alle functieknoppen en schuifregelaars zijn backlit groen, waardoor ze er niet alleen erg mooi uitzien, maar het is ook nog eens erg praktisch tijdens omstandigheden met weinig licht. De bouwkwaliteit is erg solide en alhoewel de plastic behuizing lichtgewicht is, voelt hij zeker niet goedkoop aan. De schuifregelaars/draaiknoppen hebben ook een erg strak en solide gevoel; zeker beter dan de meeste andere producten die we in deze prijsklasse uitgetest hebben.

drumcomputer roland tr 8 review

Alle besturingen zijn ook nog eens bedekt met een rubberlaag, wat je een hoop grip geeft en voorkomt dat je vingers wegglijden. We zouden er zeker geen problemen mee hebben om de TR-8 in onze rugzak te doen, hem mee te nemen op een tour en elke nacht er volop mee te spelen.

De TR-8 Rhythm Performer is een op zichzelf staande drumcomputer en haalt inspiratie uit de klassieke TR808/909. Er worden geen samples meegeleverd, maar het mooie van digitaal is dat dit heel makkelijk toegevoegd kan worden. Dit zou simpelweg niet mogelijk zijn als de TR-8 analoog was.

De TR-8 is ontwikkeld met live optredens in gedachten. Het voorpaneel heeft een intuïtieve draaiknop per functie werkwijze die het heel erg makkelijk voor nieuwkomers maakt om dit instrument onder de knie te krijgen, maar er is nog steeds genoeg diepte voor doorgewinterde beatmakers. Er zijn een aantal verborgen functies, maar deze zijn meestal de soort die je instelt en voor de rest met rust laat en omvatten MIDI-instellingen/kanaal opdrachten, kloksync, MIDI Thru aan/uit voor de MIDI Out poort, geluidsrouting opties voor de twee toewijsbare outs (er zijn in totaal vier fysieke outputs en output boost.

Alhoewel er maar vier fysieke outs zijn, is de TR-8 in staat om al zijn geluiden via USB uit te voeren. Installeer simpelweg de driver, selecteer de TR-8 als je audio/MIDI-apparaat en de outputs zullen allemaal naar voren komen in je DAW. Het is mogelijk om elk instrument aan zijn eigen output te koppelen, zodat je ze allemaal over hun eigen kanalen kunt verspreiden. Er zijn in totaal 14 outs beschikbaar via USB (7 stereo paren).


 

Gebruik van de Roland TR-8

Linksvoor op de unit vind je de step en realtime opnamemode selecties, kit select (er zijn 16 kits voor het mixen van 16 808/909 geluiden) en een instrument selectknop terug.

TR-Rec mode is de bekende step opnamemodus die je kan vinden op de TR-808/909, waar je een sequence tot 16 stappen per instrument kan creëren. Voor de stepopname druk je simpelweg op een van de 16 drumpads (welke rood kleuren wanneer ze geactiveerd zijn) en druk vervolgens op start om te luisteren. Een alternatief is de Inst Rec modus gebruiken om beats in realtime op te nemen, waarbij je de pads gebruikt als de sequencercycli.

drumcomputer kopen roland tr-8 reviews

 

In de Pattern Select modus kan je een van de 16 door gebruiker schrijfbare patronen selecteren door op een willekeurige pad te drukken. Elk van deze 16 patronen heeft ook twee delen met 16 stappen elk (A en B) en als je de A en B knoppen tegelijkertijd selecteert, dan koppelt de TR-8 deze automatisch om een 32-stappen loop te vormen.

De Scale functie van de TR-808/909 zijn ook toegevoegd en geeft je de mogelijkheid om uit verscheidene triplet of straight gevoelens te kiezen (double-time, half-time, etc). Veranderingen die je aanbrengt in patronen/geluiden/effecten worden ook continue bewaart en opgeslagen wanneer je de machine uitzet.

drumcomputer kopen roland tr-8 reviewsTot slot is er de Live Inst modus, waarmee je beats kan maken terwijl een andere afgespeeld wordt en Last Step modus (ook beschikbaar op de TR-909), welke het mogelijk maakt om de lengte van een patroon aan te passen door stappen aan en uit te schakelen.

Het lijkt erg op ‘active step’ van de Volca-serie van Korg en het is geweldig voor het creëren van vreemde maatsoorten en vullingen. Houd simpelweg Last Step ingedrukt, druk op wat je wilt dat de laatste stap is en wanneer je klaar bent druk je op step 16 om alles terug te brengen in een.

Dus wat is de conclusie tijdens deze Roland TR-8 review? Nou, we denken dat Roland uitstekend werk verricht heeft. De bouwkwaliteit is vele malen beter wat we verwacht hadden voor de prijs en de ACB-technologie verricht uitstekend werk om de essentie van de originele TR-808/909 te bieden. Dit zijn de meest authentieke emulaties die we ooit gehoord hebben in het digitale domein, vooral omdat de geluid niet statisch zijn en subtiel veranderen op elke stap.

Uiteraard zijn er kleine verschillen in geluid vergeleken met de originele (de meest duidelijk zijn uiteraard het ontbreken van het gesis en ze zijn waarschijnlijk iets schoner). Al met al krijg je nagenoeg niets te maken met de minpunten die vaak geassocieerd worden met digitale emulaties en samples (zoals een gebrek aan warmte, aliasing/ruis bij hoge volumes, breekbare hoge uiteinden, plat geluid, etc).

Als een instrument voor live optreden is de TR-8 erg verslavend en de werkstroom is erg snel. Elke besturing en functie is direct toegankelijk en je bent ook niet afhankelijk van een scherm/menusysteem, wat in onze ogen goed is.

Alhoewel de TR-8 grotendeels compleet aanvoelt, zijn er nog steeds een aantal missende functies die de workflow nog meer zouden verbeteren. In een ideale wereld zouden we tijdens deze Roland TR-8 review graag een instrument solo functie (momenteel moet je alle onderdelen handmatig dempen of 10 schuifregelaars naar beneden trekken om een deel solo te maken), een ongedaan maken optie, DAW patroon back-up en een manier om in te stellen hoeveel beats/bars je wilt spelen voordat een patroon omschakelt zien (momenteel moet je wachten tot het patroon een volledige cyclus maakt voordat deze omschakelt).

roland tr 8s review drumcomputer

Ook willen we graag de toevoeging van interne draaiknopbewegingen die je kan sequenceren, naast de mogelijkheid om deze bewegingen op te slaan en terug te halen via USB. Op dit moment is het niet mogelijk om een sequence van geluidsveranderingen en draaiknop/schuifregelaar bewegingen te creëren en ze aan je patronen toe te voegen wanneer je de TR-8 op zichzelf staand gebruikt. Je kan bijvoorbeeld niet de stemming op de snare aanpassen en vastleggen en vervolgens af laten spelen.

En alhoewel alle draaiknoppen en schuifregelaars CC’s via USB/MIDI uitvoeren en het mogelijk is om hun bewegingen op te nemen in je DAW, reageert de TR-8 niet op de opgenomen MIDI van de draaiknop bewegingen. Simpel gezegd worden de CC’s dus opgenomen, maar de TR-8 kan de data niet ontvangen. Ook kan je geen patronen kopiëren tussen A en B delen van een beat, ook al kan je beats kopiëren. Er is ook geen Song modus, maar je kan arrangements creëren door handmatig te schakelen tussen patronen.


 

De nieuwe TR-8S

Dit jaar heeft Roland een bijgewerkte TR-8 uitgebracht, welke ze de TR-8S noemen. Hieronder zullen we de grootste verbeteringen benoemen.

Roland TR-8 Review TR-8S

 

Meer geluiden

De TR-8S heeft een scala aan geluiden die direct uit de doos beschikbaar zijn: 808, 606, 909, 707, en (Latin!) 727. Roland zegt ook dat deze nu gebruiken maken van nieuwe modelleringstechnologie die op een nieuwe processor draait.

drumcomputer roland tr-8 review

Dit betekent zoals we gewend zijn dat ze de analoge circuits van hun originele analoge drummachines hebben gemodelleerd, niet simpelweg samples van de geluiden die ze maken toegevoegd.

Dat is de Analog Circuit Behavior (ACB) technologie die ze zo graag (terecht) de hemel in prijzen. De unieke truc hier is om die bron te mixen met andere sample-gebaseerde geluiden, waaronder je eigen geluiden.

 

Samples laden

Die ‘S’ in de naam is duidelijk voor het afspelen van samples. Er zijn een aantal nieuwe ingebouwde samples, plus een SD-kaartslot aan de achterkant van de unit. Laad daar je eigen samples en pas de basisparameters (snelheid, startpunt, richting) aan.

Je kunt geen grote one-shots laden, dus dit gaat over aangepaste kits, niet over het afspelen van sterns of achtergrondtracks. Er is ook geen live sampling mogelijkheid. Maar je kunt wel kits opbouwen op basis van je eigen geluiden of mixen en matchen met de circuitmodellen van de TR.

 

Slimmere, vloeiendere ritmes en expressie

De stepsequencer is natuurlijk onderdeel van wat de TR-serie aantrekkelijk maakt. Maar nu kun je een deel van de potentiële monotonie van die interface doorbreken. Met substappen en vullingen kun je complexere ritmes programmeren (met de originele TR-8 kun je basisvullingen en variaties doen, maar nu kun je op één knop drukken en in exacte substappen programmeren).

Je kunt ook vullingen en variaties automatiseren. Je kunt 8 variaties toevoegen en tot 128 stappen aan elkaar koppelen (het vorige model miste chaining en extra variaties).

roland tr 8s review drumcomputer kopen

Naast het stap-programmeeraccent kun je ook een enkel, aanslaggevoelig pad gebruiken om meer snelheidsniveaus live toe te voegen. Dit is zeker geen MPC, maar het past in de workflow van de Roland, terwijl het meer genuanceerde prestaties toelaat.

Je kunt ook flam toevoegen via de stepsequencer. En dit alles is net zo eenvoudig als het wisselen van stappen normaal gesproken is; dus complexe ritmes worden gemakkelijk toegankelijk.

De andere reden waarom dit alles belangrijk is: denk aan de TR-8S als een krachtige ritmeprogrammeur. Omdat hij trigger outs heeft, kun je deze kracht gebruiken met synths en andere drummachines, niet alleen met de interne TR-geluidsbron.

 

drumcomputer review roland tr-8 review kopen

Krachtige effecten

Zoals je in deze Roland TR-8 review hebt kunnen lezen had de eerste TR-8 een aantal basis effecten, maar de TR-8S heeft effecten die zowel op individuele onderdelen als op de master werken, met meer volledige controle over elk instrument. Er zijn onafhankelijke stereo reverb en delay sends voor elk instrument.

Je hoeft alleen maar het gewenste effect in te toetsen en dan is het altijd beschikbaar voor gebruik via de CTRL-knop op elk onderdeel.

 

Alles is aanpasbaar

Elk geluid krijgt zijn eigen tune en decay parameter, plus een toewijsbare controller (de extra knop) die je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot meer parameters of tot de effecten die verstuurd worden. Dit betekent dat je die TR-geluiden kunt vervormen of op nieuwe manieren met je eigen samples kunt werken. En met deze drie draaiknoppen kun je geluiden vormen terwijl je speelt.

Je kunt ook bewegingsautomatisering opnemen en toevoegen aan patronen. Dat was zeker een gemis van de originele TR-8, maar nu het hier is, sluit het mooi aan bij de nieuwe ritmische kenmerken en toewijsbare controllers.

 

Meerkanaals verbindingen met apparatuur en computers

Aparte uitgangen – eindelijk!

Voor gebruik met uitrusting krijg je acht afzonderlijke uitgangen, plus een stereo externe audio-ingang. Dit betekent dat je externe apparatuur kunt activeren, externe effecten kunt gebruiken, interne effecten aan externe apparatuur kunt toevoegen en extern mixen en opnemen kunt gebruiken (je krijgt geen melodische sequencing – dat moet je extern doen – maar de interface van de TR-8 is daar toch al niet echt voor gebouwd).

roland tr 8s review drumcomputer

Verbind via USB en je krijgt niet alleen MIDI I/O, maar ook meerkanaals I/O met al die audio-poorten. Je kunt ook gewoon een USB-kabel gebruiken om de Roland MX-1 mixer aan te sluiten via wat Roland AIRA Link noemt. Je kunt zelfs round-trip routen naar de effecten van de TR-8S via een computer (waarom zou je dat doen? Voor nog meer bedieningselementen, allemaal in dezelfde interface).

 

Flexibele verlichting

drumcomputer kopen roland tr-8 reviews

Het is niet alleen de groene rand die weg is. De LED’s lijken nu ontworpen voor gebruikers en niet alleen om er flitsend uit te zien in muziekwinkels.

Dus naast het dimmen van de verlichting kun je ook kleur- en gloeimogelijkheden instellen om bij te houden wat je gebruikt.


 

Conclusie van de Roland TR-8(S)

Alles van de TR-8 werkt solide zonder te crashen en hij is aardig uniek in deze prijsklasse. Het is de enige TR-808/909 emulator die gemodelleerde geluiden en zo’n gebruiksvriendelijke interface heeft.

Laten we ook niet de hoge resolutie audio/MIDI interface met een output per geluid via USB vergeten en daarnaast krijg je een erg rustgevend gevoel wanneer Roland iets ontwikkeld wat het digitale instrument is voor authentieke 808 en 909 geluiden.roland tr 8s review drumcomputer

We hopen dat de TR-8 bewijst dat digitaal net zo goed als analoog kan klinken als het goed gedaan wordt. Zo hebben we tijdens deze Roland TR-8 review bijvoorbeeld deze drummachine vergeleken met een DSI Tempest door gebruik te maken van 808/909 samples en de gemodelleerde geluiden van de TR-8 klonken meer natuurlijk en open (wat de kwaliteit van de ACB-technologie bestempelt).

Uiteraard zullen er altijd personen zijn die de TR-8 direct af zullen wijzen omdat hij niet analoog is. We willen deze personen echter aanraden om hem eerst eens uit te proberen voordat ze oordelen. Dit is een digitale recreatie die persoonlijk gehoord moet worden op een kwalitatief systeem om echt op prijs gesteld te kunnen worden.

De TR-8 voelt volgens ons als een nieuwe klassieker aan en Roland heeft laten zien dat ze de techniek hebben om hun iconische drumgeluiden te emuleren.

Als je een groot deel van de tekortkomingen wilt voorkomen, dan raden we aan om de TR-8S te proberen. Deze is recent uitgebracht en biedt zoals je hebt kunnen lezen in deze Roland TR-8 review een hoop verbeteringen. De prijs ligt echter wel een stukje hoger, maar dit is het in onze ogen waard.

We hopen dat deze Roland TR-8 review je zal helpen om een weloverwogen keuze te maken. Heb je ervaring met de TR-8 of TR-8S? Laat dan zeker hieronder een reactie achter!

LEES OOK: Beste drum synthesizer kopen TOP 7

8.5 Totale Score
Nieuwe klassieker

Alles van de TR-8 werkt solide zonder te crashen en hij is aardig uniek in deze prijsklasse. Het is de enige TR-808/909 emulator die gemodelleerde geluiden en zo'n gebruiksvriendelijke interface heeft. De TR-8 voelt volgens ons als een nieuwe klassieker aan en Roland heeft laten zien dat ze de techniek hebben om hun iconische drumgeluiden te emuleren.

Gebruikers Beoordeling: 5 (1 vote)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo