4 manieren om drum te oefenen zonder drumstel

Tijdens mijn schooltijd ging ik een keer naar het buitenland om te studeren. Het was een geweldige tijd, afgezien van het feit dat ik mijn drumstel niet mee kon nemen. Ik wilde echter niet een heel jaar niet oefenen. Dus ik begon met het zoeken naar manieren om drummen te oefenen zonder een drumstel. Deze manieren heb ik niet alleen gevonden, maar gebruik ik vandaag de dag nog steeds als ik mijn een paar dagen niet kan drummen. Drummen oefenen zonder een drumstel heeft mij zeker weten een betere drummer gemaakt. En jij kan ik hier ook van profiteren.

Daarnaast hoef je helemaal geen geld te spenderen aan uitrusting om vandaag nog een drummer te worden.

 

Waarom oefenen zonder een drumstel werkt

Dus waarom zou zoiets geks als oefenen zonder een drumstel werken? Is dat op zich al niet iets dat tegenstrijdig is?

Nee, dat is het niet. Omdat het doel van het oefenen niet (of niet zou moeten zijn) om steeds meer gekoppeld te raken aan je drumstel. Je doel zou moeten zijn om precies twee dingen op te bouwen:

  • Spiergeheugen (ook wel coördinatie genoemd), zodat je alle vier ledematen in verschillende richtingen kan bewegen met verschillende snelheden en intensiteit, zonder dat je brein in de knoop raakt
  • Timing, zodat je die bewegingen op het juiste moment kan maken

En je ziet het mogelijk al: zowel voor het opbouwen van spiergeheugen als timing is geen drumstel vereist. Je brein en armen maakt het niks uit als ze op twee echte bekkens slaan tijdens het bewegen of niet. Als je de beweging vaak genoeg herhaald, dan zal je brein de beweging opslaan.

En dit kan je jezelf bewijzen. Probeer het een week uit en let op of je minder nadenkt over de specifieke bewegingen die je maakt. Ik durf te wedden dat je dit minder zal doen.

Kussen drummen

 

Vier manieren om drummen te oefenen zonder drumstel

Dus laten we ervan uitgaan dat dit werkt. Dan is er nog steeds niet een methode die geschikt is voor alles. Er zijn verscheidene manieren om een drumstel te vervangen en ze zijn allemaal bedoeld voor verschillende doeleinden. Ik zal je de vier manieren geven die ik het effectiefst vond tijdens mijn verblijf in het buitenland en die ik sindsdien verfijnd heb.

 

Kussen oefenen voor je handen

Dit is waar ik begon. Ik pakte een kussen en een paar stokken en oefenende mijn basisbeginselen zoals ik dat zou doen op mijn elektrische drumstel of oefenpad thuis.

Stokken zijn belangrijk, omdat ze je de mogelijkheid geven om de exacte vinger en handbewegingen na te bootsen die je zou gebruiken op een echt drumstel. Dus dit soort oefenen kan je 100% toepassen op deze manier.

En het zal je een stapje voor geven op drummers die hun drumstel niet af en toe met rust laten. Een kussen is namelijk veel zachter dan een bekken en heeft daardoor veel minder terugslag. Dit betekent dat deze de stok niet terug zal laten kaatsen, waardoor je spieren al het zware tillen zelf moeten doen. Dit zal moeilijk zijn in het begin, maar dat is waarom het oefenen genoemd wordt. Je zal aanpassen en binnen een mum van tijd beter worden. En zodra je teruggaat naar je drumstel met veel meer terugkaatsing, zal je veel sneller zijn.

 

Lucht drummen voor je armen

Ik denk dat iedereen hun geheime lucht drum momenten heeft gehad voordat ze echt serieus nadachten over het echt leren van de drums. En lucht drummen is veel meer dan dom fantasierijk spelen. Want zoals ik al aangaf, maakt het voor je armen en brein niet uit of je op een echt drumstel slaat of niet. Het enige waar ze om geven is de beweging.

Dus hier heb je zelfs de stokken niet nodig (alhoewel het niet kwaad kan), omdat het niet gaat om de integratie van terugslag of het trainen van je vinger en handspieren. In plaats daarvan helpt lucht drummen om het spiergeheugen en coördinatie in je armen te ontwikkelen. Dus neem simpelweg elke willekeurige groove of muziekstuk, visualiseer waar de individuele onderdelen van je drumstel zijn en sla lekker op dat denkbeeldige kit.

En het cruciale van lucht drummen is dit: Als je bijvoorbeeld een crash bekken meerdere keren wilt raken, dan zou je arm elke keer op ongeveer naar hetzelfde punt gaan en deze moeten bereiken in de lucht alsof er een echt bekken is. Anders zullen er geen repetitieve bewegingen voor je brein zijn om te onthouden.

Lucht drummen

 

Grond drummen voor je benen en voeten

Ik heb grond drummen helemaal zelf verzonnen. Maar dit heb ik gedaan, omdat ik wil dat je er een onderscheid tussen maakt ten opzichte van lucht drummen. Lucht drummen is voor de grote spieren in je armen, terwijl deze soort oefening zonder drumstel gefocust is op de kleinere spieren in je voeten en (deels) je schenen en dijbenen. Als je de grond als een kussen ziet, dan is deze soort oefening meer als kussen oefenen…

…en als die manier zal dit je een enorme voorsprong geven wanneer je een drumstel hebt met een echt pedaal en terugslag hebt (of hierna terug gaat). De grond zal niet veel terugslag bieden, dus de kans is groot dat je je spieren in je enkel en dijbeen al na een paar minuten oefenen zal gaan voelen. Dit is een teken van progressie en zal verloop van tijd minder worden. En je zal hierdoor veel sneller worden op een echt drumstel.

 

Neurie of klap voor je timing

In tegenstelling tot de andere drie methodes van oefenen zonder drumstel, ontwikkel je je spiergeheugen niet met deze. Deze is alleen voor timing – wat bevorderlijk kan zijn als je nog niet goed bent in timing.

En ik heb expres gekozen voor neuriën of klappen in plaats van zingen, beatboxen en andere dingen die door andere personen aanbevolen worden, omdat neuriën en klappen niet erg complexe taken zijn. Dus ze maken het mogelijk om het spiergeheugen en coördinatie/intonatie gedeelte uit de vergelijking te halen en alleen maar te focussen op timing.

En voordat je denkt dat klappen waarschijnlijk erg saai is… Mijn eerste leraar liet me zes maanden klappen voordat ik ook maar een kleine trom zag (en dan heb ik het nog niet eens over een volledige kit). Ja, het was zeker saai, maar achteraf gezien maakte dit mijn timing perfect.

Klappen

 

En hoe zit het met jou?

Heb je een of meerdere van deze methodes al eens geprobeerd en wil je je ervaring delen? Of heb je een vraag of zie je het punt van mijn verklaringen niet? Ik hoor dat allemaal graag in de opmerkingen hieronder.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo