Toen ik begon met serieus drummen realiseerde ik me dat ik mijn dagelijkse oefenen op moest nemen – naast de creatieve momenten van mijn band. Dus ik was er zeker van dat ik een digitale recorder nodig had, maar mijn expertise op het gebied van audio-uitrusting was lager dan 0. Ik had geen idee wat XLR, overdub of 4-kanaal opname betekende. Gelukkig kon ik deze Tascam DR-40 lenen van een vriend en ik heb deze digitale recorder sindsdien gebruikt. Ik weet nu ook wat die termen betekenen en ik zal ze uitleggen in deze Tascam DR-40 review.
Maar je wil waarschijnlijk niet alleen mijn mening horen. Daarom heb ik uitgebreid onderzoek gedaan om te ontdekken wat andere personen (muzikanten, journalisten en podcasters) van de Tascam DR-40 vinden.
Dus ik zal de meest voorkomende vragen die mensen hebben over de Tascam DR-40 beantwoorden en tegelijkertijd de sterktes en zwaktes met je delen.
Ik hoop dat deze Tascam DR-40 review je kan helpen om een geïnformeerde koopbeslissing te maken.
Tascam DR-40 review:
Wat is een digitale recorder?
Een digitale recorder is in essentie een apparaat die het mogelijk maakt om geluiden (liedjes, speeches, interviews) om te zetten naar een digitaal bestand die gelezen kan worden door een computer.
De digitale recorder neemt ten eerste geluiden op via microfoons die er ingebouwd of aan gekoppeld zijn. De recorder transformeert die geluiden vervolgens in een digitaal bestand. En dit bestand kan vervolgens geëxporteerd worden naar je computer – vaak via een USB-poort of Micro SD-kaart.
Mensen gebruiken digitale recorders voor het vastleggen van liedjes, voor interviews, podcasts en opnames onderweg.
Dus als je muziek of spraak snel vast wilt leggen en met een goede kwaliteit, dan is een digitale recorder het wapen dat je in je uitrusting moet hebben.
De belangrijkste eigenschappen van de Tascam DR-40
- XLR en TRS gebalanceerde MIC/LINE-inputs (“gebalanceerd” betekent in essentie dat het geluidssignaal verzonden wordt zonder storende ruis)
- Verwisselbare microfoonpositie van X-Y naar A-B maakt het mogelijk om je opname aan te passen aan het geluid van de kamer (X-Y voor een strak geluid en A-B voor een omgevingsgeluid)
- 4-track opname door tegelijkertijd gebruik te maken van de ingebouwde als externe microfoons. Dit maakt het mogelijk om een veiligheidstrack vast te leggen, om verstoorde opnames te voorkomen
- 3 AA-batterijen drijven hem aan voor ongeveer 15 uur opnames
- Wordt geleverd met een 2GB SD-kaart voor het opslaan en verzenden van opnames naar je computer
Kan hij extern aangedreven worden (AC-adapter)?
Theoretisch zou je de AC-adapter in het Tascam accessoirepakket kunnen kopen om de DR-40 extern aan te drijven. Maar deze moet je apart kopen. En ik denk niet dat dit nodig is…
…want als je niet alleen wilt vertrouwen op de batterijen van de DR-40, dan is het ook mogelijk om een macro USB-kabel te gebruiken (zoals degene die voor printers gebruikt worden) om hem aan te drijven/op te laden via een computer of USB-oplader.
Heeft hij een ingebouwde luidspreker?
Een ingebouwde luidspreker is aanwezig voor het controleren van je opname zonder koptelefoon, maar dit zal je niet een geweldige geluidskwaliteit geven. Hij is alleen bedoeld voor snel controleren en dat is alles. Als je luistert voor opnamekwaliteit, dan moet je oordopjes of een koptelefoon gebruiken.
Welke inputs en outputs heeft hij?
De Tascam DR-40 heeft 2 XLR-inputs die je zou kunnen gebruiken voor de externe microfoons (maar dit is niet noodzakelijk).
Op het gebied van outputs is er een 1/4-inch aansluiting (zoals degene op je mobiele telefoon) voor het luisteren naar opnames via je koptelefoon.
Is het mogelijk om het geluid van de ingebouwde microfoons uit te schakelen en alleen gebruik te maken van externe input?
Ja, je kan de interne microfoons in 2 van de 5 verschillende opnamemodi uitschakelen die de Tascam DR-40 biedt:
- Mono
- Stereo
- Duaal
- 4-kanaal
- Overdub
Om de interne microfoons uit te schakelen moet je opnemen in mono of stereo.
Duaal is de opnamemodi voor concerten of live band sessies, terwijl 4-kanaal opnemen je de mogelijkheid geeft om tegelijkertijd met zowel de interne als externe microfoons op te nemen.
Dus 4-kanaal opnemen is het beste geschikt voor situaties waarbij je twee of meer personen tegelijkertijd op wilt nemen.
Hoe goed zijn de microfoons?
Ik heb niks te klagen over de 2 ingebouwde condenser microfoons alsmede de ingebouwde preversterkers.
De microfoons van de Tascam DR-40 hebben echter een nadeel. Of recorders met ingebouwde microfoons in het algemeen:
Ze zijn gevoelig voor ruis, wat mogelijk veroorzaakt kan worden doordat je hem vasthoudt tijdens het opnemen. Dit is meestal niet het geval met de externe condenser microfoons.
Als je niet een externe wilt kopen, dan is de beste oplossing een tripod kopen als je ongewenste ruis wilt vermijden. Deze zal de recorder vasthouden tijdens het opnemen en ruis voorkomen. Deze moet je echter apart kopen. Of je kiest voor een Tascam DR-40 bundel waar batterijen, oordopjes en input + output kabels inzitten.
Voor welke doeleinden kan de Tascam DR-40 gebruikt worden?
Voor bands (live of in de repetitieruimte)
Ik ben een drummer en heb de Tascam DR-40 al vele jaren met plezier gebruikt.
Veel personen vragen me echter of deze kleine recorder 2 of meer versterkers en een drumstel in een relatief kleine repetitieruimte of live-evenement aan kan…
En het antwoordt is: bij mij heeft hij dat altijd gedaan. En dat komt omdat de DR-40 de duale opnamemodus heeft die ik hierboven genoemd heb. In deze modus produceert de DR-40 twee stereo opnames met één op kamervolume en de andere 6-12dB lager. Dus als er iets onverwachts luid voorbijkomt, dan zal de tweede opname je muziek nog steeds zonder problemen vastleggen.
Voor het zingen
Ik ben erachter gekomen dat de Tascam DR-40 geweldige opnames voor zingen produceert.
Voor mijn oren doen de interne microfoons het prima. Stel de begrenzer simpelweg in op automatisch, zodat erg luide noten niet verloren gaan. Plaats hem vervolgens ongeveer een meter bij je vandaag en begin met opnemen. Hij zal geweldig werk verrichten.
Als je echter een meer professioneel resultaat wilt hebben, upload hem dan naar je computer en pas hem aan totdat je tevreden bent met het resultaat. Of gebruik een externe microfoon (Behringer heeft bijvoorbeeld erg goede) en neem op met een kwaliteit dat in de buurt komt van een studio.
Voor onderweg interviewen/opnemen
De Tascam DR-40 presteert sterk in omgevingen met een hoop lawaai (zoals congreslocaties, etc). Zijn microfoons presteren over het algemeen veel beter dan degene van andere recorders in dezelfde prijsklasse (zoals de Zoom H4N).
Op het gebied van opnames onderweg, is mij verteld dat de Tascam DR-40 een erg goede optie is als je een beperkt budget hebt. Maar hij kan uiteraard niet opboksen tegen apparaat die hier speciaal voor gemaakt zijn, zoals de Tascam DR-680MKII, welke je zou gebruiken met een externe microfoon en mogelijk een windschild.
Voor podcasting
Ik ben geen podcaster, maar een gebruiker die dat wel is geeft het volgende online aan: “Geweldig voor podcasting zowel thuis als onderweg! Geweldige geluidskwaliteit, mobiliteit en diversiteit.”
En als je wederom voor professioneel wilt gaan, dan zal de DR-40 je niet teleurstellen. Verbind 2 externe microfoons, stel hem in op de 4-kanaal modus en je hebt de mogelijkheid om 2 verschillende audiotracks op te nemen. Daarnaast kan je de interne microfoons gebruiken voor zowel het opnemen van een achtergrond track als het opnemen van de ambiance in de ruimte. Dit zal ervoor dat je podcast erg professioneel klinkt.
Tascam DR-40 handleiding
De DR-40 aanzetten en ermee opnemen
- Druk op de aan/uit knop
Er zal een welkomstbericht verschijnen en vervolgens zal je naar het startscherm gaan, waar je audio op kan nemen, de standaard microfooninstellingen aan kan passen, bestanden bekijken die je hebt opgenomen en deze verwijderen. - Druk een keer op de knop opnemen. Je zal zien dat de niveaus op het scherm beginnen te bewegen.
- Dit betekent niet dat je bent begonnen met opnemen. Het betekent alleen dat de DR-40 in de stand-by-modus staat en klaar is om op te nemen.
- Druk nog een keer op opnemen om te beginnen met opnemen.
- Als je nog een keer op opnemen drukt, dan zal je opname gepauzeerd worden.
- En je hebt vast al geraden wat nog een keer op opnemen drukken doet. Inderdaad, het opnemen hervatten…
Makkelijk, nietwaar?
Op het gebied van mixen en mastering: De opnames van de Tascam werken in nagenoeg elke opnamesoftware die er is. Logic, GarageBand, Audacity (gratis) en tientallen andere – je kan ze allemaal gebruiken.
De Tascam DR-40 resetten
Elk bestand dat opgenomen is met de DR-40 zal een nummer krijgen die in waarde stijgt na elke opname. Dit nummer wordt achter de bestandsnaam geplaatst. Bijv.: “mijngeweldigeopname0010”.
Resetten maakt het mogelijk om dit nummer terug te zetten naar 0001. Dit moet je hiervoor doen:
- Zet de DR-40 aan
- Gebruik de + of – knoppen in het beginmenu om de optie COUNT INIT (voor initialiseren) te selecteren
- Druk op de ENTER/MARK-knop om de actie uit te voeren. Dit zal een bericht naar voren brengen die het volgende vraagt: ‘Fabrieksinstellingen herstellen. Weet je dit zeker?’
- Druk nog een keer op ENTER om te beginnen met het resetten.
Zo kan je overdubben met de DR-40
Overdubben betekent het opnemen bovenop een bestaande track of muziekstuk. Een mogelijke toepassing zou een band zijn die een studio album opneemt. Tijdens dit proces worden de drums normaal gesproken eerst opgenomen en daarna de gitaar, zanger, etc tijdens het luisteren naar de drum track. Deze verschillende dubs die op elkaar geplaatst worden, resulteren vervolgens in de “volledige” opname,
En overdubbing is mogelijk met de DR-40. Je hoeft alleen:
- Op de REC-modusknop te drukken en de + en – te gebruiken om de REC MODUS in te stellen op OVERDUB
- Onder aan het scherm komt DUB MODE te staan. Stel deze in op ofwel MIX (de playback track en de input-signalen worden samen gemixt) of SEPARATE (de playback track wordt afgespeeld, maar niet opnemen – alleen de input-signalen worden opgenomen)
- Navigeer naar SOURCE op het REC MODE scherm en selecteer ofwel de ingebouwde of de externe microfoons als input bron.
- Druk op RECORD om de DR-40 in de stand-by-modus te zetten
- Druk nog een keer op RECORD om te beginnen met opnemen
Alternatieven voor de Tascam DR-40?
De Tascam DR-40 Versie 2
De Tascam DR-40 V2 is veel duurder dan de DR-40. Maar het enige verschil tussen de twee lijkt de 4GB SD-kaart te zijn – en ik denk dat een 2GB kaart meer dan voldoende is om mee te beginnen.
Afgezien van dat heeft de DR-40 Version 2 een nieuwere firmware (aangezien hij uit 2015 komt), maar die kan je handmatig bijwerken voor Version 1.
Is het prijsverschil gerechtvaardigd? Ik denk het niet. Voor mij lijkt het alleen maar een upgrade in prijs in plaats van functionaliteit.
De Tascam DR-44WL
De Tascam DR-40WL heeft Wi-Fi en een groter scherm. Dit is mogelijk wel of niet belangrijk voor jou.
Maar op het gebied van opnemen is er een significant verschil:
- De DR-40 heeft aanpasbare microfoons, waarvan je de positie kan veranderen van XY naar AB (voor een “wijder” of “schoner” stereogeluid)
- De microfoons van de DR-44WL kunnen niet aangepast worden. In plaats daarvan heeft hij een schokhandgreep die ongewenst geluid voorkomt, zoals wind of het in de hand houden van de recorder tijdens het opnemen. De schokhandgreep zorgt ervoor dat de microfoons strak op hun plaatsen blijven zitten.
Het is belangrijk om op te merken dat dit een verschil in functionaliteit is. Op het gebied van opnamekwaliteit kon ik niet een significant verschil merken tussen de DR-40 en de DR-44WL. Dus je beslissing hangt af van hoe en waar je je recorder wilt gebruiken…
Tascam DR-40 vs Zoom H4N?
De Zoom H4N is de grootste concurrent van de Tascam DR-40. Dat komt omdat ze erg veel op elkaar lijken. Want beide hebben…
- …de mogelijkheid om vier tracks tegelijkertijd op te nemen
- …twee XLR-inputs voor externe microfoons
- …2 interne condenser microfoons
- …hebben bijna dezelfde afmetingen en gewicht (erg mobiel)
Er zijn echter twee primaire verschillen die de Tascam DR-40 in mijn ogen een competitief voordeel geven:
- De DR-40 maakt het duaal opnemen mogelijk (om een back-up track op te nemen op een lager dB niveau die door de gebruiker is ingesteld).
- De microfoons hebben een soort van beschermende kooi. Dit hebben de microfoons op de Zoom H4N niet, dus ze kunnen makkelijk beschadigt raken wanneer iets ze raakt of ze beschermen de recorder niet tijdens het vervoeren.
Afgezien van dat zijn er een paar kleine details, zoals de:
- Langere gebruikstijd: De DR-40 gebruikt 3 AA-batterijen in plaats van 2 op de Zoom, maar het lijkt ook dat deze minder snel leeg raken.
- Sneller formatteren van de kaart. Zoals een gebruiker aangeeft: “Wanneer ik een nieuwe SD-kaart in de Zoom deed, leek het wel een eeuwigheid te duren voordat de kaart geformatteerd was. De Tascam kan binnen een mum van tijd gebruikt worden. Dit lijkt niet een groot probleem, maar als je een klant hebt die op je wacht, dan zal dit al snel een groot probleem worden.”
Een ding is echter wel beter bij de Zoom H4N:
Hij wordt namelijk geleverd met een AC-adapter, terwijl je bij de DR-40 alleen maar batterijen krijgt.
Conclusie van deze Tascam DR-40 review
Al met al kan ik de digitale recorder aan het einde van deze Tascam DR-40 review vol overtuiging aanbevelen. Hij heeft me al jaren geholpen tijdens het opnemen van verschillende soorten muziekinstellingen, stijlen en decibelniveaus. En door mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat andere personen hier ook zo over denken.
Hetzelfde geldt daarnaast voor journalistiek interviewen en podcasting.
Mooie duidelijke uitleg over de tascam dr40. Ik heb deze onlangs gekocht. Graag zou ik eenvoudige uitleg krijgen over instellingen zoals -12db etc. Wat houd dat in?
Ik heb even een eerste opname test gedaan gewoon in mn huiskamer, even proberen om het elektronisch orgel op te nemen. Ik had oordopjes in, zo aan het opnemen gegaan. Ik moest de input op 65 zetten om wat te horen op redelijk niveau. (Is dit normaal?)
Dit later afgespeeld via de pc, op zich prima geluid alleen moest wel alle volumes open van pc en speakers.
Heeft dit te maken met die db stand? Ik moet nog erg wennen aan Engelstalige audio termen.
Hartelijke groet van Ronald Camphens Alblasserdam