Roland TR-08 review

Algemene score:
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer - €346,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer
Laatste updates:
  • €346,00 - 28 januari 2019
  • €338,00 - 25 januari 2019
Sinds: 25 januari 2019
  • Hoogste prijs: €346,00 - 28 januari 2019
  • Laagste prijs: €338,00 - 25 januari 2019

De Roland TR-08 kopen?

Het enthousiasme van Roland voor het uitbrengen van kleine digitale klonen van glorie uit het verleden lijkt niet te stoppen (in de vorm van de Boutique serie). Al deze klonen hebben dezelfde afmetingen en proberen het geluid, het uiterlijk en de interactiviteit van de originelen na te bootsen.

Door de gekozen afmetingen van het voorpaneel vallen ze allemaal in de ietwat bijou ‘miniatuur’ categorie. In deze Roland TR-08 review zullen we een van hun nieuwste modellen bespreken.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Roland TR-08

Positief:
  • Minder luidruchtig dan de originele 808 en kan volledig digitaal gaan via USB
  • Voorpaneel trigger kan apart van andere geluiden geprogrammeerd worden
Negatief:
  • Meer gedetailleerde geluidsbewerking hadden we fijn gevonden
  • Extra outputs alleen beschikbaar via USB wanneer je hem met de computer verbonden hebt
  • Heeft een andere geluidsdriver en DAW nodig

 

808 sounds

Het enthousiasme van Roland voor het uitbrengen van kleine digitale klonen van glorie uit het verleden lijkt niet te stoppen (in de vorm van de Boutique serie). Al deze klonen hebben dezelfde afmetingen en proberen het geluid, het uiterlijk en de interactiviteit van de originelen na te bootsen. Door de gekozen afmetingen van het voorpaneel vallen ze allemaal in de ietwat bijou ‘miniatuur’ categorie. In deze Roland TR-08 review zullen we een van hun nieuwste modellen bespreken.   drumcomputer kopen roland tr 08 review

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer - €346,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer
Laatste updates:
  • €346,00 - 28 januari 2019
  • €338,00 - 25 januari 2019
Sinds: 25 januari 2019
  • Hoogste prijs: €346,00 - 28 januari 2019
  • Laagste prijs: €338,00 - 25 januari 2019

 

De nieuwste in de lijn voor het analoog-digitaal destillatieproces van Roland is de TR-808 Rhythm Composer (of drumcomputer in meer algemeen taalgebruik). De originele TR-808 arriveerde op een belangrijk moment in de ontwikkeling van de elektronische muziektechnologie. Vanaf het einde van de jaren zeventig tot in het begin van de jaren tachtig werden geïntegreerde schakelingen (siliciumchips) steeds betaalbaarder en toegankelijker. Dit, gecombineerd met ontwikkelingen op het gebied van computerverwerking en digitaal geheugen, maakte het mogelijk om een hele reeks interessante instrumenten op de markt te brengen.

De TR-808 profiteerde van een aantal van deze ontwikkelingen om een drumcomputer te creëren die in staat was om multi-patroon ritmesporen te creëren voor volledige liedjes, terwijl de gebruiker de mogelijkheid kreeg om de klanken en opties voor synchronisatie met andere apparatuur aan te passen. Op het gebied van geluidstermen gebruikte de TR-808 echter technieken voor geluidsgeneratie die door Roland en anderen sinds de jaren 1960 gebruikt werden. Deze waren duidelijk elektronisch, maar de 808 werd erg goed gebruikt op sommige klassieke tracks, wat betekent dat hij een gerespecteerde status kreeg.

Met cultstatus komt veel bagage over hoe je het beste de originele magie (of het nu in analoge of digitale klonen is) kunt nabootsen, dus laten we het maar meteen vanaf het begin duidelijk maken, er is niet zoiets als ‘een perfecte 808 recreatie’.

drumcomputer roland tr-08 reviewDe TR-808 zit, net als zoveel analoge apparatuur, op een vrij vloeiend sonisch continuüm. Zelfs in die tijd betekende het verschil in componenten dat elke 808 die de fabriek verliet iets anders klonk. Duik in de servicehandleiding en je zult zien dat – net als bij de TR-909 – de 808 een paar ontwerpaanpassingen heeft ondergaan (het meest opvallend in de pitching van de snare en hats van eerdere units).

Dit is echter nog maar het begin, want er vinden talrijke veranderingen plaats naarmate de componenten ouder worden. En als je dacht dat je door in de binnenkant van een 808 te duiken deze met wat aanpassingen weer terug in de fabrieksstatus kan krijgen, dan heb je het mis. Er zijn slechts vier interne trimmers die het geluid veranderen, dus tenzij aan wat hardcore modding wilt doen, ben je afgezien van de draaiknoppen op het voorpaneel afhankelijk van wat je krijgt.


 

Gebruik van de Roland TR-08

Om ons voor te bereiden op deze Roland TR-08 review hebben we gemiddeld gebruikte TR-808 genomen, deze gekalibreerd volgens het originele onderhoudshandboek en een snel testpatroon geprogrammeerd. De eerste indrukken waren gunstig, maar zoals verwacht, waren er merkbare verschillen – de meest voor de hand liggende waren die met betrekking tot de toonhoogte en klankkleur van de hats en bekken.

roland tr 08 review drumcomputer kopen

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer - €346,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer
Laatste updates:
  • €346,00 - 28 januari 2019
  • €338,00 - 25 januari 2019
Sinds: 25 januari 2019
  • Hoogste prijs: €346,00 - 28 januari 2019
  • Laagste prijs: €338,00 - 25 januari 2019

 

De golfvormen die gegenereerd worden door zes schmitt-trigger oscillatoren en hun relatieve filter en toonhoogte stemming (waarvan er slechts twee intern kunnen worden getrimd) zijn de kern van het geluid van elke 808, aangezien ze worden gebruikt door de hats, bekken en cowbell. Andere kleinere verschillen zijn te vinden in de toonhoogtes van sommige geluiden (die niet allemaal op beide eenheden kunnen worden aangepast) en een meetbare helderheid van de TR-08. Zie verderop voor meer informatie over dit alles.

roland tr 08 review drumcomputer

Het is gemakkelijk om alleen maar te focussen op de ‘authenticiteit’ aspecten van de TR-08, maar het is veel meer een 21e eeuwse machine dan het origineel op heel wat manieren buiten zijn DSP-gestuurde geluidsbron.

Hoewel het programmeersysteem in grote lijnen overeenkomt met het origineel, heb je nu de mogelijkheid om sub-step beats toe te voegen, willekeurige patronen te creëren en wat swing in te stellen – allemaal nuttige functies. Dit alles wordt enigszins geholpen door het vier-karakter LED-display, die ook de selectie en bewerking van een aantal menu-gebaseerde parameters vergemakkelijkt.

Net als bij de TR-09 kan compressie individueel worden toegepast op de kick en snare, terwijl tuning en decay beschikbaar is voor sommige geluiden (met de mogelijkheid om een lange decay versie van de kick te selecteren voor de Miami Bass liefhebbers).

Dit gebied zorgt ook voor panning en routing via de analoge stereo-uitgang en USB-audiokanalen, hoewel een fatsoenlijk OLED-scherm de mogelijkheden voor toekomstige toevoegingen en minder door het menu spitten mogelijk had gemaakt.

MIDI is ook goed vertegenwoordigd, met de mogelijkheid om een fatsoenlijke reeks CC-berichten te versturen en te ontvangen en de mogelijkheid om ‘gedeelde’ geluidsslots (toms, conga’s, etc) op afstand te activeren.


 

Geluidsverschillen tussen de 808 en 08

Hieronder zullen we in deze Roland TR-08 review bespreken hoe hij qua geluid presteert ten opzichte van de TR-808.

 

Kick

Erg dicht in de buurt, maar amplitude envelopes volgden subtiel verschillende curven.

Snare

Kan niet opnieuw gestemd worden op de TR-08. Die van ons was een paar halve tonen hoger, maar verder grotendeels gelijk.

Toms

TR-08 was krachtiger en had een iets meer uitgesproken ruiscomponent.

Conga’s

De TR-08 mid conga had een meer uitgesproken harmonische inhoud.

Rim shot/clave/maracas

Allemaal in grote lijnen gelijk (wellicht mede door hun eenvoud).

Clap

Er was een merkbaar verschillende vorm bij elk van deze (de 808 liet meer am zien).

Cowbell

808 was voller, met het TR-08 geluid bijna gecomprimeerd, met zijn uitgesproken attack.

Hihats/bekken

Het afstemmen van de TR-08 verandert de filterfrequentie, maar niet de onderliggende harmonie.


 

Conclusie van deze Roland TR-08 review

roland tr 08 review drumcomputer kopenWe hebben genoten van de TR-08, hoewel het geweldig zou zijn geweest om een paar vooraf geconfigureerde geluidsvarianten, aangepaste artiesteninstellingen of wat extra ‘modding’ tools te hebben – allemaal vrij eenvoudig te bereiken in het digitale universum.

Een andere gemiste truc is de mogelijkheid om de accent trigger puls te gebruiken als geluidsbron – een old-school truc die in de interne mixer geïntegreerd had moeten zijn.

De prijs is sinds de release naar beneden gekomen en past met zo’n ruim €300 meer bij wat je krijgt (een digitale recreatie, geen analoge groovebox). Ondanks de kleine minpunten denken we dat de TR-08 zeker het overwegen waard is als je op zoek bent naar een 808 drumcomputer kloon.

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer - €346,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Roland TR-08 Rhythm Composer Boutique drumcomputer
Laatste updates:
  • €346,00 - 28 januari 2019
  • €338,00 - 25 januari 2019
Sinds: 25 januari 2019
  • Hoogste prijs: €346,00 - 28 januari 2019
  • Laagste prijs: €338,00 - 25 januari 2019

 

7 Totale Score
Digitale 808 drumcomputer

De Roland TR-08 doet als kloon wat hij beloofd; goede 808 klanken die overeenkomen met het orgineel, alleen nu is het digitaal en heb je veel meer mogelijkheden. Wij kunnen hem aan iedere 808 liefhebber aanraden.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!

 

 

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter