Roland TD-25KV review

Voordelen:
  • Goed reagerende speeloppervlaktes en software. Nieuwe TD-25 module ziet er geweldig uit en is veel gebruiksvriendelijker. Goede prijs.
Nadelen:
  • Metalgeluiden hadden beter kunnen zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Roland TD-25 KV review

In een wereld waarin een waterkoker ‘slimmer’ kan zijn dan je tien jaar oude PC, waarin een horloge emails voor je kan sturen, en waarin zelfs je huisdieren ‘draagbare tech’ beginnen te gebruiken, kun je makkelijk worden meegesleept door de technologie. Roland heeft de tegengestelde aanpak opgepikt met zijn nieuwste product, de TD-25, door het ontwerp en de layout van de module af te bouwen.

Het basisprincipe is om de eindgebruiker te voorzien van minder maar betere geluiden, waardoor het makkelijker en aantrekkelijker wordt om te spelen. Als je een fan bent van meerlaagse vibraslap, of regelmatig terugvalt op samples van mensen die ‘Yeeeah!’ roepen, kun je je maar beter voorbereiden op een tegenvaller…

>> vergelijk prijzen & gebruikersreviews hier >

 

Bouwkwaliteit

“Wacht eens even, is dit niet zoiets als chocoladerepen die kleiner worden in naam van gezondheid, maar die even duur blijven?” We snappen wat je bedoelt, maar hier gaat het om.

Roland TD-25 KV review elektrisch drumstel‘Gestroomlijnd’, ‘versimpeld’ en ‘gemoderniseerd’ moeten niet worden verwacht met ‘heeft geen functionaliteit’. De TD-25 is verkrijgbaar in twee configuraties: de Roland TD-25KV en TD-25K. Die eerste bevat Roland’s 10″ PDX-100 snarepad en 10″ vloertompads, met een paar PD-85 pads voor de rektoms, naast een ride- en twee crashbekkens.

De TD-25K is voorzien van dezelfde snarepad, maar gebruikt de kleinere gaasvellen PDX-6 en PDX-8 op de rek- en vloertoms respectievelijk, en je krijgt één ride- en crashbekken.

Beide kits gebruiken de ‘betere’ VH-11 hi-hattrigger, bruikbaar met een echte mechanische hi-hathouder, naast de met stof beklede KD-9 basdrum-pad, en biede gebruiken hetzelfde brein: de TD-25.

In de module zitten 18 drumstellen, ingedeeld op basis van zes verschillende stijlen, die gebruik maken van het SuperNATURAL gedragsmodel van Roland. De module, afstammeling van het vlaggenschip TD-30, is bedoeld om het drumstel adaptiever te maken aan je speelstijl, en om realistischere klank voort te brengen.

Aan boord tref je ook nog een audio-opnamefunctie aan, naast meerdere effecten, USB-verbindingen, en de standaard audio in- en uitgangen. Het bevat alles waarvan Roland verwacht dat je het nodig hebt, en niets dat je waarschijnlijk niet zult gebruiken.

TD-25k VS TD-25KV

 

Hands-on

Toen we erachter kwamen dat Roland het uiterlijk van de TD-25 ging herzien sloegen we heimelijk een gat in de lucht. En daar hadden we gelijk in, want het glazig strakke uiterlijk van de TD-25 ziet er fantastisch uit. Zelfs zo goed dat redelijk recente modules er in vergelijking volslagen oudbakken uitzien. Zeg maar dag tegen de stoftrekkende faders, vervangen door 10 strakke, verlichte rotatieknoppen, 11 zacht in te drukken schakelaars, en een helder verlicht scherm.

>> vergelijk prijzen & gebruikersreviews hier >

Roland TD-25 KV reviewAls je enige ervaring met elektronische drummodules bestaat uit een piepkleine cursor waarmee je door tientallen verschillende instellingen bladert, om erachter te komen dat je de goeie gemist hebt en weer opnieuw moet beginnen, zul je meteen verliefd zijn op de TD-25.

Met dank aan de grote grijze draaiknop in het midden van de module kun je niet verward raken wat je waar kunt vinden en waar je op moet drukken om door de drumstellen te bladeren.

De geluiden zijn ingedeeld in verschillende categorieën. ‘Standaard’ biedt kits volgens studio-stijl die redelijk algemeen aandoen, neigend naar de studio/pop-kant, terwijl de andere genres voor zich spreken.

Onder onze favoriete standaardkits: Dry Funk voor dikke jaren ’70 backbeats, strakke kickdrums, en zware hi-hats. Custom Maple geeft een vrij modern radio-rockgeluid, terwijl Vintage beter past bij het diep gesnaarde, doordringende geluid van klassieke rock.

De metal-groep vonden we het minst: bepaalde tom- en snareklanken klonken te bewerkt. Het meest natuurlijk klonk de Speed Metal kit, een set met scherpe basdrum en snijdende snare- en tomgeluiden.

Er is ook een beperkt aanbod aan elektronische sets, van geluiden uit de klassieke 909 tot de set ‘Modern Swag’. Het is in deze groep, die niet enorm gevarieerd aanvoelt, dat je voor het eerst het resultaat zult merken van de ‘meer-is-minder’-aanpak. De geluiden zijn helemaal niet slecht, maar het verschil zit hem alleen in een grotere bekken of drum.

>> vergelijk prijzen & gebruikersreviews hier >

Net zo goed zorgen de plaatsen voor de instrumenten en dempingsinstellingen (open, gel, o-ringen, enz.) dat alles lekker duidelijk is. Het is een eenvoudige manier van bewerken, dus je kunt het ‘ondertussen’ doen, opslaan, en doorgaan met dat waarvoor je kwam: spelen!

We hebben al eerder gezegd dat het plan van Roland was om al het overbodige weg te strippen en te verbeteren wat je overhoudt. Het model volgens SuperNATURAL is hiervan een groot deel. Roland is niet bang van een acroniem of merktechnologie.

Net zoals COSM is het een alomvattende term die in alle productgroepen verschijnt, al wordt SuperNATURAL volgens Roland op verschillende manieren toegepast in iedere groep, om de individuele nuances van de reacties en patronen van een instrument op verschillende speelstijlen op te vangen.

Roland TD-25 KV elektrisch drumstel sfeer

In het geval van het drumstel lijkt het een mengelmoes te zijn van veel sensoren, veel samples, en wat slimme schakelingen. Zo speelt een buzz roll op de snaredrum niet zomaar steeds hetzelfde sample zacht en regematig terug.

De sensors in de snarepad merken op hoe de stok op het vel staat, en geven dus net zoals een echte snaredrum een zwaarder geluid met meer ‘snare’ in de buurt van het midden van de drum, en een dunner, minder responsief geluid bij de rand. Het is er, je merkt het, en het werkt!

Tot slot heb je de toevoeging van audio-opname en -playback. Dit gebeurt niet intern – je hebt een USB-geheugenstick nodig, die je in een speciale uitgang aan de zijkant van de module steekt. Dit maakt het veel makkelijker om ideeën voor nummers, een optreden of oefensessie op te nemen – voor bijvoorbeeld bij een YouTube-video – of om gewoon mee te spelen met je favoriete nummers.

 

Conclusie Roland TD-25KV review

Roland noemt de Roland TD-25KV ‘mid-level’, en hoewel dit waar is voor zijn eigen bereik is het een flinke verandering in vergelijking met de meeste set-ups. Of het nu klopt of niet, er zit nog steeds een enorm stigma aan optredens met elektronische drumstellen, en Roland prijst dit meer aan als een thuis/studioproduct – en nog een heel goede ook.

Maar je komt niet weg van het feit dat gespecialiseerde samplepacks voor ieder elektronisch drumstel verkrijgbaar zijn als betaalbare upgrades van derde partijen. Al wil natuurlijk niet iedereen tijdens het spelen verankerd zijn aan een computer.

Als je de technologie over wilt laten aan je waterkoker, en gewoon wilt inpluggen en van start gaan op een realistische en responsieve manier, kun je de Roland TD-25KV lastig verslaan.

Vergelijk prijzen nu bij:

8 Totale Score
De TD-25, ziet er geweldig uit

Goed reagerende speeloppervlaktes en software. Nieuwe TD-25 module ziet er geweldig uit en is veel gebruiksvriendelijker. Goede prijs.

Gebruikers Beoordeling: 3.1 (20 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo