Aerodrums review

 • Introductie
 • Video

Aerodrums kopen?

Toen Richard en Yann (de oprichters van de Aerodrums) hun gadget presenteerde tijdens de populaire Engelse televisieshow ‘Dragons’ Den’, boden de investeerders £75,000 voor een enorme 30% van het bedrijf. De investeerders van de Aerodrums weigerde.

We weten niet wat de huidige waarde van het bedrijf is en of ze spijt hebben van de beslissing, maar gezien de populariteit van de Aerodrums denken we dat ze de juiste beslissing hebben gemaakt. Deze aflevering liet echter duidelijk zien dat de twee mannen drummers net zo als jou en ons zijn. En ze hadden er genoeg van dat ze niet constant een drumstel in de buurt konden hebben, omdat er niet genoeg ruimte was in een appartement of om ruzie met de buren te voorkomen. Een goed idee hoeft echter nog niet te betekenen dat de uitvoering net zo goed is. En dat is wat we in deze Aerodrums review zullen bespreken.

Kan de Aerodrums alles doen wat een echt drumstel kan? Kan het zelfs nog meer? En hoe voelt het om te drummen met iets dat niet tientallen kilo’s weegt en waar je geen half uur aan opstellen aan hoeft te besteden? Je ontdekt dit allemaal in deze Aerodrums review.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Aerodrums

Positief:
 • Instellen is makkelijk
 • Preset kits en geluiden kunnen oneindig uitgebreid worden
 • Handige visualisatie van drumstel en beweging van drumstokken en voetstukken op het scherm
 • Een stuk goedkoper dan het goedkoopste elektrische drumstel (Alesis Nitro)
Negatief:
 • Beperkte hoeveelheid geluiden vergeleken met elektrische drumstellen (maar dit kan zoals gezegd uitgebreid worden)
 • Camera werkt niet in erg heldere omgevingen (buiten bijvoorbeeld)

 

Inhoud van de doos

De mooie doos bevat alles wat je nodig hebt om te beginnen met de Aerodrums:

Beste Aerodrums Review

 • Een paar drumstokken met reflecterende tips (en een paar reserve tips)
 • Een paar voetreflectoren
 • De Aerodrums lamp
 • Een kartonnen zonnebril
 • Een productsleutel
 • Een PS Eye camera

De kartonnen “zonnebril” die meegeleverd wordt hoef je niet te dragen, maar wordt meegeleverd voor het geval je het heldere licht van de lamp irritant vindt. Recht in de lamp kijken is niet comfortabel, maar de bril is niet noodzakelijk om te spelen.

Zoals je waarschijnlijk al opgemerkt hebt, zit de software niet in de doos. Dit is echter de normaalste zaak van de wereld vandaag de dag om aan het milieu te denken en deze kan je dus gewoon downloaden. Je hoeft daarvoor alleen maar naar de website van de Aerodrums te gaan, je productsleutel in te voeren en vervolgens de versie voor Windows of Mac te installeren.


 

Hoe werken de Aerodrums?

Je speelt de Aerodrums met niets anders dan een paar speciaal ontworpen drumstokken. De tips van deze stokken zien er erg grappig uit, omdat ze zijn ontworpen om lichtreflecties op te vangen. Om specifiek te zijn vangen ze het licht op dat uitgestraald wordt de speciale lamp van de Aerodrums. Tot slot gebruikt de Aerodrums de PlayStation Eye camera om het verschil in lichtreflectie vast te leggen wanneer je je drumstokken beweegt, net alsof je aan het drummen bent.

Aerodrums review

 

Dit alles zorgt ervoor dat de Aerodrums uiteindelijk als een drumstel klinkt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het brein van de Aerodrums, wat in dit geval software is. Deze software combineert je bewegingen met verschillende bekken, drum en basdrumgeluiden; en creëert een compleet klinkend drumstel op deze manier. Oh en voor de personen die afvragen hoe de basdrum wordt vastgelegd, kunnen we vertellen dat dit uiteraard niet met de stokken gedaan wordt. Voor dit geluid wordt de Aerodrums ook geleverd met twee voetreflectoren, welke om elke voet of schoenen passen.


 

Instellen van de Aerodrums

Als je kunt lezen, op een muisknop kunt klikken en twee kabels in je USB-poorten kan stoppen, dan zal je geen moeilijkheden ervaren met het instellen.

De stappen zijn als volgt:

 1. Na het ‘opstarten’ van de Aerodrums klik je op ‘Setup’.
 2. De software vertelt je alles wat je moet doen (zoals de lamp op de PS Eye camera bevestigen en waar je precies moet zitten). Doe dat en klik op ‘Next’.
 3. Vervolgens laat men je visueel zien waar je moet zitten. Voordat je dat doet moet je mogelijk voorwerpen in de achtergrond die licht makkelijk reflecteren verwijderen; anders zal de camera niet nauwkeurig zijn. Als je omgeving ook te licht is, dan zal de camera vragen om de helderheid te verminderen. Dit is ook direct de reden waarom de Aerodrums niet buiten zal werken (in de avond is dat natuurlijk geen probleem).
 4. Na alle instructies gevolgd te hebben klik je op ‘done’ en je bent klaar om te spelen. Dit is ook direct een goed moment om bekend te raken met de verschillende drums en bekken.aerodrums kopen review

Deze instructies zijn volgens ons eenvoudig om te volgen en we waren binnen vijf minuten klaar om te beginnen. Dit is in onze ogen een voordeel voor beginners, die anders urenlang moeten spenderen aan het opstellen van hun eerste drumstel.

 

aerodrums goedkoop kopen review

Camera

Sommige personen zullen zich mogelijk afvragen of ze hun PS4 camera kunnen gebruiken. Het antwoord hierop is nee. De Aerodrums zijn gemaakt om alleen maar met de snelle PS Eye camera te werken.

 

Hoe wordt geluid afgespeeld?

Er zijn drie manieren waarop je kunt horen wat je speelt op de Aerodrums:

 1. Doe niks en laat het geluid afgespeeld worden door de standaard output van je computer (wat standaard de ingebouwde luidsprekers zijn).
 2. Sluit een kwalitatieve koptelefoon aan op je computer.
 3. Verbind je computer met een versterker. Afhankelijk van de aansluiting van de versterker moet je misschien ook nog een speciale adapter kopen.

 

Geluidskwaliteit

Aerodrums review aerodrums kopen

Tijdens deze Aerodrums review klonk dit virtuele drumstel volgens ons net zo goed als een elektrisch drumstel. Maar dit is uiteraard erg subjectief, dus je zal zelf moeten beslissen hoe goed je het vindt. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden, zodat je zelf kan oordelen.

Je hebt direct uit de doos de keuze uit zeven presets en deze bevatten de volgende instrumenten:

 • De preset ‘My first Aerodrums kit’ is erg basis en bestaat uit een snare, kickdrum en hihat.
 • De andere zes zijn allemaal volledige kits met snare, drie toms, kickdrum, hihat, crash en ridebekken; zelfs een ride bell en een snare cross-stick geluid.

Zeven presets is niet veel vergeleken met een goed elektrisch drumstel. Maar je kan zoveel nieuwe kits creëren als je wilt en je bent vrij om te kiezen welke drum, percussie en bekkengeluiden je voor elke wilt gebruiken. Het enige limiet is het aantal geluiden. De Aerodrums wordt namelijk geleverd met 32 verschillende drum, bekken en percussiegeluiden. En je kan zoveel drumkits maken als je wilt door de geluiden te combineren. De meeste elektronische drumstellen worden echter geleverd met honderden geluiden (dit probleem heeft echter een oplossing).

Maar wat als je de meegeleverde geluiden niks vindt? Nou, dan kan je je eigen samples importeren via je computer. De mogelijkheden zijn dus in principe eindeloos, je moet er alleen een beetje voor werken.


 

Veelgestelde vragen

Kan je de Aerodrums gebruiken als een MIDI-trigger?

Goedkoopste Aerodrums Review

Ja, dat is ook mogelijk. Je kan dus je favoriete VST (opnamesoftware) opstarten en de Aerodrums gebruiken om elk geluid dat je in je virtuele bibliotheek hebt te activeren.

De Aerodrums werkt onder andere met:

 • VST/opnamesoftware: Logic, Pro Tools, Reaper (gratis versie beschikbaar)
 • Virtuele drumgeluid bibliotheken: EZ Drummer, Superior Drummer, BFD, SSD, Studio Drummer

Kan je ook linkshandig spelen met de Aerodrums?

Ja, in het instellingenmenu kan je instellen of je linkshandig of rechtshandig wilt spelen.


 

Bewegingen en daarbij horende geluiden

Over het algemeen waren we erg onder de indruk van hoe nauwkeurig de Aerodrums het juiste geluid bij onze bewegingen afspeelde tijdens deze Aerodrums review. We hadden ongeveer tien minuten nodig om goed uit te vinden waar de individuele drums zich bevonden. Maar het is een gaaf gevoel om het passende geluid te horen terwijl je in de lucht slaat. En de visualisatie van het drumstel en de stokken en voetstukken op het computerscherm hielpen ons een hoop om leren waar alles zich bevond.

Goedkope Aerodrums Review

Het onderscheiden van de verschillende drums en bekken was iets waar we alleen maar kleine problemen mee hadden. Op de volledige drumstellen is er niet veel ruimte tussen de verschillende onderdelen. En wij hadden voornamelijk problemen bij het raken van de hihat en cross-stick snare. Tijdens het spelen van standaard grooves (waarbij je constant op de hihat slaat) produceerde we soms een cross-stick snaregeluid. Voor ons waren de twee simpelweg de dicht bij elkaar geplaatst.

Gelukkig kan je de kits ook opstellen op basis van je persoonlijke voorkeur. De Aerodrums zal je aan het einde van het instellen vragen om stevig op een snare te slaan in de lucht. Waar je slaat zal de software je snaredrum plaatsen. Vervolgens herhaal je dit proces voor alle drums en bekken om je persoonlijke opstelling te creëren. Na dit gedaan te hebben hadden we geen problemen meer met het slaan op de verkeerde drums.

Afgezien van dit kan de Aerodrums ook meer subtiele geluiden waarnemen, zoals:

 • Rim shots – We zijn erg onder de indruk hoe goed de Aerodrums onderscheid kan maken tussen snare slagen en rim shots, zelfs op een erg hoge snelheid. We weten niet precies hoe de software het doet, maar zodra we een snare slag hoger in de lucht beginnen (en hem dus meer snelheid geven), wordt de rim shot waargenomen.
 • Hihat taps en splashes – Taps zullen herkend worden door de standaard hihat trigger. Voor splash-taps moet je een extra trigger toevoegen aan je opstelling.

Tot slot is er een ding dat je niet kan doen met de Aerodrums en dat is een choke uitvoeren op de china, crash of ridebekken.

 

Het gevoel van de Aerodrums

In dit deel van deze Aerodrums review willen we bespreken of de Aerodrums net zo voelt als het spelen van een akoestisch of elektrisch drumstel. Het antwoord is uiteraard nee. En hoe is dat ook mogelijk, want je slaat niet op een oppervlak, je bent aan het lucht drummen. Dat bedoelen we echter niet negatief. Het betekent simpelweg dat de Aerodrums anders voelt. En niet eens op elk gebied. Het gevoel is alleen anders op de volgende manieren:goedkope aerodrums kopen

 • Minder terugkaatsing van de stokken (maar dezelfde resultaten) – Aangezien je alleen de Aerodrums stokken hebt, sla je niet op een drumvel en de terugkaatsing is dus anders. Als je echter denkt dat er geen terugkaatsing is, dan heb je het mis. Wanneer je de drumstokken laat ‘vallen’ (alsof je op een drum slaat), dan zullen ze uiteindelijk het vlezige deel van je palm raken en vervolgens terugkaatsen. Niet zo hard als bij een normaal drumstel natuurlijk, maar het is er wel en dit is je terugkaatsing. In theorie klinkt dit allemaal prima, maar we raden aan om een paar drumstokken (of een grote houten lepel) te pakken en het zelf uit te proberen. Dan zal je ongetwijfeld voelen wat we bedoelen.
 • Dezelfde voettechnieken, andere reactie – De Aerodrums zal je basdrumslagen herkennen, ongeacht de manier waarop je dit doet. Logischerwijze is er geen terugkaatsing als op een echt basdrumpedaal. Als je dit echter wel wilt, dan kan je altijd een oefenpedaal hiervoor gebruiken. Dan krijg je precies hetzelfde gevoel als bij een echt drumstel.

 

Alternatieven

Aerodrums Review Freedrum

Uitgebreide virtuele drumstellen zoals de Aerodrums staan nog erg in hun kinderschoenen en daarom is er nog niet veel concurrentie. De enige andere keuze die je hebt is de Freedrum en de twee gadgets bereiken nagenoeg hetzelfde, maar op verschillende manieren. Qua prijs is er nagenoeg geen verschil, maar de Aerodrums is makkelijker verkrijgbaar in Nederland.

De Aerodrums is beter in de volgende opzichten:

 • Visuele weergave van het drumstel voor elke gebruiker, ongeacht het besturingssysteem (kan echter niet met een telefoon gebruikt worden).
 • Mogelijk om de onderdelen van je drumstel naar eigen voorkeur op te stellen. Je kunt ook kiezen tussen verschillende opstellingen die passen bij verscheidene genres.
 • Vangt vegende bewegingen op, wat belangrijk is als je wilt leren drummen.

De Freedrum is beter in deze opzichten:

 • De sensoren zijn in onze ogen nauwkeuriger. Toen wij hem uitprobeerde werd elke keer het bedoelde drumgeluid waargenomen. Bij de Aerodrums werd wel eens het verkeerde geluid afgespeeld.
 • De Freedrum is voor overal, terwijl de Aerodrums alleen maar voor binnenshuis is. De Freedrum heeft alleen de sensoren en je telefoon nodig. Bij de Aerodrums heb je een computer en de camera nodig.

 

Conclusie van de Aerodrumsaerodrums review drumkit kopen

Al met al waren we erg onder de indruk tijdens deze Aerodrums review. Als je zo realistisch mogelijk wilt lucht drummen, dan zal je niet teleurgesteld worden door de Aerodrums.

Heb je zelf ervaring met de Aerodrums? Laat dan hieronder een reactie achter.

 

7 Totale Score
Luchtig instrument

De Aerodrums zijn geen vervanging van echt drumstel. Wel is het een leuk en handig hulpmiddel dat je ervoor zorgt dat je buren niet gaan klagen. Of je nu beginnend drummer bent of al wat langer bezig bent, dit is iets wat je gewoon moet ervaren.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo