Alesis DM10 X Kit Mesh review

Voordelen:
  • Combinatie van gaasvellen en nauwkeurige triggers toont het vermogen en de potentie van de DM10-module. Redelijk geprijsd.
Nadelen:
  • We hebben betere bouwkwaliteit gezien

Ons oordeel: De DM10 X Kit Mesh is een complete maar betaalbare set-up waarop je nieuwe geluidssets kunt laden, en zo met vertrouwen de toekomst tegemoet kan gaan.

 

 

 

Alesis DM10 X Kit Mesh review

Alesis kondigde twee nieuwe drumstellen aan op basis van hun nieuwe vlaggenschipmodule, de DM10. Dankzij de introductie van gaasvellen op de nieuwe sets zouden de DM10 Studio Kit Mesh en topmodel DM10 X Kit Mesh een verbeterde speelervaring moeten bieden.

Alesis zegt, “Spelers zullen metten het gevoel, de respons, en de vermindering van akoestische ruis opmerking, waardoor de nieuwe drumstellen ideaal zijn voor intieme omgevingen, liveoptredens, en studio-opnames.

 

Opbouw Alesis DM10 X Kit Mesh

Voor deze review hebben we de zesdelige DM10 X Kit Mesh die, volgens ware traditie van Alesis, enorm veel geweldige functies bied voor een portemonneevriendelijke prijs. Deze set is een prototype. Alesis vertelt ons dat het uiteindelijke model uiterlijk iets zal veranderen.

review Alesis DM10 X Kit Mesh elektrisch drumstel Dit specifieke model is voorzien van drie 12″ pads, een voor snaredrum en twee voor de ‘grote’ toms, twee 10″ exemplaren voor de ‘kleine’ toms, en een 8″ basdrum. Alesis heeft hier niets aan het toeval overgelaten: het vlaggenschip is helemaal uitgerust met dicht geweven gaasvellen. De interne sensorcomponenten van de pads zijn opnieuw ontworpen, om de trigger- en stokrespons te verbeteren.

De DM10 is volgeladen met meer dan 1000 afzonderlijke geluiden – allemaal met een resolutie van 24 bits. Het is interessant om te weten dat deze module het eerste model op aarde was waarin je compleet nieuwe geluidsets kunt laden. Extra geluiden kunnen ook worden verkregen door een iPad of standaard thuiscomputer aan te sluiten via de USB-poort.

De module heeft dezelfde geweldige functies, waaronder FX en multi-sampled drumgeluiden die bijdragen aan de indrukwekkende realismetechnologie van Alesis. ‘Dynamische articulatie’ is de methode waarmee Alesis de verschillende nuances van het geluid subtiel aanpast, afhankelijk van de plek en snelheid van de slag.

Het voorpaneel, dat van de speler af is gericht, zit vol aansluitingen – de helft daarvan wordt gebruikt voor de 12 trigger-inputs en een hi-hat controler. Andere verbindingen zijn onder andere twee standaard vijfpins DIN-aansluitingen voor MIDI In en MIDI Out, goed nieuws voor iedereen die ouderwetse MIDI-apparatuur hoopt aan te sluiten.

Er is ook een enkele USB-poort – de poort die de DM10 toegang geeft tot de buitenwereld – essentieel voor het downloaden van geluidssets of het gebruiken van software van derde partijen. Daarnaast kan de DM10 overweg met de software van de iPad en Mac, en alle extra software die daarmee gepaard gaat.

Alesis DM10 X Kit Mesh review

Net zoals de versies zonder gaasvellen zijn de snare- en tompads gemaakt van gespuitgiet ABS. Ieder van deze is uitgerust met een standaard ring met drie flenzen en spanbouten, die spanning aanbrengen aan de strak geweven zwarte gaasvellen.

Door het gaasvel heen is het viervoudige sensorsysteem te zien, dat bestaat uit vier verticale pilaren aan een Piezo-elektrische transducer. Een tweede transducer bevindt zich aan de onderkant van de pad, en samen detecteren ze de intensiteit en positie van iedere slag: drumvel, rand, of beide.

 

Hands-On Alesis DM10 X Kit Mesh

De volledige set wordt geleverd in een enkele grote doos die meer dan genoeg weegt om de bezorger chagrijnig te maken. Zodra alles is uitgepakt duurt het niet heel lang om het stevige XRack-frame te installeren, iedere pad op zijn plek te zetten, en te beginnen met spelen. De intuïtieve graphics van de DM10 maken het makkelijk om jezelf bekend te maken met de software, en al snel ben je ondergedompeld in de goed gemaakte ingebouwde nummers en het geweldige drumgeluid.

Alesis DM10 X Kit Mesh elektrisch drumstel

De DM10-module zelf wordt nog af en toe strakgetrokken en bijgewerkt via firmware – ten tijde van deze publicatie wachten we de nieuwste uitgave nog af. Men belooft echter dat de module zal worden geoptimaliseerd voor gaasvellen. Dit zal de speler zelf kunnen invoeren tijdens de installatie, met parameters voor oppervlaktesoort en padgrootte. Voorlopig gebruiken we het basistype ‘Piezo’ en kijken we hoe het gaat.

Als de gaasvellen redelijk strak zijn is de stokrespons van iedere drumpad ongeveer wat we ervan zouden verwachten – meer terugvering dan op gewone vellen, en zeker een stuk meer dan de pads van de DM10 X Kit die we ongeveer een jaar geleden zagen.

 

Conclusie Alesis DM10 X Kit Mesh review

We hebben weliswaar op veel elektronische drumstellen gespeeld, maar dit is de eerste keer dan we gaasvellen met de DM10-module hebben gebruikt – en de respons is verbazingwekkend.

Ook al is de module nog niet helemaal geoptimaliseerd, hij gaat met zelfvertrouwen om met buzzrolls en zachte slagen. Er is geen merkbare overkruising, hoe hard je ook slaat, en geen verloren of gemiste slagen om je druk over te maken.

Terwijl een paar 5A’s over de gaasvellen danst is de snelheid waarmee iedere slag wordt waargenomen fantastisch. Bij het wisselen naar de iets zwaardere 5B’s verandert het geluid voldoende, met een acceptabele representatie van het gedrag van een echte drum.

7.5 Totale Score
Betaalbare set-up

De DM10 X Kit Mesh is een complete maar betaalbare set-up waarop je nieuwe geluidssets kunt laden, en zo met vertrouwen de toekomst tegemoet kan gaan.

Gebruikers Beoordeling: 3 (13 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo