Roland TD-11K review

Voor:
  • Geweldig geluid. Geschikt voor dubbele pedalen. TD-11-module is goed geplaatst en werkt intuïtief.
Tegen:
  • Geluiden klinken iets minder aan de randen.

Ons oordeel: Een simpel, compact drumstel dat ondanks zijn kleine formaat nog steeds krachtig is, goed werkt en geweldig klinkt.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Roland TD-11K review

Roland’s vlaggenschip, de module TD-30KV, was de eerste van de V-Drums met de fantastische SuperNATURAL en Behaviour Modelling geluidmanipulatie. Nu heeft Roland twee modules ontwikkeld met dezelfde fantastische geluidstechnologie en razendsnelle sensorrespons.

Ieder van de modules gaat gepaard met twee gloednieuwe drumstellen – de Roland TD-11K en TD-11KV in de serie V-Compact, en de nieuwe Tour Series met de TD-15K en TD-15KV.

LEES OOK: Roland TD-11KV review

 

Opbouw Roland TD-11K

Deze review betreft de iets betaalbaardere Roland TD-11K die, net zoals de TD-11KV, draait rondom de nieuwe tactisch zwarte TD-11 drummodule en het reksysteem MDS-4V. Naast de nieuwste geluidstechnologie is de module ook voorzien van talloze extra’s zoals een Ritmecoach, USB-poorten, complete V-Edit, instelbare omgevingen, voorgeprogrammeerde nummers, Quick Record, en ga zo nog maar door – en kan zich zo makkelijk meten met de functies van de TD-9.

Roland TD-11K review elektrisch drumstelDe Roland TD-11K heeft een dubbelzonige PDX met gaasvel voor de snare, en compleet rubberen modellen voor alle andere drums. De geüpgrade PD-8A-pads hebben weliswaar dezelfde razendsnelle sensorrespons (2.9ms) als de snare, maar ze hebben slechts één zone en reageren dus niet realistisch op slagen op de rand.

Beide rekdelen van de MDS-4V zijn van standaardlengte, maar de centrale dwarsbalk van het H-vormige frame is veel korter (ongeveer 25cm), zodat je een soort driehoekig rek overhoudt dat veel minder ruimte opeist. De drumhouder wordt ook gebruikt voor de TD-4 V-Compact Series, maar daarbij werd de drummodule (een TD-4) midden op de daadwerkelijke dwarsbalk geplaatst. Dit leek gek, vooral omdat een deel van de module verborgen ging achter de twee kleine toms, waardoor je er tijdens een nummer lastig mee kon werken.

Net zoals bij de andere V-Drums heeft Roland de module bevestigd aan de linkerkant van het rek, net onder de pad van de hi-hat.

De springerige kleine KD-9 kick is extreem stevig en past perfect tussen de twee centrale balken van het rek, ook al is hij niet zo grandioos als die van de TD-30KV. De kop zelf is gemaakt van stevige geweven stof, met precies de goede hoeveelheid dempend materiaal om een goede pedaalrespons te geven. Fans van dubbele pedalen zullen blij zijn om te horen dat de kickpad is ontworpen om tweevoudig gebruik te ondersteunen, en de pedaalklem zelf is breed genoeg om te zorgen dat beide hamers perfect zijn uitgelijnd.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

De knoppen van de Roland TD-11K, speciaal ontworpen om makkelijk en snel te gebruiken te zijn, vallen makkelijk binnen het bereik van de gebruiker en zijn er in alle vormen en maten – afhankelijk van het belang en gebruiksgemak. Een drumstel kies je, bijvoorbeeld, ofwel met het bekende selectiewiel, waarmee je snel door alle menu’s en schermen kunt navigeren, ofwel met de grote Drumstelknoppen.

elektrisch drumstel Roland TD-11K review

Voor de meeste functies, zoals de metronoom of muziekspeler, hoef je alleen maar een knop in te drukken om te starten of stoppen. Een enkele druk op de knop is voldoende om de Snelle Opname-modus te activeren, al moet je nog een slag op de pad of een druk op de Afspeelknop geven om de opname te beginnen. De drie drukknoppen, onder het LCD-scherm, corresponderen met iconen die worden weergegeven in de verschillende menu’s, waardoor je snel en met kinderlijk gemak kunt bewerken.

Er zitten twee soorten USB-poorten op de TD-11 (beide aan het uiteinde van de module) – één is van het type B, speciaal ontworpen om te verbinden met een computer (Mac of PC) die de TD-11 herkent als een audio in- en outputapparaat en manier om te communiceren.

De andere USB-poort is ontworpen om een geheugenstick of flashdrive te ontvangen, die de gebruiker kan benutten om een back-up te maken van de TD-11 of om nummers van het type MP3 of WAV af te spelen via de TD-11. Voorheen konden de TD-modules met deze functie alleen nummers aanspreken als die opgeslagen in de root-map van het opslagmedium. Nu kunnen alle muziekdata worden georganiseerd in folders (om bijvoorbeeld albums te maken), waarbij iedere folder tot 100 individuele nummers kan bevatten.

Roland TD-11K dumstel gebruikAls oefeninstrument is de TD-11 extreem goed uitgerust. Zo is er een coaching-functie die de gebruiker laat opwarmen, en helpt om de polsen los te maken voor verschillende oefenroutines en uitdagingen zoals ’time check’, waarbij jouw stokken de strijd aangaan met de gevreesde metronoom. Aan het eind van iedere oefening wordt een score toegewezen.

Dan is er nog de ‘quiet count’, waarbij de metronoom voor verschillende periodes uitvalt en een score geeft aan het eind van ieder deel – een prima manier om een gevoel van timing aan je spel te geven. Verdere oefeningen en lesprogramma’s zijn te krijgen in de vorm van de uitstekende en hoogst aan te raden DT-1 V-Drums Tutor-software, los te krijgen voor zo’n €50.

 

Hands-on Roland TD-11K

Het is makkelijk om het complete drumstel of individuele geluiden aan te passen, met dank aan de duidelijke menu’s op basis van iconen. De combinatie van het intuïtieve scherm en de goed geplaatste knoppen zorgt dat je zonder te pauzeren allerlei veranderingen kunt aanbrengen op het laatste moment. Neem bijvoorbeeld het verwisselen van de snare: druk op Menu, sla op de pad die je wilt veranderen, selecteer de nieuwe drum met het selectiewiel, druk op Exit – en je hebt een nieuwe snare! Simpeler kan haast niet.

Het algemene geluid van de module is indrukwekkend. De sensoren reageren snel – zeker zo snel als we kunnen spelen – en ook al kun je geen slagen op de rand of andere geluiden verwachten van de toms, dat kan wel op de snare.

Een Roland V-Drumstel met een gloednieuw geluidsysteem voor een prijs van waarschijnlijk minder dan €1000 kunnen we alleen maar aanmoedigen. Wij zijn echter meer overtuigd van de polsvriendelijke gaasvellen van het zustermodel, de TD-11KV – kun je het je dus veroorloven, dan zou de extra €400 absoluut de moeite waard zijn.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

7 Totale Score
Simpel, compact drumstel die geweldig klinkt

Een simpel, compact drumstel dat ondanks zijn kleine formaat nog steeds krachtig is, goed werkt en geweldig klinkt.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo