Roland TD-30KV review: luxe drumstel

PROS:
  • De dynamische respons van dit drumstel is oprecht adembenemend, en het geluid is overtuigend en inspirerend.
CONS:
  • Meer dan zevenduizend euro voor een drumstel is een enorme uitgave.

Ons oordeel: Als je betaalt voor een luxe toestel krijg je er ook een. Deze setup geeft je toegang tot honderden drumstellen, met de bekkens erbij!

 

Roland TD-30KV review

De TD30KV is de nieuwste toevoeging aan de formidabele V-Drums, en neemt het stokje over van het vorige vlaggenschip, de TD-20KX.

De module van de TD-20XK is gebaseerd op de uitstekende TD-20, die vervolgens werd geüpdatet (ongeveer drie jaar terug) en in de markt werd gezet als de TD-20X – nu voorzien van een nieuw kleurenschema en een inbegrepen TDW-20 uitbreidingsbord.

drumstel Roland TD-30KV review“Ieder drumgeluid wordt dynamisch geproduceerd, zodat alle individuele geluiden naadloos in elkaar overgaan.” Dit was een welkome toevoeging die het leven van de TD-20 oprekte met veel meer geluiden, verbeterde ondersteuning voor V-editing, extra omgevingseffecten, en ga zo maar door. De module moest het echter stellen zonder USB-verbinding, en begon (zelfs met de upgrade) een technologische achterstand te ontwikkelen.

Nu is er dus de nieuwe TD-30. Dit is een drummodule van de ‘volgende generatie’, de eerste in zijn soort (op de voet gevolgd door de andere kits van Roland) met Roland’s SuperNATURAL Behaviour Modelling, de digitale signaalverwerking.

Deze ‘geluidsengine’ (die Roland’s COSM vervangt) werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de V-Piano, en heeft zicht door de rangen van Roland van piano naar keyboards naar V-Drums geworsteld.

De drumgeluiden van SuperNATURAL worden afgeleid van meerdere kwaliteitssamples van echte druminstrumenten, en zouden helemaal transparent zijn voor de speler. Ieder geluid van SuperNATURAL wordt vertaald door de Behaviour Modelling-engine, die dienst doet als de omzetter om het geluid ‘virtueel’ na te bootsen of te remodelleren.

Ieder drumgeluid reageert dyamisch, naadloos wisselend tussen de individuele samples – afhankelijk van de kracht waarmee de pads worden aangeslagen en de locatie waarop dat gebeurt – voor een volledig natuurlijke speelervaring.

 

Opbouw Roland TD-30KV

Het achterpaneel van de zware, metaalachtig grijze TD-30 zit vol met aansluitingen. Hieronder vind je de sensorinputs (die de complete onderste rij in beslag nemen), een paar routeerbare directe outputs (handig om op te nemen of individuele output te genereren door PA), mix-in input voor iPod of een andere muziekbron, een USB-poort om een computer aan te sluiten (voor MIDI, bijvoorbeeld), en een USB-geheugenpoort die een standaard geheugenstick kan ontvangen om te gebruiken voor back-updoeleinden of om MP3’s of WAV’s op te slaan.

Roland TD-30KV review elektrisch drumstelDe zware en oerdegelijke KD-140 kickpad, die voor het eerst te zien was in de TD-20KX, weegt ongeveer evenveel als een conventionele basdrum. De pad is voorzien van donkere chromen bekleding, flinke Sonor-achtige spurs, en een licht vangend zwart plastieken ‘vel’.

Ook het fantastische rek, de MDS-25, zagen we al eerder onder de TD-20KX. Het heeft industrieel ogende verchroomde buizen, extra stevige klemmen, en een kabelmanagementsysteem dat alles behalve de uiteinden van de 16 kabels discreet op weet te bergen.

Iedere pad is voorzien van geüpgrade randsensoren, die volledig gebruik maken van het dynamische vermogen van de TD-30. Net zoals de kick zijn ze voorzien van een donkere chromen afwerking, gaasvellen, en vrij hangende handvatten die zijn verwerkt in de basis van iedere drumpad.

De nieuw ontworpen bekkenpads zijn afgewerkt met een zilverachtig grijs oppervlak, dat vreemd plakkerig aanvoelt. De eveneens nieuwe VH-13 hi-hat heeft een nieuwe bewegingssensor (in de onderste bekken) en is op het statief van iedere standaard hi-hat te plaatsen.

 

Hands-on met Roland TD-30KV

Na een snelle installatie verschijnt het eerste drumstel op het grote grafische display: de Studio – een droog klinkend drumstel met weinig effecten (die in real-time bestuurd worden op de fader) om het drumgeluid te verhullen. Na een paar lichte tikken op ieder van de maasvellen klinkt het drumstel goed – en behoorlijk vergelijkbaar met de TD-20.

Roland TD-30KV elektrisch drumstel kopen

Met nadruk op de snare proberen we een mengelmoes van subtiele zachte vegen, tikken, en de gewoonlijke speeltechnieken – met als afsluiting een complete buzz-roll. Tegen die tijd klinken de snare en dynamica onvoorstelbaar.

Het geluid is strak en realistisch; met lichte tikken in de buurt van de rand kun je een iets hogere klank met subtiele overtoon horen die je normaal gesproken tegen zou komen aan de rand van een snare. Als je vervolgens met een trage dubbele slag naar het midden van de drum en weer naar de rand rolt, verandert het drumgeluid moeiteloos en naadloos.

Het dynamische bereik van de toms is al even indrukwekkend. Zo blijft ’tom 3′ (het equivalent van een 14″ akoestisch model in de Studio-set) hetzelfde klinken als je hem zacht slaat, maar verhoogt een hardere slag de toon en helderheid een beetje voordat hij weer terugzakt – alsof het vel een milliseconde lang iets strakker stond vanwege de hogere stoksnelheid.

De ‘grotere’ tom ervaart dit verstrakkende effect minder, maar verandert wel iets van toon. Je kunt zelfs horen hoe de twee vliezen resoneren terwijl het geluid langzaam afbouwt. Slagen op de rand zijn ook mogelijk bij iedere tompad en kunnen, zoals altijd, worden ingesteld om allerlei verschillende geluiden en effecten te geven.

Op een gegeven moment veegden we tegen de hi-hat aan, waardoor de twee pads elkaar even raakten – en ze klonken net als een echte hi-hat. Zelfs als je speelt met lichte druk op het pedaal, en zachte slagen, verandert het geluid zonder waarneembare sprongen.

Als de cymbalen helemaal gesloten zijn, en je extra voetdruk toepast, verandert de toon – net zoals bij hun akoestische tegenhangers. Het is mogelijk om de bekkens af te remmen, maar de bekkenzwellingen zijn ongelofelijk. Het maakt niet uit of je gewone stokken in plaats van hamers gebruikt om het geluid te krijgen.

Waar je iedere bekken ook slaat, het geluid past zich aan aan die plek. Dit is nadrukkelijker en meer merkbaar op de ride (met zijn extra sensorzone), die verschillende geluiden heeft voor de rand, boog, en bel.

De ingebouwde muziekspeler van de TD-30 speelt de voorgeprogrammeerde patronen van de TD-30, van tevoren ingestelde nummers, of ieder nummer op een USB-stick af. De muziekspeler heeft vier basisfuncties: USB, PTN, STOP (die al het geluid van de TD-30 een halt toeroept) en Tempo.

Roland TD-30KV review elektrisch drumstel

We kopiëerden enkele MP3’s van de inbegrepen meespeel-CD. Een van de nummers is een ‘after-dinner’-achtige jazztrack die gebruik maakt van de borstelinstellingen van de TD-30 – de subtiliteit en nuance van iedere veeg is duidelijk te horen door de koptelefoon.

Met de technologie van V-Drum kunnen verschillende delen van een drumstel compleet veranderd of subtiel aangepast worden, met een selectie aan drumtypes, drum- en bekkenformaten, demping, spanning, enzovoorts. Het is verrassend makkelijk om een gebruikersset vanuit het luchtledige op te bouwen met behulp van het intuïtieve en drummervriendelijke menusysteem – we begonnen door een van de basiskits over te nemen, maar een zwaar klinkende set drums toe te voegen met een grote basdrum.

We kozen een 24″ x 18″ esdoornen basdrum (waar je wel even op moet wachten als je de echte versie zoekt), en hadden hem in een paar seconden tot onze beschikking!

 

10 Totale Score
Een luxe elektronische drum

Als je betaalt voor een luxe toestel krijg je er ook een. Deze setup geeft je toegang tot honderden drumstellen, met de bekkens erbij!

Gebruikers Beoordeling: 3.19 (26 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo