Alesis DM10 X Kit review

PROS:
  • Geweldig geluid en functies.
CONS:
  • Niet iedereen zal het gevoel van de pads prettig vinden; sommige geluiden moeten wat worden aangepast.

Ons oordeel: Dit drumstel maakt op veel gebieden indruk.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Alesis DM10 X Kit review

De DM10 X, een elektronisch drumstel dat volgt op de DM10 Pro, DM10 Studio, en de recentere DM10 Studio 2011, is gebaseerd op de modernste ‘high-definition’ DM10 drummodule van Alesis.

De DM10 was het eerste model van zijn soort dat complete nieuwe nummers kon ontvangen via de USB-interface, en heeft overweldigend veel functies – meer dan 1000 samples, geweldige sessies om na te spelen, menu’s op basis van iconen, volledige ondersteuning voor sequencing, USB, en MIDI.

De rest van de DM10 X Kit is ook vrij compleet: het zware, stevige ‘XRack’ met vier palen, hangende bekkenarmen, een hi-hat pad (met nieuwe controller), drie bekkenpads (een ride en twee crashes), zes drumpads (snare, basdrum en vier toms), bedradingslang, handleidingen en, in tegenstelling tot zijn voorgangers, een losse snaredrumhouder die alle mogelijke onderlinge ruis tegengaat.

LEES OOK: Alesis DM10 X Kit Mesh review

 

Opbouw Alesis DM10 X

De basis van iedere drumpad van de Alesis DM10 X Kit bestaat uit een enkel gespuitgiet plastieken deel. De eerste van de twee Piezo-transducers zit in de basis zelf, terwijl de tweede rust op een metalen plaat die tussen twee schuimlagen is ingesloten.

Alesis DM10 X Kit

Het schuim dient om de stokslagen en hun locatie te isoleren, zodat ‘echte’ stoktechnieken zoals slagen op de rand kunnen worden geïnterpreteerd door de DM10-module. Een plastieken ring doet dienst als zowel ‘behuizing’ als draagrand waarop het Mylar vel en een standaard hoepel met drie flenzen worden bevestigd.

Het verchroomde, buisvormige stalen rek is ontworpen om te worden opgezet in drie simpele H-vormen, samengevoegd met klemmen en houders. Deze worden gemaakt van een stevig impactbestendig plastic, en zijn voorzien van vleugelmoeren – zo kunnen ze worden afgesteld en kunnen de pads stevig op hun plek worden gezet.

De DM10-module heeft een groot grafisch beeldscherm met instelbaar contrast, en een menusysteem dat wordt bestuurd met de paar knoppen, waarvan enkele meerdere functies hebben – zo heb je de functieknoppen, mixer faders, en een keuzewiel, allemaal vergelijkbaar ingericht met Roland’s TD20.

De zes mixer faders hebben twee delen (A en B), die ieder het volume van 12 verschillende geluiden bepalen. Veel van de samples zijn ongecomprimeerd, en stammen af van klassieke topdrums – waaraan de gebruiker zelf extra details kan toevoegen, zoals compressie, echo, EQ, enzovoorts, en het hele systeem kan worden opgeslagen via een computer.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Hands-on Alesis DM10 X

Voordat we het drumstel begonnen te slaan keken we even naar ieder van de van tevoren ingestelde nummers. De eerste paar tikken van de metronoom (die klinkt alsof je stokken op elkaar slaat) wisten ons helemaal te verrassen – het geluid is opvallend realistisch en indrukwekkend.

De openbaring zet zich voort met de intuïtief genaamde nummers, zoals ‘SOS’ (sterk verwijzend naar een bepaald lied van Police), ‘SD Rock’ (in de stijl van Steely Dan) en ‘Texas Blues’, waarin een geweldig Strat-ritme verborgen zit. Er is een compleet arsenaal aan stijlen, van urban tot indie tot house tot big band – allemaal gevoelig, muzikaal, en vaardig geprogrammeerd.

Alesis DM10 X Kit drumstel toebehoren

De nummers waarmee je kunt meespelen zijn echter slechts een voorproefje van de vermogens van het drumstel. Intuïtieve graphics geven een idee van het genre en helpen de gebruiker om snel en makkelijk een drumstel of individuele drum te kiezen.

Zodra we het drumstel hadden opgestart vlogen onze stokken over de pads met een redelijk gevoel – we vinden de goedkopere rubberen pads van Alesis eigenlijk beter! De uitstekende geluiden zorgen echter, samen met Alesis’ ‘Dynamische Articulatie’ (de propriëtaire methode van het bedrijf waarmee subtiele veranderingen in de toon worden aangebracht, afhankelijk van de kracht waarmee de pads worden aangeslagen), voor een gevoel van realisme.

Als je de crash of ride natuurlijk laat aflopen, zonder ze te remmen (wat ook mogelijk is) geeft dat een trage en realistische afbouw, een teken van de kwaliteit van het sample. De algemene kwaliteit van het bekken- en drumgeluid is indrukwekkend. Er zijn een of twee snares die iets te gecomprimeerd klinken, maar dat kan natuurlijk naar voorkeur worden aangepast.

Over het algemeen gaan de module en pads goed om met onze manische, paniekerige tests, en weten ze iedere slag eer aan te doen zonder er ook maar één te missen.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

8 Totale Score
Indrukwekkend drumstel

Dit drumstel maakt op veel gebieden indruk. Geweldig geluid en functies.

Gebruikers Beoordeling: 2.81 (26 votes)

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo