Yamaha DTX400K review

PROS:
  • Goede prijs. Fatsoenlijke module. USB-poort voor integratie van DAW.
CONS:
  • Plaatsing van de hi-hat. Pedalen zijn niet geweldig op tapijtloze vloeren.

Ons oordeel: Je krijgt hier een hele hoop waar voor je geld, en dankzij de verbinding met de buitenwereld zou dit wel eens het begin van iets veel groters kunnen zijn!

 

Yamaha DTX400K review

elektrisch drumstel Yamaha DTX400KYamaha’s compleet nieuwe DTX400K, een drumstel dat wordt verkocht als de perfecte starterkit, is een setup zonder onzin voor een prijs om beginners, ervaren spelers (voor warming-up of oefening), en zo’n beetje iedereen te verleiden om de wereld van de elektronische drums te betreden. De DTX400K is de nieuwste telg die wordt opgenomen in de enorm succesvolle DTX-familie van Yamaha.

 

Opbouw

Deze vijfdelige set, die is opgebouwd rond een rek van standaard ronde stalen buizen, heeft een uiterlijk dat vrij typisch is voor de vele drumstellen van rondom deze prijs. Dit rek heeft twee verticale zijbuizen, verbonden met een dwarsstaaf die dienstdoet als ondersteuning voor de eerste en tweede tompads. De derde toms, snare/hi-hat en de DTX400-module hebben allemaal hun eigen bevestigingsarmen.

De houders van de crash- en crash/ridebekkens zijn gemaakt van voorgevormde stalen buizen, gemaakt onder een vaste hoek voor de twee bekkens, terwijl een L-vormige buis wordt gebruikt om de hi-hat direct met de snare-componenten te verbinden. Er is echter, gezien het feit dat de afstand tussen de snare en hi-hat gefixeerd is, geen mogelijkheid om individueel de hoogte aan te passen.

Yamaha DTX400K elektrisch drumstel

De recentelijk ontwikkelde enkelzonige drumpads zijn gemaakt van een gerubberiseerd materiaal, ontwikkeld om stokslagen te weerstaan en toch gevoelig genoeg te blijven voor een goede respons. De bekkenpads zijn ook enkelzonig, maar om een realistischere speelstijl mogelijk te maken geeft Yamaha’s ‘Accentarticulatie’ subtiele veranderingen aan de dynamica afhankelijk van de stoksnelheid.

Net zoals bij bijna alle elektronische drumstellen werkt de hi-hat samen met het controllerpedaal, zodat de speler een paar van de gewoonlijke speeltechnieken kan gebruiken – open, halfgesloten, enzovoorts. Fysiek ziet het pedaal KU100 er precies hetzelfde uit als de hi-hat controller, maar deze zou speciaal ontworpen zijn (zonder hamer) om in stilte te werken.

Yamaha DTX400K elektrisch drumstelDe scherpere lezer zal opmerken dat de module geen scherm heeft – in plaats daarvan geven LED’s onder ieder van de 21 drukknoppen aan welke opties ingeschakeld zijn – je zult een handleiding in de buurt moeten houden tot je gewend raakt aan de verschillende opties.

De module heeft een USB-poort die het drumstel echt open trekt, en zorgt dat het deel wordt van een groter geheel dankzij integratie met vrijwel ieder digitaal audiowerkstation of DAW (Yamaha raadt Cubase aan als het centrum).

De USB-poort kan ook worden gebruikt om te verbinden met een iPhone, iPad of iPod Touch via de app Song Beat van Yamaha die, onder andere, een visuele weergave geeft van het drumstel, verschillende nuttige oefenroutines biedt, en een enorme bibliotheek aan meespeelfuncties heeft.

Daarnaast kun je meer dan 1000 nummers kopen, dus je bent niet beperkt tot de 10 inbegrepen versies.

Een van de spannendste aspecten van de DTX400 (in een losstaande situatie) is de toegang tot de vele akoestische kitgeluiden die zijn afgeleid van Yamaha’s eigen geweldige akoestische drumstellen, waaronder ‘Maple Custom’ en ‘Oak Custom’.

Er zijn 10 drumstellen van te voren ingesteld, maar ieder individueel exemplaar kan worden aangepast om hele nieuwe drumstellen te maken – er is geen reden om niet je eigen model samen te stellen uit de 169 geluiden – misschien een met een Maple Custom kickdrums, Hard Rock snare, en een mengeling van berk  en ouderwetse drums voor je toms.

 

Hands-on

Nadat de module uit zijn slaap ontwaakte werden we geconfronteerd met een lichtshow, waarin ieder LED-lampje achtereenvolgend oplicht. Het kiezen van een drumstel of een nummer, en het aanpassen van het volume zijn de meest simpele functies – daarvoor heb je maar een of twee drukken op de knop nodig. Dieper in de module graven vereist uitgebreid gebruik van de handleiding, tot je doorhebt welke verschillende aspecten er allemaal te vinden zijn.

Yamaha DTX400K drumstel kopenGezien het feit dat het scherm ontbreekt is de module opvallend krachtig. Er zijn meer dan voldoende traingingsprogramma’s aan boord, en het is erg handig dat je nummers kunt afspelen en daarbij ieder deel van het nummer kunt laten herhalen om ongewone ritmes onder de knie te krijgen.

De respons van de pads en het algehele geluid van de set is behoorlijk indrukwekkend, maar de pedalen zijn veel beter geschikt voor een vloer met tapijt. De positionering van de hi-hat met de snare is weliswaar onhandig, maar het meest ververlend is het feit dat de hi-hat de neiging heeft om te hangen – hij kan zijlings bewegen op de ronde houders, waardoor het lastig wordt om de module te gebruiken.

Het zou handiger zijn geweest om het statief van de hi-hat wat op te ruwen, de module lager te monteren, en de hi-hat en snare wat te verhogen. Toch zaten deze kleine problemen niet zo in de weg dat we niet van het drumstel konden genieten.

7 Totale Score
Fatsoenlijk drumstel

Je krijgt hier een hele hoop waar voor je geld, en dankzij de verbinding met de buitenwereld zou dit wel eens het begin van iets veel groters kunnen zijn!

Gebruikers Beoordeling: 3.29 (21 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo