Elektronisch drumstel vs akoestische drum. Welke moet je kiezen?

Waarom je elektronische drums moet kopen in plaats van een akoestische drum

Veel mensen die nieuw zijn op het gebied van muziek moeten kiezen of ze de elektronische of akoestische versie van een instrument willen leren beheersen. Vioolspelers, cellisten, gitaristen, en bassisten lopen het meest tegen dit dilemma aan, maar drummers zijn er ook niet vrij van. Elektronische drumstellen komen iets minder vaak voor dan elektrische gitaren, maar dat heeft niet zozeer te maken met een lagere kwaliteit dan elektrische gitaar relatief tot akoestische drum – gewoon met het feit dat stigma en marketing hebben gezorgd dat ze nooit enorm populair zijn geworden. Daar begint echter verandering in te komen, en steeds meer mensen zien elektrische drums als een realistisch alternatief voor de akoestische drum.

 

Lage prijs, hoge waarde

Eén van de grote voordelen van elektrische drumstellen: je kunt er alles mee dat je ook zou verwachten van een akoestische drum. En nog een beetje extra. En met een beetje bedoelen we een heleboel. Sommige elektrische drumstellen hebben letterlijk honderden ingebouwde percussiegeluiden, waardoor ze ideale centra zijn om te experimenteren met geluid, en andere hebben vooringestelde drumstellen die zorgen dat je kunt spelen met verschillende configuraties van drums en bekkens. Normaal gesproken zou je dit honderden en nog eens honderden euro’s kosten, maar het is allemaal ingebouwd in de elektrische drums. Eén punt voor elektriciteit.

 

Draagbare studio

Nog een fantastische functie die elektronische drums kunnen bieden, maar waarvoor je bij een akoestische drum niet moet aankloppen, is het vermogen om onderweg op te nemen. Zo kunnen beatschrijvers altijd produceren en hun werk delen, en kunnen muzikanten tijdens het opnemen schetsen maken van nummers die ze kunnen doorsturen naar hun bandleden en jamvrienden. Zo krijg je maximale artistieke diversiteit en flexibiliteit voor minimale moeite, waarmee je natuurlijk alleen maar beter en beter werk produceert. Fantastisch.

 

Levensduur

Traditionele drums moeten regelmatig worden gestemd op de goede spanning, en tenzij je goede drums hebt moet dat zelfs redelijk vaak gebeuren. Gelukkig voor degenen met elektrische drums is stemmen nu verleden tijd, omdat iedere slag het geluid voortbrengt van een stok op een perfect gestemd akoestisch vel. Elektrische drums winnen dus zowel op het gebied van duurzaamheid als flexibiliteit en functionaliteit, nog een punt voor het kamp van elektronische drums – en al helemaal in vergelijking met een akoestische drum.

 

Het oordeel

Uiteindelijk gaat het er bij een instrument om wat je ermee wilt doen, en dat het dat zo goed kan als jij ervan verlangt. Voor de meeste gewone muzikale eisen passen elektrische drumstellen in dat plaatje. Ze zijn flexibel, draagbaar en duurzaam. Er is letterlijk maar één ding waarvoor je elektrische drums niet moet gebruiken, en dat zijn grote live-concerten (die je het best kunt regelen met speciaal gebouwde en versterkte akoestische drumstellen). De enige mensen die akoestisch zouden moeten verkiezen boven elektrisch zijn livemuzikanten. En zelfs zij hebben baat bij een elektrische set voor thuis of kleinere zalen. Maar als je optreedt voor tienduizenden mensen tegelijk hoor je waarschijnlijk niet op deze site te zitten.

LEES OOK: Elektrisch drumstel kopen + TOP 10

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo