Korg Wavedrum review

  • Introductie
  • Video

De Korg Wavedrum kopen?

Personen die al langer meegaan in de muziekindustrie zullen de originele Korg Wavestation van halverwege de jaren 90 vast nog wel herinneren. Dat is alweer ruim 20 jaar geleden en toen de Wavedrum (de spirituele opvolger) uitgebracht werd, was dat zo’n 15 jaar geleden. Dit lijkt niet heel lang, maar in de muziekwereld is dat een eeuwigheid.

Het was daarom goed dat Korg besloot om wederom een bezoek te brengen aan een van de meest inspirerende, vreemde en speelbare elektrisch percussie-speelgoed van de muziekindustrie. In deze Korg Wavedrum review zullen we gaan kijken wat je nu eigenlijk kan bereiken met zo’n percussie-synthesizer.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Korg Wavedrum

Positief:
  • Authentiek, tactiel gevoel
  • Geweldige klanken
  • Zeer diverse speelmogelijkheden
Negatief:
  • Niet makkelijk om aan te passen
  • Geen MIDI
  • Onhandig bewerkingssysteem

 

Ontwerp

De Wavedrum is misschien wel een stuk goedkoper dan zijn voorganger, maar persoonlijk vinden we hem er mooier uitzien. De toiletbril esthetica wordt uit de deur gegooid en vervangen door een futuristische conga look.

Hij is nog steeds zwaar genoeg en met een diameter van zo’n 13-inch, heeft hij perfecte afmetingen voor hand of stok spelen. De behuizing van de Wavedrum is misschien gemaakt van plastic, maar geeft je wel genoeg vertrouwen dat hij het lang vol zal houden en nodigt je direct uit om te spelen.korg wavedrum review percussie synthesizer

 

Het feit dat de Wavedrum meer als een echt instrument aanvoelt dan vele elektronische gadgets, zal een terugkerend iets worden in deze Korg Wavedrum review; en het feit dat je de spanning aan kan passen is een van de factoren die hier een belangrijke rol in spelen.

Het afgeronde profiel en de satijnen afwerking zijn duidelijk ontworpen voor comfort, maar ook hier is extra functionaliteit ingebouwd. Twee inkepingen zijn aanwezig om extra geluidsopties mogelijk te maken.

Een stok schuiven of met een vingernagel over deze richels schaven geeft een heel andere respons dan normaal op het kopstuk spelen. Het speelveld domineert terecht, met bedieningselementen (beperkt tot een volumeregelaar, zes knoppen, drie led en een ‘Value’ pot) die een smalle strook aan de bovenkant van de drum in beslag nemen.

percussie synthesizer korg wavedrum review

Aansluitingen van en naar de Wavedrum zijn net zo simpel. Twee 1/4-inch aansluitingen voor linker en rechter stereo-uitgang, een hoofdtelefoonuitgang en Aux In (de laatste twee zijn mini-aansluitingen) en dat is alles. Ja, er is geen MIDI, maar daar zullen we het verderop in deze Korg Wavedrum over gaan hebben.

Intern zijn de zaken echter veel complexer. De DSP binnenkant van de Wavedrum combineert analoge, additieve, niet-lineaire en fysische modelleringssynthesemethoden om 36 geluidsvormende algoritmes te leveren. En deze basisbouwstenen verschijnen naast 200 verschillende PCM-instrumenten die enkele zeer overtuigende akoestische percussie-emulaties bieden. Als je niet helemaal begrijpt wat dit betekent, lees dan verder, want het betekent gewoon dat je een hoop interessant spul krijgt.


 

Gebruik van de Korg Wavedrum

Alvorens in de geweldige geluidsuitrusting van de Wavedrum te duiken, is het belangrijk om op te merken dat hij naast een flexibele muzikale optreder, ook divers is vanuit een speelperspectief. Het instrument kan gemonteerd worden op elke standaard snare drumstandaard voor toevoeging aan een kit, gemonteerd worden op een hogere standaard voor het spelen op conga hoogte of tussen je benen voor heerlijke jamsessies rond het kampvuur. Zolang je toegang tot netstroom hebt natuurlijk.korg wavedrum review percussie synthesizer kopen

 

Eenmaal ingesteld, kun je vol aan de slag gaan met handen, stokken, mallet of wat je maar wilt. Hoe dan ook, je zal verwend worden. We hebben al gezinspeeld op het feit dat de Wavedrum aanvoelt als een echt instrument. Op het meest basale niveau is dat omdat de recreaties van conga’s, djembés, snares en talloze andere akoestische instrumenten zo indrukwekkend zijn.

De emulaties zijn complex en diep, reageren op elke spelende nuance; als zodanig vermijdt de Wavedrum elke sensatie van alleen maar een slimme trigger te zijn. In plaats daarvan voelt het organisch, levendig en ja, heel echt aan. Als je de Wavedrum gewoon als bron van akoestische percussiegeluiden zou gebruiken, zul je er nooit genoeg van krijgen. Maar het echte plezier begint wanneer je de wildere kant van de Wavedrum gebruikt.

Binnen de 100 voorgeprogrammeerde programma’s zijn juweeltjes als Yoga Breathing Drum, een diepe tablatoon met een ‘sprekende’ pitch bend als je op het kopstuk drukt en Japanse taiko en tsuzumi drumgeluiden uit de rand. Het is moeilijk om de adembenemende klank en speelbaarheid van deze tweede generatie Wavedrum te beschrijven. Het is fenomenaal goed.

korg wavedrum reviewMaar er zullen personen zijn die zullen fronsen bij wat zeker weten een onhandig, geheimzinnig bewerkingsssysteem is, dat meerdere knopdrukken met zich meebrengt en een gebrek aan MIDI. Eerlijk gezegd is het echter zo’n eigenaardigheid die het karakter van het Wavedrum versterkt; je moet leren werken met de Wavedrum en zijn eigenaardigheden.

En geen MIDI? Nou, de resulterende standalone aard versterkt alleen maar het idee van de Wavedrum als instrument, niet als studio triggermachine.


 

korg wavedrum review percussie synthesizer kopen

Conclusie van de Korg Wavedrum

Het is onmogelijk om elk aspect van de mogelijkheden van de Wavedrum te bespreken in een review zoals deze; we kunnen pagina’s volschrijven zonder echt het organische gevoel te beschrijven. Je moet de handleiding uitgebreid doornemen om het maximale eruit te kunnen halen, maar dat is wat de Wavedrum verdient. Investeer er wat tijd in en hij zal je keer op keer terugbetalen.

We hopen dat je weer iets wijzer bent geworden in je zoektocht naar een percussie synthesizer. Heb jij dit instrument ook thuis? Laat ons dan hieronder weten wat jij van dit instrument vindt!

 

 

9 Totale Score
Fenomenaal goed

Het is moeilijk om de adembenemende klank en speelbaarheid van deze tweede generatie Wavedrum te beschrijven. Hij is fenomenaal goed. De emulaties zijn complex en diep, reageren op elke spelende nuance; als zodanig vermijdt de Wavedrum elke sensatie van alleen maar een slimme trigger te zijn.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo