Roland HPD-20 review

  • Introductie
  • Video

De Roland HPD-20 kopen?

Roland introduceerde de Handsonic percussie-pad voor het eerst in 2000. Dus toen ze uiteindelijk in 2013 een update aankondigde vond iedereen dat het veel te lang geduurd had. Het was echter pas tot 2014 dat hij wereldwijd verkrijgbaar was, wat vaak het geval is.

Nu vraag je je mogelijk af waarom we hem vier jaar later nog bespreken en dit komt omdat dit nog altijd een erg populaire drumpad is. Het mooie na zoveel jaar, is dat de prijs ook flink naar beneden is gekomen, wat des te meer een reden is om hem te overwegen. In deze Roland HPD-20 review zullen we dus duidelijk bespreken wat je krijgt.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Roland HPD-20

Positief:
  • Flexibele gebruiksmogelijkheden
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Overtuigende geluiden
  • Mogelijk om je eigen samples te laden
Negatief:
  • Geen editor voor de pc
  • Nog steeds redelijk prijzig
  • Opnames lukt niet altijd even goed

 

Wat is er nieuw?

Dus wat is er nieuw vergeleken met de voorganger? Als je vluchtig een kijkje neemt naar de marketingvideo’s van Roland, dan zal het je niet kwalijk genomen worden om te denken dat de HPD-20 meer gericht is op slaapkamer producers en optredende dj’s. En alhoewel dit deels waar is, worden de percussiespelers zeker niet vergeten.

Goedkope Roland HPD-20 Review

 

Roland heeft de binnenkant een upgrade gegeven, zodat de HPD-20 meer van alles biedt. Meer gesamplede orkesten en meer wereldpercussie, meer moderne elektrogeluiden en er zijn zelfs meer live akoestische kits te vinden. In totaal kan je kiezen uit 850 samples, welke gebruiken maken van de bekende superNatural geluidsengine van Roland.

Een van de interessantste nieuwe functies, is de mogelijkheid om je eigen .wav samples te importeren. Dit maakt het mogelijk om je eigen instrumenten en kits te bouwen en net als bij de voorganger kan je een hihat controller en externe trigger verbinden voor wanneer je niet genoeg knoppen hebt. Oh ja, ze hebben het instrument helemaal zwart geverfd.


 

Ontwerp

Dus na het eerste stuk van deze Roland HPD-20 review kunnen we al vaststellen dat een flinke upgrade uitgevoerd is op het gebied van geluiden en cosmetica. Maar nu het slechte nieuws; wat mist er. Wij persoonlijk vonden de controller van de HP-15 erg fijn en het was ook erg mooi dat de HPD-10 vier knoppen had om terug te gaan naar een aantal standaard geluiden. Deze zijn allemaal verwijderd bij de HPD-20. Je hoeft echter nog niet in paniek te raken, want je krijgt nog een gedeelde ‘Realtime Modify’ besturing voor het aanpassen van de toonhoogte en effecten tijdens het spelen, en daarnaast ook de D-Beam besturing.

roland hpd-20 review drumpad kopenWaar je voorheen een verwarrende groep draaiknoppen, schakelaars en schuifregelaars kreeg, wordt je nu begroet door een schonere, meer vriendelijke lay-out. Er is echter nog een klein minpunt. Met 13 toewijsbare zones heeft de HDP-20 minder padsecties dan de 15.


 

Gebruik van  de Roland HPD-20

Wanneer je de HPD-20 aanzet zal je er direct achter komen dat het erg intuïtief is om door de geluiden te navigeren; en wat een geweldige geluiden zijn het ook. Je krijgt akoestische percussie-instrumenten welke uiteenlopen van de verwachte (conga’s, bongo’s, cajóns, etc) tot de meer experimentele (gebogen waterfoon bijvoorbeeld) en zijn vastgelegd in fantastisch detail door Roland. Combineer dit met het briljant bedachte dynamisch schakelen en hij is bijna net zo expressief als het echte.

drumpad review roland hpd-20 review

Als je bijvoorbeeld een conga ingesteld hebt, dan heb je niet alleen toegang tot alle geluiden die je individueel nodig hebt, maar ook interactief. Op een open klapgeluid slaan terwijl je met de andere hand op de pad rust zal je een gedempte klap geven. Druk uitoefenen op een van de andere pads terwijl de noot nagalmt zal de toonhoogte veranderen.

De elektronische geluiden zijn echt bruikbaar, zonder je een verouderd gevoel te geven dat je vaak krijgt met goedkopere merken. En je hoeft je geen zorgen te maken over het feit dat je twee pads minder hebt. Het is zelfs nog steeds lastig om de pads van elkaar te onderscheiden en makkelijk om op de verkeerde pad te slaan.

En nu we het toch over de pads hebben, het rubber bevindt zich ergens tussen normale drumpads en een muismat. Je kunt het het beste omschrijven als licht sponsachtig dat solide is, maar nog steeds vergevend voor je handen is, zelfs na lange sessies.

drumpad kopen roland hpd-20 review

 

Zodra je klaar bent met het scrollen door de presetkits, zal je waarschijnlijk je eigen willen bouwen. Je kan helemaal vanaf het begin starten of als je het overgrote deel van een preset wilt behouden en een paar instrumenten aan wilt passen, dan kan je deze simpelweg kopiëren naar een gebruikerspatch en gebruiken wat je nodig hebt.

Helemaal met een schone lei beginnen is ook makkelijk, maar vereist uiteraard meer werk. Door geluiden, menu’s en activatie-opties scrollen is saai en we denken niet dat het onredelijk is om een editor voor de computer te verwachten om dit sneller te doen. Je bouwt je kit met de interne instrumenten of je kan samples importeren vanaf een USB-stick in het geheugen van de HPD (zes minuten stereo-audio verdeeld over 500 sampleslots). We probeerden dit zelf uit tijdens deze Roland HPD-20 review en dit werkte uitstekend.

drumpad roland hpd-20 review

Zodra de sample geladen is kan je kiezen aan welke pad je deze wilt koppelen, hoe je hem wilt activeren (als een one-shot, loop of gated sample) en je kan hem verwerken door gebruik te maken van het onboard multi-FX apparaat. Deze brengt kort gezegd de briljante flexibiliteit van producten zoals de SPD-SX naar de Handsonic.

Er zijn een hoop functies om te bespreken en we kunnen nog hele stukken volschrijven. We begonnen ons echter af te vragen op welke doelgroep Roland zich richt met de HPD-20. Percussiespelers? Producers? Drummers die wat extra geluiden toe willen voegen? Het antwoordt is ja voor al deze doelgroepen.


 

Conclusie van de Roland HPD-20

drumpad kopen roland hpd-20 review drumpad

De flexibiliteit die de HPD-20 biedt betekent dat het niet uitmaakt of je een DJ, percussiespeler of drummer bent, je kan hem precies gebruiken wat voor jou werkt.

We hopen dat je iets wijzer bent geworden van deze review. Laat ons hieronder weten wat jij van deze drumpad vindt!

 

7 Totale Score
Flexibel drumpad

De flexibiliteit die de HPD-20 biedt betekent dat het niet uitmaakt of je een DJ, percussiespeler of drummer bent, je kan hem precies gebruiken wat voor jou werkt. Wij raden hem zowel aan beginners als gevorderden aan.

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo