Roland TD-4KP review: extreem draagbare drum

Voordelen:
  • Extreem draagbaar. TD-4 is een intuïtieve module. Erg goede sensorrespons.
Nadelen:
  • Offert wat speelgemak op voor draagbaarheid. Gaasvellen zouden een mooie optie zijn geweest.

Ons oordeel: Dit drumstel biedt verregaande draagbaarheid (en is dus ongelofelijk makkelijk te transporteren), met weinig compromissen – hij is ook makkelijk op te bergen, ideaal voor degenen die hun waardevolle ruimte niet willen besteden aan het opslaan van drums – het ontwerp van dit rek zou nog wel eens een nieuwe trend kunnen worden.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Roland TD-4KP review

Vorig jaar vond een enorme stap vooruit plaats op het gebied van muziektechnologie, waarbij Roland’s overweldigende SuperNATURAL geluidssysteem met gedragsmodellen niet onopgemerkt bleef. Dit heeft weliswaar bijna akoestische speelervaringen mogelijk gemaakt voor elektrische drumsets, maar tot dusver was geen enkel elektronisch product van Roland (of welke fabrikant dan ook) gemaakt om zo draagbaar mogelijk te zijn.

Aan de andere kant kregen we op akoestisch vlak draagbare modellen zoals Yamaha’s Hipgig, Pearl’s Rhythm Traveler, Taye’s Go, en Alchemy’s Traps A400 – we konden ons geluk niet op.

 

Opbouw

Voor onze review kregen we de gloednieuwe Roland TD-4KP – een vijfdelig instrument met vier drumpads (vergelijkbaar met drie op de HD-3), drie voor de bekkens, een hi-hat controller en een kleine pad (‘geleend’ van de KD-7) voor de kickdrum – allemaal behoorlijk standaardwerk.

Roland TD-4KP review drumstelWat maakt dit drumstel dus zo bijzonder? Het unieke ontwerp van het rek zorgt dat hij kan worden ingeklapt tot hij ongeveer half zo groot is als wanneer je erop speelt – klein genoeg om in een kast of hoek van de slaapkamer te proppen, of om voor een optreden of oefensessie naast je in een bus of tussen de passagiers van een kleine auto te passen!

Het rek bestaat uit drie ronde verticale buizen, in het midden op elkaar aangesloten met twee vierkante buizen. De twee tegenover elkaar liggende uiteinden zijn in het onderste deel van het rek te schuiven, samen met de bekkenhouders die ook naar binnen en beneden kunnen inklappen. Hierdoor komen de bekkens verticaal te staan, waarna de andere pads en module dat voorbeeld volgens. Is hij eenmaal ingeklapt, dan kan alles (inclusief de hi-hat, het basdrumpedaal en de stokken) in de optionele draagtas worden gestopt.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Om dit unieke systeem te ondersteunen gebruikt Roland de V-Drum TD-4 module, een licht en compact model dat toch krachtig is en veel verschillende, goede geluiden kan voortbrengen. Je krijgt hierbij 25 voorgeprogrammeerde drumstellen, die door de gebruiker kunnen worden gewijzigd (of helemaal vervangen), met instelbare parameters zoals demping, stemming, omgeving en klank. De Roland TD-4KP heeft weliswaar niet de nieuwste SuperNATURAL-verwerking, maar het beschikt wel over geluidsmodellering op basis van COSM voor pragmatische prestaties.

 

Hands-on

Normaal gesproken zou je het drumstel krijgen in twee dozen, en zou je voor het eerste gebruik dus de pads, module, kabels, en dat soort zaken aan het rek moeten bevestigen. De van tevoren gebouwde kit werd echter heel vriendelijk bezorgd door de Productmanager van Roland’s Drum- & Percussie-branche, Jules Taberrer-Stewart.

Nadat we hadden aangeboden om het drumstel uit zijn auto te tillen werden wij aangewezen om de set in de zachte draagtas mee te nemen, terwijl Jules twee verpakkingsdozen droeg. Nadat we beseften dat hij ons het complete drumstel had gegeven (terwijl hij twee lege dozen droeg) drong het pas door hoe licht de hele set was.

Het drumstel verrijs, met ieder component bevestigd, in zijn geheel uit de draagtas, waarna de rekbuizen uitschuiven en -klappen in de stijl van Transformers. Eenmaal ‘uitgevouwen’ neemt het rek een toepasselijke ‘V’-vorm aan, waarop hij stabiel en opvallend stevig rust.

Roland TD-4KP elektrisch drumstel

We moeten toegeven dat we even dachten ‘dit is raar, de snare zit middel op een paal en de kickdrum zit helemaal rechts op een andere!’ – maar na een korte speelperiode moesten we toegeven dat de posities opvallend natuurlijk aanvoelen. De interface van de Roland TD-4KP is redelijk simpel, maar daardoor ook ongelofelijk intuïtief – het duurde dus niet lang voor we er helemaal aan gewend waren.

De 25 kits omvatten een mengelmoes van uitstekende live- en opnamedrumstellen, elektronische geluiden, en een selectie aan percussie. Er zijn geen muzieknummers ingebouwd om mee te spelen, maar op de module zit een ingang waarin je je favoriete muziekapparaat kunt steken om mee te spelen.

Er zijn wel coachingfuncties aanwezig, die niet alleen geweldig zijn voor beginnersmaar die ook nuttig zullen blijken voor iedere speler die even wil opwarmen. Nog een opmerkelijke functie is de ondersteuning voor snelle opnames, waarmee je (met een drum op de knop en een slag op de pad) een nummer kunt vastleggen – geweldig om je speelstijl te analyseren. Zodra de machine wordt uitgezet wordt de data verwijderd, en hou je de van tevoren opgenomen demo over zodra je hem opnieuw opstart.

Je merkt geen vertraging op, zelfs als je over de hele set raast, en wij vonden dat de respons van de sensoren opvallend goed was – al kan het (net zoals bij de HD-1/HD-3) even duren om gewend te raken aan het gevoel van de pads.

De rembare bekkens (ook de hi-hat!) en dubbelzonige bekkens maken het plaatje af met extra realistische elementen. De optie om een snare met gaasvel te kopen zou wat extra functionaliteit toevoegen zonder de hele set al te veel zwaarder te maken.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

8.5 Totale Score
Ongelooflijk makkelijk mee te nemen

Dit drumstel biedt verregaande draagbaarheid (en is dus ongelofelijk makkelijk te transporteren), met weinig compromissen - hij is ook makkelijk op te bergen, ideaal voor degenen die hun waardevolle ruimte niet willen besteden aan het opslaan van drums - het ontwerp van dit rek zou nog wel eens een nieuwe trend kunnen worden.

Gebruikers Beoordeling: 3.32 (22 votes)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo