Hoe moet je een elektrische drumstel kopen

Het elektrische drumstel: een soort synthesizer die is bedoel om eruit te zien, aan te voelen, en te klinken als een akoestisch drumstel. De gewoonlijke configuratie bestaat uit een set van rubberen pads die dienst doen als vervanging van de drums en bekkens. Deze pads bevatten elektrische sensoren die signalen versturen naar een elektronische module door een set kabels. Deze module wordt gebruikt om de waargenomen impact tegen iedere pad te vertalen naar het bijbehorende trommel- of bekkengeluid. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een elektrisch drumstel in plaats van een akoestisch exemplaar, en het proces is relatief simpel.

 

Bedenk hoe je het elektrische drumstel wilt gebruiken

Als je het drumstel alleen gaat gebruiken voor thuisoefening kun je je vooral bezig houden met gevoel en de speelstijl van het drumstel, en niet zo zeer met de geraffineerdheid van de elektronische module. Om de drums te gebruiken voor opnames en optredens zul je meer moeten letten op de controle die je hebt over de module. Controleer dat de module voldoende aansluitingen heeft, waaronder een MIDI-output en USB-output. Ga volgens de drumstelspecificaties na of de module zorgt dat iedere pad kan worden gekoppeld aan een los geluid, zodat je meer controle hebt over het geluid van je drumstel.

 

Ga na hoe het elektrische drumstel voelt

Een elektronisch drumstel heeft meestal pads die zijn gemaakt van rubber, gaas, of een goedkoper materiaal zoals plastic. Rubberen pads zijn erg stevig, maar reageren niet heel realistisch omdat de stok vrij ver terugveert. Gaasvellen presteren beter, maar zijn duurder. Goedkopere plastic pads kun je beter vermijden.

 

Bepaal of het drumstel meerdere zones heeft

Drumstellen met een enkele zonen hebben slechts 1 sensor (of ’trigger’) per pad. Een crashbekken met een enkele zone geeft dus altijd dezelfde toon, of je nu op de rand of op de bel speelt. Deze drumstellen zijn goedkoper, maar geven niet de realistische respons van een kit met meerdere zones. Zorg op zijn minst dat de snaredrum meerdere zones heeft, zodat hij zowel gewone slagen als randslagen kan weergeven.

 

Controleer of de drummodule een ingebouwde versterker en hoofdtelefoonaansluiting heeft

Het is misschien handig om een externe versterker te gebruiken voor opnames, maar zorg dat je in ieder geval ook snel een koptelefoon kunt aansluiten en jezelf kunt horen spelen. Deze optie is ook van belang om in stilte te kunnen oefenen.

 

Controleer de functionaliteit van de drummodule

De module is het deel van het elektrische drumstel dat de signalen daadwerkelijk verwerkt en omzet in geluid. Voor een goedkope oefenset heb je alleen de meest simpele functies nodig. Ga je echter opnemen, zorg dan dat de module goed samenwerkt met je opnamesoftware of digitale audiowerkstation (DAW). Dit betekent dat je de goede aansluitingen en flexibiliteit van individuele padsensoren hebt. Voor het opnemen van goede audio is het van cruciaal belang om individueel het volume, de gevoeligheid, en het geluid van iedere sensor aan te kunnen passen.

 

Koop je elektrische drumstel

Nadat je hebt overwogen wat belangrijk voor je is kun je drumstellen gaan bekijken in muziekwinkels of internetshops. Een paar van de beste producenten van elektrische drumstellen zijn Roland, Pintech, en Yamaha. Zorg dat je voor ieder drumstel zorgvuldig de specificaties leest om zeker te zijn dat het de functies heeft die je zoekt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo