Tips als je een electrisch drumstel gaat kopen

Elektronische drumstellen bestaan al sinds de jaren ’80. Pas in de laatste paar jaren is het echter een realistische keuze geworden voor de serieuze drummer als alternatief voor een akoestische set. Vroege versies van het electrisch drumstel waren lastig om te gebruiken, groot en zwaar, en zo compleet verschillend van een standaard traditioneel akoestisch drumstel dat drummer het lastig vonden om hun vermogens te ontwikkelen. Nu dat nieuwe ontwikkelingen echter het gevoel van een traditionele set kunnen nabootsen wordt het electrisch drumstel steeds populairder, vooral onder beginners.

LEES OOK: Elektrisch drumstel kopen gids + TOP 10

 

Waarom koop je een electrisch drumstel?

De belangrijkste reden om een elektronisch exemplaar te verkiezen boven een akoestische variant zit hem in het lawaai. Een akoestisch drumstel maakt behoorlijk wat geluid, ook al gebruik je een van de vele dempende toevoegingen, terwijl je met een elektronische set bijna stil kunt spelen zolang je een koptelefoon in de module geplugd hebt. Het enige lawaai is dat van de stokken die de pads raken, en dat is een enorm voordeel voor drummers die in de buurt van andere mensen wonen. Tegelijkertijd is er geen compromis qua gevoel of geluid van de drums. Elektronisch drumstellen hebben een ingebouwde geluidsmodule die verschillende geluiden kan voortbrengen, in tegenstelling tot een traditionele kit. De geluidsmodule maakt het mogelijk om te wisselen tussen een jazzkit, heavy rock-kit, en andere geluiden met een simpele druk op de schakelaar. Sommige elektrische drums staan zelfs toe dat je je eigen geluiden uploadt. Een electrisch drumstel is ook kleiner dan een akoestische set van standaardformaat. Hierdoor zijn ze niet alleen veel draagbaarder, maar ook praktischer en meer geschikt voor kleinere ruimtes.

Elektronische drumstellen zijn enorm flexibel, omdat je de geluiden kunt omzetten in allerlei verschillende muzikale stijlen – een zeldzame luxe onder muzikale instrumenten. Voor ervaren gebruikers kan dit ook nuttig zijn tijdens liveoptredens, vanwege hun formaat en bovengenoemde flexibiliteit.

 

Hoe elektronische drums werken

De drum- en bekkenpads zijn met ’triggers’ verbonden aan het elektrische centrum, of het brein. Triggers zijn sensoren die waarnemen wanneer ze worden aangeslagen, en zorgen dat het bijbehorende geluid wordt gemaakt. De pads en gaasvellen op de drums kunnen ofwel geactiveerd worden door een enkele sensor, wat betekent dat ze altijd maar één geluid maken waar ze ook geraakt worden, of door een dubbele trigger die zorgt dat verschillende geluiden worden gemaakt door verschillende plekken te raken. De uitwisseling tussen de trigger en de centrale module is zo snel op moderne systemen dat het praktisch vertragingsloos werkt. Sommige beginnerssets hebben ook een ingebouwde metronoom, die de gebruiker aanleert om de beat te volgen, en voorgeproduceerde drumpatronen die de beginner kan aanleren. Dit is een geweldige manier om ritme aan te leren, en helpt de speler om de goede tijd aan te houden tijdens lastige ritmes.

 

Rubberen pads of gaasvellen

De slagoppervlaktes van de drumpads die het geluid bepalen zijn meestal gemaakt van rubber of gaasvellen, en de twee zijn erg verschillend – al is de een niet per se beter dan de ander.

electrisch drumstel kopenRubberen pads zijn het oorspronkelijke type dat is gemaakt voor elektronische kits. Ze zijn goedkoper dan gaasvellen, compacter, consistent over alle drumformaten, en geven tegenwoordig veel betere terugvering dan de pads uit de begindagen van het electrisch drumstel in de jaren ’80. Gaasvellen, aan de andere kant, zijn een veel recentere ontwikkeling. Ze voelen realistischer aan, zoals die van een traditionele akoestische drumset, ze zijn gevoeliger en vaker voorzien van dubbele triggers, en kunnen worden afgesteld om de gewenste terugvering te geven. Ze zijn echter ook duurder.

 

Versterkers

Om een electrisch drumstel geluid te laten produceren moet het brein van het systeem zijn aangesloten op een versterker. Vanwege het type van dit instrument is een specifiek soort versterker nodig. De meeste fabrikanten van elektronische drums produceren versterkers die erbij passen, meestal onder de naam ‘drummonitorsystemen’. Het merendeel hiervan is wigvormig in ontwerp en bevindt zich onder het drumstel, gericht op de drummer, zodat ze beter horen welke noten ze spelen.

 

Electrische drumstellen voor beginners

De gangbare opvatting is nog steeds dat beginners geen electrisch drumstel zouden moeten gebruiken om hun vaardigheden op te bouwen. Dit is echter voornamelijk gebaseerd op de matige modellen uit de jaren ’80, en moderne exemplaren zijn zo goed ontwikkeld dat het niet langer van toepassing.

Er zijn verschillende versies en modellen van elektronische drumstellen te krijgen, sommige gericht op beginners, andere op ervaren gebruikers, en sommige op allebei. Voer bij het overwegen van een aankoop altijd voldoende onderzoek uit over het type dat je nodig hebt, en kijk vooral naar gebruikerreviews – die geven aan hoe de uitrusting beviel voor andere gebruikers.

Roland, Yamaha en Alesis zijn allemaal belangrijke namen in de markt voor elektronische drumstellen, en zelfs tweedehands exemplaren zijn goed voor zowel beginners als degenen met iets meer ervaring. Basissets zijn perfect voor jongere drummers, vooral de compactere varianten. Een basisset is geschikt voor ongeveer de eerste vijf jaar oefening, tot de gebruiker heeft gekozen of de drums wel of niet geschikt zijn voor hem of haar. Op deze manier verspil je niet meteen geld.

 

Hoeveel geef ik uit?

Elektronische drumstellen zijn over het algemeen duurder dan de equivalente akoestische exemplaren, omdat ze meer functies hebben die kunnen worden gebruikt om de drums te leren bespelen als een beginner.

De hoeveelheid geld die je uitgeeft aan een elektronische set varieert op basis van de behoeften van de gebruiker en het budget dat beschikbaar is. Richt je echter altijd op de hoogste kwaliteit die binnen je budget valt: sets van hogere kwaliteit, met goede reviews van andere gebruikers, houden het langer uit en zijn het extra bedrag dus makkelijk waard.

Als je er goed voor zorgt, maar besluit dat een electrisch drumstel niet het instrument voor jou is, kunnen ze veel van hun waarde behouden. Tweedehands elektronische drumstellen worden dan ook vaak doorverkocht. Daarnaast kun je het basismodel natuurlijk doorverkopen als je besluit dat je meer wilt uitgeven aan een geraffineerder apparaat.

 

Conclusie electrisch drumstel kopen?

Gezien de recente ontwikkelingen op het gebied van technologie is een electrisch drumstel een realistisch optie voor zowel beginners, die willen leren om te spelen zonder hun buren te storen, als meer ervaren spelers die het moeten doen met minder ruimte in hun huis. De reputatie van elektronische drumstellen neemt met de dag toe, en als set worden ze almaar populairder.

Onderzoek altijd het merk en model dan je nodig hebt voordat je een electrisch drumstel koopt, via klantenadvies en gebruikersreviews. Het type en het bedrag dat je uitgeeft aan de set zal afhangen van de eisen van de gebruiker, maar ga altijd uit van de beste kwaliteit die die je kunt krijgen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo