Elektronisch drumstel kopen gids

Hoe kies je een elektronisch drumstel

Elektronische drumstellen kunnen kracht en flexibiliteit toevoegen aan het arsenaal van iedere studio of live drummer. In deze koopgids vind je de informatie die je nodig hebt om het juiste elektronisch drumstel voor je behoeften je kiezen – of je nu een drummer bent, of er gewoon een wilt zijn!

 

Hoe werkt een elektronisch drumstel?

Het principe van een elektronisch drumstel is vrij simpel. Het bestaat uit een rubberen slagvlak of gaasvel, waaronder een sensor zit. Als je op de ‘pad’ slaat geeft de sensor een voltage door aan een geluidsmodule (die sommigen het brein noemen). De geluidsmodule vertaalt die waarde om naar een bepaald geluid, of dat nu een trommel, een bekken, of wat dat ook is, afhankelijk van de instellingen van de module. De module vertaalt ook de snelheid van de slag naar een dynamische waarde, zodat het zachtere of hardere slagen van het drumoptreden kan nabootsen.

LEES OOK: Elektrisch drumstel kopen gids + TOP 10

 

Introductie van elektronische percussie voor akoestische drummers

Klassiek getrainde percussionisten lopen vaak tegen bepaalde problemen aan waarvoor ze hun speelstijl moeten aanpassen. Elektronisch drummen is op een aantal verschillende manieren anders. Er zijn echter manieren om de verschillen te minimaliseren, en zo de overstap makkelijker te maken. Hier zijn vijf belangrijke problemen:

 

Aanwezigheid van geluid

Veel akoestische drummers schrikken, wanneer ze elektronische percussie proberen te gebruiken, van het feit dat hun geluid van een bron op afstand komt – of dat nu een podiumspeaker of het geluidsysteem van het huis is. Als je achter een akoestisch drumstel zit ben je direct bij de drums en bekkens, en krijg je het geluid ‘in je gezicht.’ Met elektronische percussie maak je deel uit van de wereld van versterkte instrumenten, en terwijl toetsenisten en gitaristen gewend zijn aan het horen van hun eigen output op enkele meters afstand zal het voor jou nieuw zijn. Een van je belangrijkste gereedschappen is een goed monitorsysteem dat een gevoel van aanwezigheid teruggeeft aan je oren. Het hoeft niet hard te zijn – een klein paar speakers werkt zelfs geweldig, omdat die in je setup passen en op een statief kunnen worden gezet.

 

Vertraging

MIDI kan enkele honderden noten per seconde verwerken. Toch kun je een gevoel van vertraagde respons ervaren als je speelt met een elektronisch pad. Dit is gedeeltelijk psychoakoestisch (het aanwezigheidsgevoel dat we hierboven bespraken), maar er zit een vertraging van een paar milliseconden tussen de slag en het geluid. Je zult gewoon even moeten oefenen voordat je orenzich aanpassen.

 

Slaggevoel

Rubberen pads en gaasvellen geven absoluut andere slagen, terugvering, en algemene stokrespons dan akoestische trommelvliezen, bekkens, of percussie-instrumenten. Maar rubberen pads hebben een bekend “oefenpad”-gevoel. Je zult wel wat aanpassingen moeten maken aan je dynamica, en hun identieke terugveringskarakter van pad tot pad voelt absoluut anders dan de verschillen die je merk in, bijvoorbeeld, toms, waar vliesspanning kan verschillen.

Gaasvellen kunnen, aan de andere kant, verschillend worden opgespannen en meer meegeven als je erop slaat. Ze kunnen ook wat andere creatieve mogelijkheden bieden.

 

Dynamische respons

Percussie-instrumenten kunnen fluisterzacht of oorverdovend hard klinken. Het is altijd moeilijk geweest om dat dynamische bereik te vertalen naar elektronische sensors. Dit is in feite een probleem van het vermogen van de geluidsmodule om om te gaan met het signaal van de pads. De meeste modules beperken het dynamische bereik tot de MIDI-standaard 0 (stil) tot 127 (maximumsnelheid). Veel drummers verkennen nooit het vermogen van de meeste modules om te worden aangepast op het gebied van zowel gevoeligheid als snelheidscurves. Dit geeft een veel speelbaardere drumkit.

 

Slagtechnieken

Dit is vooral belangrijk voor percussionisten. Er is geen echte gelijkenis tussen het bespelen van een congatrommel met je handen en het slaan op een rubberen stootkussen met een stok. Om een guiro te bespelen, bijvoorbeeld, moet je een stok over de onregelmatigheden vegen met verschillende snelheden en spanningen. Het kan verwarrend zijn om op een rubberen plaat te slaan en het hele bereik van de guiro terug te horen. Er zijn alternatieve controllers met een oppervalk dat het makkelijker maakt om met de hand te spelen.

Is een elektronisch drumstel dus verschillend van een akoestisch instrument? Natuurlijk; dat zijn MIDI-toetsenvorden en windcontrollers ook. Maar met een beetje gewenningstijd en de suggesties hierboven kom je er misschien achter dat je de voordelen van je elektronische percussiekit verkiest boven de beperkingen van ‘echte’ trommels.

 

Het verschil tussen rubberen pads en gaasvellen

Rubberen pads vs gaasvellen

Sinds de pre-MIDI dagen van de elektronische drums van Simmons zijn de meeste pads ontworpen volgens het rubberen “oefenpad”-patroon. Toen introduceerde Roland gaasvellen die akoestische drumvliezen nabootsen. Er zijn meer dan genoeg toepassingen voor beide types. Hier is een samenvatting van de eigenschappen van rubberen pads en gaasvellen.

 

Rubberen Pads:

Economisch

Zonder al teveel moeite vind je een drumstel met pads voor minder dan $500. En met pads met dubbele sensoren voor minder dan $100 kun je je setup uitbreiden tegen minieme kosten.

 

Compact

Als je elektronische geluiden toevoegt aan je akoestische kit kom je misschien wat ruimte tekort. Maar een pad kun je in de kleinste ruimtes wringen – en zelfs discreet over de randen van je akoestische drums hangen. En een compact drumstel past zelfs in een appartement of studentenkamer.

 

Consistent

Veel spelers vinden het prettig dat hun controllers identiek reageren en terugveren van pad naar pad, in tegenstelling tot de variabele spanning van akoestische trommelvliezen bij de overstap van snare naar toms. Bij gebruik van percussiecontrollers voor alternatieve geluiden, waaronder het activeren van voortdurende tonen of loops, is een pad vaak meer geschikt. De consistentie van het rubber is in al deze situaties een voordeel

 

Beter dan ooit

Jaren geleden voelden veel pads een beetje hard, en veerden ze niet zo goed terug als drummers verwachtten. Maar verbeterde pad-ontwerpen met nieuwe soorten rubber geven meer mee bij iedere slag, en veren veel natuurlijker terug.

 

Gaasvellen:

Realistisch

Als je een drumstel nabootst kun je gaasvellen niet verslaan. Ze lijken opvallend sterk op traditionele trommels als het gaat om gevoel, flexibiliteit, en veerkracht.

 

Gevoelig

Als je een module gebruikt die deze functies ondersteunt bieden gaasvellen vaak meer geluidsrespons op basis van de plek waarop je slaat. Sommige modellen produceren verschillend geluid afhankelijk van waar je het vel raakt. Sommige geluidsmodules laten je zelfs vegen over bepaalde gaasvellen.

 

Instelbaar

Een van de directe voordelen van gaasvellen: je kunt hun spanning aanpassen voor een gevoel en veerkracht die bij je past. Dit zorgt dat je, bijvoorbeeld, een vrij strak, veerkrachtig snarevel kunt nabootsen terwijl het klinkt als een slap gespannen, zwaar gedempte snare in de stijl van de jaren ’70.

Er is dus ruimte voor beiden in de wereld van de elektronische percussie. Zoals we wel vaker zeggen in deze situaties: de “beste” keuze is degene die past bij je behoeftes, verwachtingen, en budget.

 

Drumtriggers

Triggers sluiten aan op de randen van akoestische sets, rustend tegen de trommelvliezen, en geven slagen door aan een geluidsmodule. Ze bieden een praktisch eindeloze keuze aan drum-, percussie-, en andere geluiden terwijl je het gevoel van je eigen trommels ervaart. In de studio kun je triggers gebruiken om je prestaties op te nemen als MIDI-data zodat geluiden later in het mengproces kunnen worden veranderd naar behoefte voor zowel correctieve als artistieke redenen.

 

Drummachines

Vandaag de dag lijkt het misschien alsof hardware wijkt voor software. Maar er is nog steeds behoefte aan drummachines. Ze zijn 30 jaar lang van levensbelang geweest voor Hip Hop en Rap. Ze geven ook ritme aan one-man-bands. Daarnaast kun je een drummachine gebruiken voor de singer/songwriter die muziek wil opnemen of spelen zonder te hoeven leren hoe je een drumstel programmeert. Een minder bekend nut van drummachines: een oefengereedschap voor basspelers, gitaristen, en toetsenisten.

 

Vijf voordelen van een elektronisch drumstel

Keyboardspelers en gitaristen hebben al lang de technologie omhelst waarmee ze hun muziek nieuwe richtingen op kunnen voeren. Het wordt tijd dat drummers beseffen dat zij dat ook kunnen. Hier zijn een paar punten die de voordelen van een elektronische set verhelderen.

 

Sonische flexibiliteit

Niets is beter dan het vermogen om nét de goede drumgeluiden op te roepen voor iedere muziekstijl! Als je een werkende drummer bent zul je waarschijnlijk worden opgeroepen voor optredens in verschillende muziekstijlen. De popzanger van vanavond moet misschien plaats maken voor het jazztrio van morgen, met een oefening van een 1970’s coverband er tussenin. In plaats van een hele collectie aan akoestische sets om mee te nemen en te onderhouden kun je gewoon dezelfde setup aanhouden met de goede geluiden voor de show.

 

Handig voor liveoptredens

Een elektronisch drumstel lost veel problemen van liveoptredens op, van kleine clubs tot kerken tot concertpodia. In omgevingen waarin je regelmatig zacht moet spelen kan dat makkelijk – dankzij de bijna geluidloze werking van de pads – terwijl je nog steeds het geluid krijgt dat je nodig hebt van je module. En op het grote podium kun je spelen zonder microfoons. Dus geen feedback, geen geluid van andere instrumenten, en geen spaghetti van microfoonhouders rondom je drumstel.

 

Veelzijdig voor opnames

Met een elektronisch drumstel krijg je toegang tot de vermogens die keyboardspelers al hebben sinds de eerste dagen van MIDI – je kunt je optreden afspelen, en individuele noten of instrumenten naar behoeven aanpassen. Zo kun je de groove vangen die je wilt, maar toch een late slag op zijn plek duwen of de snelheid van een tom balanceren.

 

Vrij om te oefenen

Als je buren dit lazen zouden ze meteen een set voor je kopen! Alle drummers zijn tegen klachten en weerstand aangelopen tijdens het oefenen. Met een elektronisch drumstel kun je even stil oefenen als met oefenpads, terwijl je jezelf kunt horen door een koptelefoon. Daarnaast bevatten de meeste modules ingebouwde metronooms en oefennummers zodat je mee kunt spelen met echte muziek. Vaak beschikken ze ook over aux-inputs, zodat je een CD- of MP3-speler kunt aansluiten en mee kunt spelen met je favoriete artiesten.

 

Draagbaarheid

Of je nu onderweg bent of oefent in je appartement, je kunt de compactheid en draagbaarheid van een elektronisch drumstel niet verslaan. En thuis, als je klaar bent met oefenen, kun je het drumstel opvouwen en in de kast stoppen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Elektrisch drumstel
Logo